14 Mayıs 2024 Salı
DOLAR 32.28 ₺
EURO 34.97 ₺
STERLIN 40.44 ₺
ALTIN 2,445.82 ₺
BTC 61,668.05 $
ETH 2,895.80 $
BİST 10,173.42

Almanya'da Aşırı Sağa Karşı Yüz Binlerce Kişi Sokaklarda: Neo-Nazizm Tehlikesine Karşı Bir Uyanış

Dünya 338
Yayınlama: 27 Şubat 2024 Salı 17:11 Kaynak: Anadolu Ajansı Editör: Ahmet Yılmaz

Almanya'da son haftalarda, aşırı sağcıların ve Almanya için Alternatif (AfD) Partisi üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup, sığınmacıları ve Avrupa kültürünü benimsemeyen Alman vatandaşlarını sistematik bir şekilde sınır dışı etme planları görüşmek için bir araya geldi. Bu haber ülkede huzursuzluk yaratarak, aşırı sağa ve AfD'ye karşı geniş katılımlı gösterilere yol açtı.

Almanya'da Aşırı Sağa Karşı Yüz Binlerce Kişi Sokaklarda: Neo-Nazizm Tehlikesine Karşı Bir Uyanış

On binlerce kişi insan haklarını, çeşitliliği ve demokrasiyi savunmak için ülkenin çeşitli kentlerinde sokaklara döküldü. Bazı şehirlerde gösteri katılımı yüz binlere ulaştı. Gösteriler 1 aydan fazla süredir devam ediyor ve bu da büyük bir ilgi ve tepki göstergesi olarak yorumlanıyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz da dahil olmak üzere birçok siyasetçi bu gösterilere destek verdi. Steinmeier, göstericilere "Cumhuriyetimizi ve anayasamızı, anayasanın düşmanlarına karşı savunuyor. Onlar, insanlığımızı savunuyor." dedi.

Göstericiler, 1933-1945 yıllarında Adolf Hitler'in Nasyonalsosyalizm dönemindeki ırkçı ideolojiye geri dönülmesinden endişe ettiklerini gösteren dövizler taşıdı. "AfD'yi seçmek 1933 gibidir", "Bir daha asla şimdi", "Asla bir daha 1933-1945" ve "Tarih kitaplarımızda tekrarlara yer yok" gibi dövizler dikkat çekti.

Gösterilere katılan vatandaşların mevcut partilere, hükümete ve siyasetçilere güvenin azaldığını ve seslerini duyurmak için sokaklara döküldüğü gözlemlendi. Birçok gösterici hükümetin ve siyasetçilerin kavgayı bırakıp aşırı sağın yükselmesine katkı sağlayan sorunları çözmeleri çağrısında bulundu.

Anketler, AfD'nin oy oranında protestolara rağmen hala yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak bu gösteriler, Almanya'da aşırı sağa karşı bir uyanışın ve neo-Nazizm tehlikesine karşı artan farkındalığın göstergesi olarak yorumlanıyor.

İlk Yorumu Sen Yaz
code