Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Agah Enes Yasa: Bursa’nın Mimari Mirası Plansızlık ve Kâr Hırsıyla Değişiyor

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşide tarihçi ve yazar Agah Enes Yasa, hazırladığı dijital harita projesini katılımcılarla paylaştı. Bursa’nın geçirdiği mimari dönüşüme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yasa, kentin özgün yapısının zaman içinde zarar gördüğünü belirtti. Yasa, bu değişimin temel nedenleri arasında kent kültürünün yeterince gelişmemesini, kâr odaklı yaklaşımı ve plansız yapılaşmayı gösterdi.

Yayınlama: 07.10.2026 - 10:38 Kaynak: Piha Haber Ajansı Okunma: 55
Paylaş:

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Tematik Buluşmalar” söyleşileri, tarihçi ve yazar Agah Enes Yasa’nın “Bursa’nın Kayıp Yıllarının İzinde” başlığı ile devam etti.

Nâzım Hikmet Kültürevi Balaban Salon’da gerçekleştirilen etkinlikte Yasa, kentin tarihsel süreçte yaşadığı sosyal, ekonomik ve mimari değişimleri haritalar, hava fotoğrafları ve arşiv belgeleri ile değerlendirdi. ODTÜ Tarih Bölümü akademisyenlerinin desteğiyle açık kaynaklı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) altyapısı kullanarak “Bursa Hayalet Yapılar” dijital harita projesi hazırladığını ifade eden Yasa, projenin detaylarını paylaştı.

Bursalı bir ailede büyüdüğünü ve çocukluğundan itibaren kentin geçmişine ilgi duyduğunu belirten Agah Enes Yasa, sivil topluma yönelik ve akademik olarak altyapısı olabilecek bir iş ortaya koymak gerektiğini belirterek, “Dijital bir kuşak mensubu olarak gündelik tarih çalışmalarında coğrafi bilgi sistemlerini kullandım. Hedefim; okuduğum, biriktirdiğim malzemeyi harita üzerinde gösterebileceğim basit bir arayüz oluşturmaktı. Şehir sokaklarında, Heykel veya Setbaşı’nda gezerken telefonunuzdan bakıp ‘Burada eskiden ne varmış, kim yaşamış, ne yapılıyormuş?’ sorularına yanıt bulabileceğiniz bir sistem tasarladık” diye konuştu.

Yaklaşık 2,5 yıllık araştırma ve bir aylık uygulama süreci sonunda tamamlanan projede Bursa kent merkezine ait 650 tarihi yapının haritalandırıldığını kaydeden Yasa; dini, iktisadi ve sivil mimari örneklerinin farklı renklerle kategorize edildiğini ifade etti. Ova üzerindeki 20’ye yakın çiftliğin iktisadi arşiv kayıtları ve aile söyleşileriyle haritalandırıldığını ifade eden Yasa, projenin bir sonraki aşamasında Bursa’nın tarım ve çiftlik mirasını görünür kılmayı hedeflediğini vurguladı.

Bursa’da kent kültürünün oluşamamasından dolayı tarihi yapıların korunamadığını da aktaran Yasa, kar hırsı ve plansızlık gibi faktörlerin de yapıların bozulmasında öne çıkan faktörler olarak sıraladı.

Bölgelerle ilgili örneklerin de paylaşıldığı söyleşide Agah Enes Yasa, katılımcıların merak ettikleri soruları da yanıtladı. Programın sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Erkan Günhan, Yasa’ya teşekkür etti.

Son Haberler

ATO Üyeleri Sandığa Gidiyor

07.10.2026 - 19:29

Eylülde Gıda Denetimlerine 218,2 Milyon Liralık Ceza

07.10.2026 - 19:28

Nilüfer Belediyesi Dijital Deneyim Merkezi Açıldı

07.10.2026 - 17:46

Antalya Kitap Fuarı’na İlgi Sürüyor

07.10.2026 - 17:44

HUAWEI, Türkiye TWS Pazarında Liderliğini Yeni FreeBuds Neo ile Güçlendiriyor

07.10.2026 - 17:22

Lojistik Sektörünü Buluşturan LOGISTECH Kapılarını Açtı

07.10.2026 - 17:03

Konya Büyükşehir’in KİTEM Projesine Seul’den Uluslararası Ödül

07.10.2026 - 16:47

TBMM Başkanvekilliğinde Devir Teslim: Görev Yusuf Beyazıt’a Geçti

07.10.2026 - 16:45

Dünya Kriz Yaşarken, Kocaeli’de Üretim Artıyor

07.10.2026 - 16:44

Mansur Yavaş, Tarihi Dönüşüm Sonrası Anafartalar Caddesi Esnafıyla Buluştu

07.10.2026 - 16:37
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel