Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

BTÜ'de Devrim: Yazılım Eğitiminde Yapay Zekâ Dönemi Başladı!

BTÜ'de yazılım eğitiminde yapay zekâ devrimi! Öğrencilerin kodlama yetenekleri, yapay zekâ ile analiz edilerek kişiye özel eğitimler sunulacak.

Yayınlama: 25.07.2025 - 10:06 Kaynak: Piha Haber Ajansı Okunma: 10
Paylaş:

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), yazılım eğitiminde çığır açacak bir projeye imza attı. TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilen projede, yapay zekâ algoritmaları kullanılarak öğrencilerin kodlama yetenekleri analiz edilecek. Bu sayede, her öğrenciye özel eğitim yol haritaları oluşturulacak ve yetenekli öğrenciler erken yaşta keşfedilecek. Proje, Türkiye'nin milli eğitim politikalarına veri temelli iyileştirme stratejileri sunma potansiyeli taşıyor. BTÜ'deki bu yenilik, yazılım eğitiminde kişiselleştirilmiş bir dönemin başlangıcını müjdeliyor.

Doktora öğrencisi Musa Selman Kunduracı’nın yürütücülüğünü yaptığı ve Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin’in danışmanlığını üstlendiği “Kodlama Editörü Kullanım Verileri ve Yapay Zekâ Teknikleri Kullanılarak Bireylerde Kodlama Yeteneğinin Tahmin Edilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı’ndan destek almaya hak kazandı.

KODLAMA SÜRECİNE YAPAY ZEKÂ DOKUNUŞU

Proje, öğrencilerin kod yazarken oluşturduğu tuş vuruşları, hata düzeltme biçimleri, yazım hızları ve kod yapılandırma alışkanlıkları gibi davranışsal verileri, yapay zekâ algoritmalarıyla analiz ederek bireylerin programlama yeteneklerini erken dönemde belirlemeyi amaçlıyor.

BTÜ akademisyenleri tarafından geliştirilen özel bir kodlama editörü üzerinden toplanan veriler, öğrencilerin sadece sonuç odaklı değil, süreç odaklı performanslarını da değerlendiriyor. Bu yöntemle, her öğrenciye özgü yetenek profilleri oluşturularak kişiselleştirilmiş eğitim yol haritaları çizilecek.

Proje yürütücüsü Musa Selman Kunduracı, geleneksel sınav yöntemlerinin ötesine geçen bu yaklaşımın, öğrencilerin kodlama davranışlarını çok boyutlu olarak analiz ettiğini vurguladı.

Kunduracı, “Proje, eğitimde dijital dönüşüme katkı sunarken, yapay zekâ tabanlı karar destek sistemlerinin geliştirilmesine ve yazılım mühendisliği eğitiminin kişiselleştirilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca, Türkiye’nin milli eğitim politikalarına veri temelli iyileştirme stratejileri sunma potansiyeli taşıyor. Üniversite-sanayi iş birliğiyle genişletilebilecek bu model, eğitimde etik ve işlevsel bir dönüşüm vadediyor” dedi.

YETENEKLİ ÖĞRENCİLER ERKEN KEŞFEDİLECEK

Projenin danışmanı Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, sistemin yetenekli öğrencilerin erken dönemde tespit edilmesini sağlayarak fırsat eşitliğine katkıda bulunacağını belirtti. Bilgin, “Bu yaklaşım, öğrencilerin potansiyellerini en verimli şekilde ortaya koyabilecekleri bir öğrenme ortamı sunacak. Aynı zamanda bireyselleştirilmiş eğitim yol haritalarıyla, yazılım ekosistemine nitelikli insan kaynağı kazandıracağız” diye konuştu.

TİCARİ ÜRÜNE DÖNÜŞECEK PROTOTİP

Proje kapsamında geliştirilecek yapay zekâ tabanlı yazılım prototipi, eğitim kurumlarında kullanılmak üzere tasarlanıyor. Prof. Dr. Bilgin, prototipin ticari bir ürüne dönüşmesi ve uzun vadede Türkiye’nin bilişim teknolojileri alanında küresel rekabette öne çıkmasına katkı sağlaması hedeflendiğini ifade etti.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, projenin üniversite’nin eğitim ve araştırma vizyonunun bir yansıması olduğunu vurguladı. Çağlar, “TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, yapay zekânın eğitimdeki dönüştürücü gücünü ortaya koyuyor. Öğrencilerin kodlama yeteneklerini bilimsel verilerle tespit ederek potansiyellerini doğru yönlendireceğiz. Proje ekibini yürekten tebrik ediyorum” dedi.

 

BTÜ'de geliştirilen yapay zekâ destekli yazılım eğitim projesi, öğrencilerin kodlama davranışlarını derinlemesine analiz ederek, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunmayı hedefliyor. Proje kapsamında, öğrencilerin tuş vuruşları, hata düzeltme alışkanlıkları gibi veriler yapay zekâ ile değerlendirilerek, her öğrencinin yetenek profili çıkarılacak. Bu sayede, yetenekli öğrenciler erken dönemde tespit edilerek, potansiyellerini en üst düzeye çıkarabilecekleri bir eğitim ortamı sunulacak. Projenin ticari bir ürüne dönüşmesi ve Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında küresel rekabette öne çıkmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Son Haberler

VCT EMEA Taraftar Festivali Barselona’da Başlıyor

11.08.2026 - 19:31

Şanlıurfa Şehir Hastanesi’nin Açılış Hazırlıkları Değerlendirildi

11.08.2026 - 18:02

İzmit Belediyesinin Tarlalarından 8 Ayda 20 Ton Ürün

11.08.2026 - 17:29

Startup’lara “Birlikte Büyüyelim” Çağrısı

11.08.2026 - 16:52

Starbucks Kadın Girişimine Alan Açıyor

11.08.2026 - 16:51

358 Takım Arasından Finale Kalan 10 Ekip, Havayolu Sektörünün Geleceği İçin Yarışıyor

11.08.2026 - 16:40

58 Milyar ABD dolarlık Türkiye Teknoloji Pazarı Dünya Sahnesine Çıkıyor 

11.08.2026 - 16:36

Emirates’ten Daha Güvenli Ve Esnek Seyahat İçin Beş Yeni Kolaylık

11.08.2026 - 16:34

Nilüfer Belediyespor Eker’de yeni sezon mesaisi başladı

11.08.2026 - 16:32

E-ihracat Yapmak İsteyen Şirketlere Devlet Destekleri Anlatılacak

11.08.2026 - 16:29
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel