Barilla, gıda sektöründe sürdürülebilirlik alanında öncü bir rol üstleniyor. Yayınladığı 2024 sürdürülebilirlik raporu ile çevreci üretimden toplumsal projelere kadar geniş bir yelpazede attığı adımları gözler önüne seriyor. Şirketin CEO'su Gianluca Di Tondo, sürdürülebilirliği iş stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlıyor ve bu yaklaşımın 2030'a kadar kendilerine rehberlik edeceğini belirtiyor. 300 milyon Euro'luk dev yatırım, şirketin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek çevresel etkisini azaltma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Barilla, sadece çevreyi değil, insan sağlığını ve toplumu da ön planda tutarak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı hedefliyor.

Barilla, 2024 yılı sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. 148 yıllık şirket, geleceğini topluma yönelik çalışmalar, onarıcı tarım, çevre dostu üretim ve yenilenebilir enerjiye odaklanarak şekillendirecek. İlk adım olarak yenilenebilir enerjiye 300 milyon euro yatırım planlayan gıda devi, geçen yıl 2 milyon tondan fazla ürün üretirken 4,9 milyar euro ciro elde etti.

Barilla, geleceğini topluma, onarıcı tarıma ve yenilenebilir enerjiye odaklanarak şekillendirecek

Türkiye’deki Bolu fabrikası dahil olmak üzere dünya çapında toplam 30 tesiste ürettiği ürünlerle her gün 100'den fazla ülkede milyonlarca sofraya ulaşan Barilla; 2024 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı. Rapor, çevre dostu üretimden sağlıklı tariflere, kapsayıcı iş gücü uygulamalarından toplumsal destek projelerine kadar pek çok alanda 17 yılı aşkın çalışmanın sonuçlarını ve şirketin geleceğe yönelik güçlü taahhütlerini içeriyor.

Grubun yeni raporunda; daha sağlıklı ve dengeli ürünler geliştirilmesi, çiftçilere yönelik sürdürülebilir tarım programları, yenilenebilir enerji yatırımları, su tasarrufu projeleri ve kapsayıcı iş gücü uygulamaları gibi başlıklar yer alıyor. Barilla’nın sürdürülebilirlik yaklaşımı sadece çevreyi değil, insan sağlığını, toplumları ve çalışanları da odağına alıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTEN İŞ STRATEJİSİNE DÖNÜŞÜM

Sürdürülebilirliğin iş stratejisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Barilla Grubu CEO’su Gianluca Di Tondo, "Sürdürülebilirlik artık sadece bir hedef değil, iş yapış şeklimizin bir parçası. Bu yaklaşım, 2030’a kadar bize rehberlik ederek vizyonumuzu günlük somut adımlara ve net taahhütlere dönüştürecek" dedi.

Şirket yayımladığı yeni raporda, sağlıklı tarifleri tüketiciyle buluştururken lezzetten ödün vermediğini ve sağlıklı beslenmeyi teşvik eden uygulamaları güçlendirdiğini vurguluyor. 2024 yılı sonuçlarına göre satılan ürünlerin yüzde 88’i porsiyon başına en fazla 5 gram şeker ve 0,5 gram tuz içeriyor. Ayrıca ürünlerin yüzde 90'ı lif kaynağı olurken, porsiyonluk unlu mamullerin yüzde 65’i 150 kaloriyi aşmıyor.

HEDEF: 250 BİN TON HAMMADDENİN ONARICI TARIMDAN TEDARİK EDİLMESİ

Barilla, sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmak için 17 yıldır önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Dünya genelinde 7.000'den fazla çiftçi ile birlikte çalışan şirket, sürdürülebilir tarım zincirini her yıl genişleterek geliştiriyor. Uygulanan program kapsamında 815 bin ton hammadde tedarik edilirken, geliştirilen tarım modeli dijital araçlar ve çevre dostu yetiştirme kurallarıyla öne çıkıyor.

Önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık 250 bin ton hammaddenin onarıcı tarımdan temin edilmesini hedefleyen şirket, "Fesleğen Akademisi" gibi eğitim projeleriyle çiftçilere teknik destek sağlıyor. Hayvan refahına önem veren şirket, satın aldığı yumurtaların tamamını serbest gezen tavuklardan temin ediyor ve hiçbir şekilde hayvan deneyleri yürütmüyor.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 48'İ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN

İtalya’daki Rubbiano tesisinde iki yeni güneş enerjisi santralini devreye alan Barilla, tükettiği elektriğin yüzde 48'ini yenilenebilir kaynaklardan karşıladığını paylaştı. Yaz aylarında bu santrallerin haftada bir günlük üretimin tüm enerjisini karşıladığını açıklayan şirket, 2030 yılına kadar 24 megawatt (MW) yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Su yönetimi konusunda da önemli adımlar atan Barilla, özellikle su sıkıntısı yaşanan bölgelerde geri kazanılan ve yeniden kullanılan su miktarını son iki yılda yüzde 164 artırdı. Rubbiano tesisinde geri dönüştürülen su miktarı, 24 olimpik havuz hacmine ulaştı. Barilla, 2030 yılına kadar su geri kazanımını yüzde 250 artırmayı planlıyor.

YÖNETİCİ POZİSYONUNDAKİ KADIN ORANINI YÜZDE 40'A ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

Barilla, sürdürülebilirlik yaklaşımını farklı alanlarda da kararlılıkla uyguluyor. Kapsayıcı insan kaynakları politikalarıyla dikkat çeken şirket, yaptığı düzenlemelerle 2020 yılında cinsiyetler arası ücret eşitliğini sağladı. Ayrıca 2023 yılında tüm ebeveynler için en az 12 hafta tamamen ücretli izin uygulamasını hayata geçirdi. Barilla’nın yeni hedefi, halen yüzde 35 seviyesinde olan orta ve üst yönetici pozisyonlarındaki kadın oranını 2030 yılına kadar yüzde 40'a çıkarmak.

Toplumlara da destek sunan şirket, 2024 yılında yerel kuruluşlara 2 milyon euro ve 3.700 ton gıda bağışladı. Ayrıca Myanmar'daki deprem sonrası BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) yaptığı bağışla küresel sosyal sorumluluk projelerine de katkı sundu. Yıl boyunca 300 Barilla çalışanı gönüllü çalışmalarda yer aldı. Benimsediği vizyon doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen Barilla, dünyanın önde gelen kurumsal itibar araştırmalarından biri olan Global RepTrak® 100'de ikinci yıl üst üste dünyanın en itibarlı gıda şirketi seçildi. Barilla, 2024 yılı cirosunu 4,9 milyar euro olarak açıkladı.

Barilla, 300 milyon Euro'luk yatırımıyla yenilenebilir enerjiye geçiş yaparak sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir adım atıyor. Onarıcı tarım uygulamalarıyla hammadde tedarik zincirini daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Şirket, su tasarrufu projeleri ve kapsayıcı insan kaynakları politikalarıyla da dikkat çekiyor. Yönetici pozisyonlarındaki kadın oranını artırma hedefiyle toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemi vurguluyor. Ayrıca, yerel kuruluşlara yaptığı bağışlar ve gönüllü çalışmalarla topluma destek sunuyor. Barilla'nın sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımı, onu dünyanın en itibarlı gıda şirketlerinden biri haline getiriyor.