Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Yerel
Yerel

12 Eylül Darbesi: Demokrasiye Kara Leke! HUDER'den Sert Tepki

HUDER, 12 Eylül Darbesi'nin 45. yıl dönümünde yaptığı açıklamayla darbeyi demokrasi tarihine sürülmüş bir kara leke olarak nitelendirdi. Hukuksuzluklara ve insan hakları ihlallerine vurgu yapıldı.

Yayınlama: 12.09.2025 - 18:05 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 65
Paylaş:

Türkiye, 12 Eylül 1980'de yaşanan askeri darbenin acı hatıralarını hala tazelerken, Hukuk ve Demokrasi Derneği (HUDER) darbenin 45. yıl dönümünde sert bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, darbenin Türk demokrasi tarihinde onarılması güç yaralar açtığı ve hukuksuz uygulamaların toplumda derin izler bıraktığı vurgulandı. HUDER, hiçbir gerekçenin milletin iradesini gasp etmeyi ve insan onurunu ayaklar altına almayı meşru kılamayacağının altını çizdi. Dernek, darbelere karşı en büyük gücün hukukun üstünlüğü ve demokratik mekanizmalar olduğunu belirterek, antidemokratik girişimlere karşı duracaklarını yineledi.

ANKARA / BHA

Oymak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Aradan 45 yıl geçmiş olmasına rağmen bu utanç döneminin hukuksuz uygulamaları, işkenceler ve idamlarla toplumda açtığı yaralar hâlâ kapanmamıştır. Hiçbir gerekçe, milletin kendi geleceğini tayin etme hakkının elinden alınmasını ve insan onurunun ayaklar altına alınmasını meşrulaştıramaz. Hukuk dışı hiçbir vatanseverlik iddiası kabul edilemez.”

Darbelerin ve darbe teşebbüslerinin hiçbir şekilde masum veya meşru olamayacağını vurgulayan Oymak, bu tür girişimlere karşı en büyük gücün “hukukun üstünlüğü ve demokratik devlet mekanizması” olduğunu kaydetti.

HUDER olarak millet iradesini ve hukuku hedef alan tüm antidemokratik girişimlere karşı olduklarını ifade eden Oymak, “Milletimizin, bayrağımızın ve hukukun yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

HUDER'in açıklaması, 12 Eylül Darbesi'nin Türkiye'nin siyasi ve sosyal yaşamında yarattığı derin travmayı bir kez daha gündeme getirdi. Dernek, darbenin hukuksuz uygulamalarına, işkencelere ve idam cezalarına dikkat çekerek, bu acıların hala tazeliğini koruduğunu belirtti. HUDER, darbe ve darbe teşebbüslerinin hiçbir şekilde masum veya meşru görülemeyeceğini vurgulayarak, hukukun üstünlüğüne ve demokratik devlet mekanizmasına olan inancını dile getirdi. Açıklama, Türkiye'nin geçmişinden ders çıkararak, demokrasiyi güçlendirme ve hukuk devletini koruma çabalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

# 12 Eylül Darbesi # HUDER # demokrasi
Son Haberler

Uluslararası Güreş Turnuvası’na Türk sporcular damga vurdu

03.08.2026 - 00:07

Türkiye’nin ilk "Engelsiz Pazarı" Mersin Yenişehir’de kuruluyor

02.08.2026 - 23:07

Ankara'da Sanat Duvarda

02.08.2026 - 23:02

Kadıköy'de Sportif Heyecan

02.08.2026 - 22:59

Kayseri'de Büyükşehir İle Miraç'ın Tramvay Hayali Gerçeğe Dönüştü

02.08.2026 - 13:30

ASAT’tan COP31 Öncesi Güçlü Altyapı Hamlesi

02.08.2026 - 13:28

Esenyurt Belediyesi Araç Filosunu Kendi Öz Kaynaklarıyla Güçlendiriyor

02.08.2026 - 13:26

Bursa Açıkhava'da Emre Altuğ'dan Müzik Dolu Gece

02.08.2026 - 13:25

Konya Ultra Trail, 13 Ülkeden 1.300 Sporcuyu Sille'nin Doğasında Buluşturdu

02.08.2026 - 13:23

Nilüfer İlçe Şenliği Dolu Dolu Geçti

02.08.2026 - 13:22
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel