İstanbul depreminin ardından Antalya'nın deprem hazırlığı sorgulanırken, uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı, olası bir depremde riskli ilçeleri açıkladı. Zemin etüdünün önemine vurgu yapan uzmanlar, hızlı kentsel dönüşümün gerekliliğine dikkat çekti. Belediyelerdeki jeoloji mühendisi eksikliği ise şaşkınlıkla karşılandı. Peki, Antalya depreme ne kadar hazır? Riskli ilçeler hangileri? İşte tüm detaylar...

ANTALYA-BHA İstanbul'da yaşanan 6.2'lik depremin ardından "Antalya depreme hazır mı?" sorusu tekrar gündeme geldi. Antalya'nı hangi ilçeleri risk altında? Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı anlattı. Karancı, İstanbul’da dün üst üste yaşanan depremlerin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Burdur ve Kaş bölgesinde fay hatlarının yer aldığını ifade eden Karancı, geçmişte yaşanan acıların bugün ve yarınlarda yaşanmaması için bina yapılaşması öncesinde zemin etüdünün oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. ANTALYA’NIN 4 İLÇESİNDE RİSK VAR Antalya ve bölgesinde yaşanabilecek olası bir depremde Kumluca, Finike, Manavgat ve Serik ilçelerinde zemin sıvılaşmasının yoğun olması sebebiyle riskli bölgeler olduğuna dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, “Şehirleşmelerde bir bina ne kadar sağlam olursa olsun, zemini çürükse o bina riskli bir binadır. Bu nedenle bir binanın planlaması öncesinde zemin etüdünün detaylı bir şekilde yapılması gerekiyor. Burada müteahhitlerimize büyük görevler düşüyor. Bina inşaat projesine başlayan müteahhit önce zemin etüdü ardından ise kaliteli bir bina inşaatı için güvenilir firmalarla çalışması gerekiyor. Bu şekilde adım attığımız sürece kaliteli binalar elde eder ve deprem korkusundan kurtuluruz” diye konuştu. HIZLI KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKİYOR Türkiye’nin deprem gerçeğini artık kamusal alan başta olmak üzere tüm alanlarda kabul etmek gerektiğini anlatan Karancı, “Bina bazlı kentsel dönüşüm projeleri değil kamu destekli parsel veya mahalle bazlı kentsel dönüşümlerin hızlıca başlaması gerekiyor. Bu konuda yetkili tüm kurullar harekete geçmeli ve dönüşüm projelerini başlatmalı. Tabi bu projelere başlamadan önce binaların yapılacağı alanlarda zemin etüdü muhakkak yapılmalı” dedi. Zemin güvenliğinin olmadığı bina projelerinde ne kadar kaliteli malzeme kullanılırsa kullanılsın, o binanın güvenli olmayacağına dikkat çeken Karancı, bu konuda jeoloji mühendislerine önemli görevlerin düştüğüne değindi. 11 İLÇE BELEDİYESİNDE JEOLOJİ MÜHENDİSİ YOK 19 ilçesi bulunan Antalya’da 11 ilçe belediyesinde jeoloji mühendisinin bulunmadığına dikkat çeken Karancı, “Antalya’da 19 ilçe belediyesinin 11’inde jeoloji mühendisi görev yapmıyor. Bu çok kötü bir durum. Zemin etüdünden bahsederken belediyelerin jeoloji mühendisi çalıştırmaması karşısında şaşkınız. Diğer yandan Antalya deprem mastır planı henüz hazır değil. Planın Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandığı ve yıl sonuna yetiştirileceği ifade ediliyor. Deprem mastır planı hazır olduğunda Antalya’da olası depremlere yönelik atılacak adımları daha net bir şekilde göreceğiz” şeklinde konuştu.

Antalya'da olası bir depremde Kumluca, Finike, Manavgat ve Serik ilçelerinin zemin sıvılaşması nedeniyle risk altında olduğu belirtildi. Uzmanlar, bina yapımında zemin etüdünün hayati önem taşıdığını vurgularken, kamu destekli kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Antalya'daki 19 ilçe belediyesinden 11'inde jeoloji mühendisinin bulunmaması eleştirilirken, deprem master planının hazırlanmasıyla atılacak adımların netleşeceği belirtildi.