Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

CHP Kurultayında Kritik Gün: İptal Davası Karara Bağlanıyor mu?

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın iptali istemiyle açılan dava bugün Ankara'da görülüyor. Mahkemenin kararı, CHP'nin geleceği için belirleyici olabilir.

Yayınlama: 30.06.2025 - 10:01 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 76
Paylaş:

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin açılan dava, parti içinde büyük bir merakla bekleniyor. Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek duruşmada, kurultayın iptali ve mevcut yönetimin görevden alınması talepleri değerlendirilecek. Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın öncülüğünde açılan dava, daha önce farklı mahkemelerde açılan benzer davaların birleştirilmesiyle daha da önem kazandı. Mahkemenin vereceği karar, sadece CHP'nin mevcut yönetim yapısını değil, aynı zamanda Kılıçdaroğlu'nun olası dönüş yolunu da etkileyebilir. Peki, mahkeme hangi yönde karar verecek ve bu karar CHP'yi nasıl etkileyecek?

ANKARA-BHA

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın iptali ve mevcut parti yönetiminin görevden alınması istemiyle açılan davada kritik duruşma bugün Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülüyor. Dava, eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile bazı kurultay delegeleri tarafından açılmıştı.

Daha önce farklı mahkemelerde açılan benzer içerikteki davaların bu mahkemede birleştirilmesiyle sürecek yargılamada, bugün sözlü beyanların alınması ve ilk kararın çıkması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu'na dönüş yolu mu açılıyor?

Davacılar, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve kurultay öncesi görev yapan Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin göreve iadesini talep ediyor. Bu kapsamda mahkemenin vereceği karar, CHP'nin mevcut yönetim yapısını kökten etkileyebilir.

‘Mutlak butlan’ tartışması yargının merkezinde

Dava sürecinde en dikkat çekici başlıklardan biri, “mutlak butlan” kavramı oldu. Bazı hukukçular, kurultayda delegelerin iradesinin sakatlandığı gerekçesiyle yapılan seçimin yok hükmünde sayılması gerektiğini savunuyor. Buna karşı çıkan görüşler ise, siyasi parti kongrelerine ilişkin son karar merciinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olduğunu vurguluyor.

YSK’nın yetkisi tartışma konusu

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel de süreçle ilgili yaptığı değerlendirmede, siyasi parti seçimlerinde tek yetkili kurumun YSK olduğunu ve mahkemelerin bu konuda karar veremeyeceğini ifade etmişti.

CHP: Ceza davası beklenmeli

CHP’nin hukukçuları ise devam eden ceza davası tamamlanmadan, hukuki sürecin sonuçlandırılamayacağını savunuyor. Mahkemenin bugünkü duruşmada ceza davasını "bekletici neden" olarak kabul ederek, kararı erteleme ihtimali de bulunuyor.

Süreç nasıl işleyecek?

Mahkeme kurultayın iptaline karar verirse bu kararın kesinleşmesi için istinaf ve Yargıtay aşamalarından geçmesi gerekecek. Sürecin sonunda kurultayın geçersiz sayılması halinde, partinin geçici yönetimle yeni kurultaya götürülmesi gündeme gelebilir. Bu durumda yetki Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na geçebilir.

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın iptali davası, parti içindeki dengeleri sarsabilecek önemli bir dönüm noktasında. Dava sürecinde 'mutlak butlan' iddiası ve YSK'nın yetkisi gibi hukuki tartışmalar ön plana çıkarken, mahkemenin vereceği karar CHP'nin geleceği için belirleyici olacak. Kurultayın iptali halinde, partinin geçici bir yönetimle yeni kurultaya gitmesi gündeme gelebilir. Ancak, CHP hukukçuları ceza davasının sonuçlanmasını bekleyerek, hukuki sürecin ertelenmesini talep ediyor. Mahkemenin kararı, istinaf ve Yargıtay aşamalarından geçerek kesinleşecek ve bu süreçte CHP'nin siyasi geleceği şekillenecek.

# CHP Kurultayı # iptal davası # Kemal Kılıçdaroğlu
Son Haberler

Junioshow 8 Eylül’de Bursa’da Kapılarını Açıyor

06.09.2026 - 23:01

Vatansever: Türkiye’nin büyüme kalitesini teknoloji yoğunluğu belirleyecek

06.09.2026 - 22:22

Buharkent'te Saniyelerin Savaşı

06.09.2026 - 22:19

Angela Merkel’in Merakla Beklenen Kitabı Okurla Buluştu

06.09.2026 - 10:36

Ünlü Alman Piyanist LEVI.SCT, Türkiye’de İlk Kez Ela Excellence Resort Belek’te Sahne Aldı

06.09.2026 - 10:33

“Kazanan Şirket, Denemiş Olan Şirkettir” 

06.09.2026 - 10:31

Mert Demir’den Kayseri’de Müzik Dolu Gece

06.09.2026 - 10:30

Porsuk Akıyor, Eskişehir’de Festival Heyecanı Devam Ediyor

06.09.2026 - 10:28

‘Mercan Köşk’ten Tarsus’ta Görkemli Gala!

06.09.2026 - 10:27

İzmir’in Kuzeyinde Su Altyapısına 147 Milyon Liralık Yatırım

06.09.2026 - 10:24
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel