Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Altın Piyasasında Son Durum: Gram Altın 5891 TL'ye Geriledi, Uzmanlar Fed Belirsizliğine Dikkat Çekiyor!

Gram altın yeni güne düşüşle başladı ve 5.891 liradan işlem görüyor. Piyasaların gözü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikası belirsizliğinde!

Yayınlama: 16.12.2025 - 11:26 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 195
Paylaş:

Altın piyasasında son günlerde yaşanan hareketlilik yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Gram altın, yeni güne düşüşle başlayarak 5.891 lira seviyesinde işlem görürken, ons altın da benzer bir değer kaybı yaşıyor. Bu düşüşün ardında yatan ana nedenlerden biri, ABD Merkez Bankası (Fed)'in gelecek yıla ilişkin faiz politikası hakkındaki derin belirsizlikler olarak gösteriliyor. Fed üyelerinden gelen çelişkili mesajlar ve başkanlık koltuğu için öne çıkan isimlere dair spekülasyonlar, piyasalardaki beklenti oluşumunu zorlaştırıyor. Peki, bu dalgalanma nereye kadar sürecek ve yatırımcılar için sırada ne var? Detaylar haberimizde...

ANKARA-BHA

Dün, ons altındaki yükselişe paralel değer kazanan gram altın, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 5 bin 909 liradan tamamladı. Yeni güne düşüşle başlayan gram altın, saat 09.45 itibarıyla yüzde 0,3 azalışla 5 bin 891 lira seviyesinde bulunuyor.

Aynı dakikalarda altının ons fiyatı da güne düşüşle başlayarak yüzde 0,3 değer kaybıyla 4 bin 291 dolar seviyesinde seyrediyor.

Fed belirsizliği fiyatlamaları etkiliyor

Piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek yıla ilişkin faiz politikasına yönelik belirsizlikler yakından izleniyor. Fed üyelerinden gelen karışık mesajlar ve Banka başkanlığı için öne çıkan isimlere dair gelişmeler, beklenti oluşumunu zorlaştırıyor.

Analistler, Fed’in enflasyondan ziyade iş gücü piyasasındaki zayıflığa odaklandığını belirterek, istihdam verilerinin olumsuz gelmesi durumunda gelecek yıl faiz indirimi beklentilerinin güçlenebileceğini ifade ediyor.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Stephen Miran, mevcut para politikasının gereğinden fazla kısıtlayıcı olabileceğini savunurken, New York Fed Başkanı John Williams ise son faiz kararının doğru bir adım olduğunu ve Banka’nın gelecek yıla güçlü bir konumda girdiğini dile getirdi.

Veri gündemi yoğun

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın, görev süresi gelecek yıl mayıs ayında dolacak olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın yerine kimi seçeceğine yönelik gelişmeler de piyasaların gündeminde yer alıyor.

Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi ve konut satışları, yurt dışında ise ABD tarım dışı istihdam verisi ile küresel PMI verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Bugünkü haberimizde, gram altının yeni güne 5.891 liradan düşüşle başladığını ve ons altının da 4.291 dolar seviyesinde değer kaybı yaşadığını detaylandırdık. Bu düşüşteki temel faktörlerden biri, ABD Merkez Bankası (Fed)'in gelecekteki faiz politikasına dair süregelen belirsizlikler oldu. Fed üyelerinin enflasyon yerine iş gücü piyasasına odaklanma eğilimi ve olası faiz indirimi beklentileri, piyasalarda yön arayışını derinleştiriyor. Ayrıca, Fed Yönetim Kurulu üyelerinden Stephen Miran'ın mevcut politikaların fazla kısıtlayıcı olabileceği yönündeki görüşleri ile New York Fed Başkanı John Williams'ın son faiz kararının doğruluğunu savunması, kurumsal görüş ayrılıklarını gözler önüne seriyor. Piyasanın gözü, Fed başkanı seçimi ve bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi gibi önemli ekonomik göstergelerde olmaya devam edecek; bu veriler, altın fiyatlarının kısa ve orta vadeli seyrini belirlemede kritik bir rol oynayacak.

# Gram Altın # Fed # faiz politikası
Son Haberler

İstanbul, L’Étape Türkiye By Tour De France İçin Hazır

14.08.2026 - 20:18

adidas, VNL Şampiyonu Filenin Sultanları’nı Akasya’da Voleybolseverlerle Buluşturacak

14.08.2026 - 17:56

BURULAŞ, Bursaspor Maç Günlerine Hazır

14.08.2026 - 17:34

Hyundai Türkiye’de IONIQ 3’ün Seri Üretimine Başladı

14.08.2026 - 17:23

Chint Power Türkiye’den Emcekare ile İş Birliği

14.08.2026 - 17:16

DESKİ’den Altındere Mahallesi’ne 22.7 Milyon TL’lik Yatırım

14.08.2026 - 17:09

adidas, VNL Şampiyonu Filenin Sultanları’nı Akasya’da Voleybolseverlerle Buluşturacak

14.08.2026 - 17:05

E-ihracat Desteklerinin Yol Haritası Paylaşıldı

14.08.2026 - 17:03

Tekirdağ Büyükşehir'den Kışlık Sebze Üretimine Candan Destek

14.08.2026 - 16:09

Büyükşehir’den Kandıra’ya Güçlü Ulaşım Yatırımları

14.08.2026 - 15:45
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel