Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Yerel
Yerel

Bursa Susuzlukla Boğuşuyor: Uludağ Pınarları Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Bursa'da barajlardaki su seviyesi kritik seviyeye düşerken, Uludağ'daki pınarların da kuruma noktasına geldiği açıklandı. Şehirde su kesintileri başlarken, uzmanlar acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Yayınlama: 13.10.2025 - 12:39 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 62
Paylaş:

Bursa alarm veriyor! Susuzluk tehlikesi kapıda mı? Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki kritik seviye, kentte su kesintilerini tetiklerken, Uludağ'ın can damarı olan pınarların da kurumasıyla durum daha da vahimleşiyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkilerini en derinden hisseden Bursa için acil çözüm önerileri sunuyor. Peki, Bursa'yı bekleyen tehlike ne kadar büyük? Bu kritik durumdan nasıl kurtulunabilir? İşte detaylar...

BURSA-BHA

Bursa’nın içme suyu kaynaklarını besleyen Nilüfer ve Doğancı barajlarının doluluk oranı yüzde 0,67’ye kadar gerilerken, kentte ekim ayı itibarıyla 12’şer saatlik planlı su kesintilerine geçildi. Barajları besleyen Uludağ’daki pınar ve kaynaklarda da su seviyelerinin kritik düzeyde azaldığı bildirildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi tarafından düzenlenen teknik gezide, Uludağ’daki pınarların büyük bölümünün kuruduğu raporlandı. Uzmanlar, her 10 pınardan 8’inin tamamen kuruduğunu, kalanlarda ise su miktarının belirgin şekilde azaldığını tespit etti.

“Mevcut sularda yüzde 80 oranında düşüş var”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, iklim krizinin Bursa’daki etkilerine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl baraj doluluk oranları ekim ayında yüzde 24 seviyesindeyken bugün yüzde 1’in altına düşmüş durumda. Bu fark sondajlarla yer altı sularından takviye edilerek kapatılmaya çalışılıyor. Ancak Uludağ’daki pınarlarda da yüzde 80 oranında azalma gözlemledik.” dedi.

Yıldız, içme suyu ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’inin pınar sularından karşılandığını, ancak bu oranın giderek düştüğünü belirtti. Ayrıca 45 kişilik uzman ekip ile yapılan 17 kilometrelik teknik inceleme sırasında herhangi bir yeni su kaynağına rastlanmadığını ifade etti.

“Buharlaşmayı önlemek için gölge topları kullanılabilir”

Barajlardaki su seviyesinin kritik düzeyde düşmesi nedeniyle Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) 170’e yakın yer altı suyu sondajını devreye aldığı belirtildi. Yıldız, bu suların “stratejik kaynak” olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yer altı suları olağanüstü koşullar için kullanılmalı ancak şu anda zorunlu olarak devreye alındı.” dedi.

Yıldız, suyun korunması için yeni yöntemlerin uygulanması gerektiğini dile getirerek, “Doğancı Barajı’nda buharlaşmayı azaltmak için gölge topları kullanılabilir. Bu yöntem suyun buharlaşmasını yüzde 80’e kadar azaltabiliyor. Los Angeles’ta uygulandı, Türkiye’de de mutlaka denenmeli.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar ayrıca, “yağmur suyu hasadı” yönteminin gündeme alınması gerektiğini, konutlar ve kamu binalarında yağmur sularının değerlendirilmesinin kentteki su krizinin hafifletilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bursa'da yaşanan su krizi, Uludağ'daki pınarların kurumasıyla daha da derinleşiyor. Barajlardaki doluluk oranının kritik seviyeye düşmesi ve pınar sularındaki azalma, uzmanları harekete geçirdi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın raporuna göre, Uludağ'daki pınarların büyük bölümü kururken, kalanlarda da su miktarı ciddi oranda azaldı. Buharlaşmayı önlemek için gölge topları kullanılması ve yağmur suyu hasadı gibi yöntemlerin uygulanması öneriliyor. Bursa'nın su sorununa çözüm bulmak için acil adımlar atılması gerekiyor.

# Bursa su krizi # Uludağ pınarları # su kesintisi
Son Haberler

Tether, Tarihinin En Kapsamlı İlk Finansal Denetimini Tamamladı

17.08.2026 - 17:29

Türkiye’nin Kalkınmasında Gençlere Özel Sektör Desteği Öne Çıkıyor

17.08.2026 - 17:28

Gençler Denizli Büyükşehir ile Dünyaya Açıldı

17.08.2026 - 17:03

“SHE by Driventure” Programı Hayata Geçiyor

17.08.2026 - 16:55

Küresel Piyasalarda Volatilite Yeniden Yükseliyor

17.08.2026 - 16:22

Malatya Gastronomi Festivali Yüzbinlerce Ziyaretçiyi Ağırladı

17.08.2026 - 16:02

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Drone Teknolojisiyle Ormanlık Alanlardaki Şebekesini İzliyor

17.08.2026 - 15:51

2026 Avrupa Bisiklet Başkenti Konya'da Bisikletseverler Beyşehir’in Tarihini ve Doğasını Keşfetti

17.08.2026 - 15:32

ASPİLSAN Enerji TEKNOFEST Mavi Vatan’da Deniz Teknolojilerini Sergileyecek

17.08.2026 - 15:31

Türkiye'nin Sevilen Gastronomi Markaları Bodrum'da Aynı Çatı Altında Buluşuyor

17.08.2026 - 15:16
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel