Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Ankara'da anlamlı bir anma programı düzenlendi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın katılımıyla gerçekleşen bu özel gecede, depremlerde hayatını kaybedenler rahmetle anıldı ve afet bilinci bir kez daha gündeme taşındı. Başkan Yavaş, belediyenin afet ekiplerini güçlendirme çalışmalarına değinerek, 2019'dan bu yana 600 itfaiye okulu mezununu ekibe kattıklarını gururla belirtti. Konuşmasında dikkat çeken bir diğer nokta ise afet kavramının sadece depremlerle sınırlı kalmadığı, aşırı sıcaklar ve şehir içi seller gibi olayların da ciddi afetler olarak tanımlanması gerektiği vurgusuydu. Bu önemli açıklamalar, kentlerin gelecekteki olası afetlere karşı nasıl daha dirençli hale getirilebileceği konusunda yeni bir tartışma başlattı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenledi.
Gençlik Parkı Büyük Tiyatro’daki programa, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş’ın yanı sıra belediye bürokratları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve depremzede aileler katıldı.
“SADECE İTFAİYE OKULU MEZUNLARINI İTFAİYE EKİMİZE KAZANDIRDIK”
Programda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve afet ekiplerinin hem personel hem de teknik donanım açısından güçlendirildiğini dile getirerek, “Ben şöyle söyleyebilirim. Belediye Başkanı olduğum 2019’dan bu yana ‘En iyi yaptığın iş nedir?’ derlerse 600 civarına düşmüş itfaiye personelimizi sadece itfaiye okulu mezunları olmak üzere genç büyük bir ekibi itfaiyeye kazandırmak olmuştur. Bunun yanında da aynı zamanda ekipman olarak çok zor durumda olan itfaiyemizi çok güçlendirdik” dedi.
“AFETİN TANIMI DEĞİŞTİ”
Afet kavramının yalnızca depremle sınırlı olmadığını vurgulayan Yavaş, aşırı sıcaklar ve şehir içi su baskınlarının da ciddi afetler arasında yer aldığını belirterek, kentlerin afetlere dirençli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Yavaş, “Geçen yıl yaşanan sıcak havalarda yerin altında su patlakları olmaya başladı. Dolayısıyla bir yandan bunun için çalışıyorsunuz, su kaybını önlemeye çalışıyorsunuz ama birdenbire bakıyorsunuz böyle çarpık kentleşme, sonradan değiştirilen imar planlarıyla çok katlı binaların oluşturduğu ısı adacıkları ya şehre bulutların gelmesini engelliyor, yağışı engelliyor veya şehrin üstünden gitmesini engelliyor ve şehir selleri oluyor. Şehir içerisindeki bu sellere de aynı şekilde tedbir almak durumundayız. Bu nedenle sünger kent denilen afete dirençli kentler de oluşturmak için Afet Daire’miz çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde duygu dolu bir anma programına ev sahipliği yaptı. Gençlik Parkı Büyük Tiyatro’da düzenlenen programa Başkan Mansur Yavaş’ın yanı sıra geniş bir katılım oldu. Programda konuşan Yavaş, ABB'nin itfaiye ve afet ekiplerini hem personel hem de teknik donanım açısından önemli ölçüde güçlendirdiğini vurguladı. Özellikle 2019’dan bu yana 600 civarında itfaiye okulu mezununu ekibe kazandırmanın en büyük başarılarından biri olduğunu ifade etti. Bununla birlikte, Yavaş'ın konuşmasının ana odak noktası, afet kavramının değiştiği ve sadece depremlerle sınırlı kalmayıp aşırı sıcaklar ile şehir içi su baskınlarının da ciddi afetler kategorisine girdiğidir. Bu bağlamda, şehirlerin afetlere karşı dirençli, 'sünger kent' modeline uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek, Afet Daire Başkanlığı'nın bu yönde çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. Bu anma programı, sadece kayıpları hatırlatmakla kalmadı, aynı zamanda gelecekteki afetlere karşı hazırlıklı olma ve şehirleri daha güvenli kılma konusunda önemli mesajlar içerdi.