Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen Bosphorus Diplomasi Forumu, gençlerin uluslararası arenada söz sahibi olmalarına zemin hazırlıyor. Genç diplomatlar, tarihin dönüm noktalarını simülasyonlarla deneyimleyerek, günümüz sorunlarına çözüm arayışlarına katkıda bulundular. Forum, gençlerin vicdanını temsil eden bir platform olarak öne çıkarken, Gazze'den Keşmir'e kadar birçok mazlum coğrafyanın sesini duyurmayı amaçlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dünya Beşten Büyüktür' vizyonuyla hareket eden gençler, diplomasiyi sadece güçlü aktörlerin değil, herkesin hakkı olarak görüyor. Bu anlamlı etkinlik, geleceğin liderlerini yetiştirmenin yanı sıra, daha adil bir dünya için gençlerin vizyonunu ortaya koyuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, Genç Diplomasi Derneği tarafından düzenlenen Bosphorus Diplomasi Forumu, başladı.

Genç Diplomasi Derneği Başkanı Selman Bilir ile Başkan Yardımcıları Ömer Tayyip Erdoğan ve Ahmet Aziz Albayrak’ın ev sahipliğinde düzenlenen forumda; gençler tarihin kritik dönemlerini yeniden tartışma imkânı buldular. Kıbrıs, Sovyet-Afgan Savaşı, Angola İç Savaşı, Yom Kippur Savaşı, Berlin Krizi ve Vietnam Savaşı gibi önemli meseleler üzerine çalışan komiteler; akademik paneller, olağanüstü oturumlar ve simülasyonlarla katılımcılara hem teorik hem de pratik düzeyde diplomasi deneyimi kazandırdılar. Forumun özgün formatı olan üçlü temsiliyet sistemi, organize lobicilik oturumları, basın açıklamaları ve ani krizler için kurgulanan olağanüstü oturumlar sayesinde gençler, klasik simülasyonların ötesinde gerçek diplomasi tecrübesi yaşadılar.

Gençliğin Vicdanını Temsil Eden Diplomasi

Genç Diplomasi Derneği Başkanı Selman Bilir, konuşmasında Bosphorus Diplomasi Forumu’nun gençliğin vicdanını temsil eden bir platform olduğuna dikkat çekti. Komitelerde Soğuk Savaş’ın kritik meselelerinin ele alındığını, olağanüstü oturumlarda ise Gazze, Keşmir, Doğu Türkistan, Sudan, Yemen ve Arakan gibi mazlum coğrafyaların gündeme taşındığını belirtti. Uluslararası sistemin adalet üretmekte yetersiz kaldığını ifade eden Bilir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya Beşten Büyüktür” vizyonundan ilhamla “Herkes için diplomasi, bazıları için değil” mottosunu geliştirdiklerini aktardı. Ayrıca foruma katılan gençlerin harçlıklarını bir araya getirerek Türk Kızılayı aracılığıyla Gazze’ye bağış yapmasının, diplomasinin sadece sözden değil; vicdan, dayanışma ve merhametten beslendiğini gösterdiğini vurguladı.

Diplomasi, Birkaç Güçlü Aktör İçin Değil Herkes İçin

Genç Diplomasi Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Tayyip Erdoğan, Bosphorus Diplomasi Forumu’nun diplomasiyi yalnızca güç sahibi aktörlerin değil, tüm insanlığın ortak mirası olarak gördükleri bir anlayışla hayata geçirildiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençliğe dair sözlerine atıf yapan Erdoğan, Türk gençliğinin enerjisi ve cesaretiyle Türkiye Yüzyılı’na damga vuracağına olan inancını paylaştı. Gazze’de yaşanan insanlık dramına değinerek, foruma katılan gençlerin kendi imkânlarıyla yardım kampanyasına destek olmasının, diplomasinin kelimelerden eyleme dönüşmesinin en somut göstergesi olduğunu belirtti. Erdoğan, forumun yalnızca bir gençlik organizasyonu değil, geleceğin uluslararası düzenine dair güçlü bir çağrı olduğunu ifade etti.

Daha Adil Bir Dünya İçin Gençlerin Vizyonu

Genç Diplomasi Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Aziz Albayrak, Bosphorus Diplomasi Forumu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha adil ve güçlü bir dünya vizyonunun bir sonucu olduğunu söyledi. Forumun gençlere yalnızca tartışma değil, aynı zamanda çözüm üretme imkânı sunduğunu kaydeden Albayrak, “Diplomacy for all, not for the few – Herkes için diplomasi, bazıları için değil” mottosunu vurguladı. Gazze’deki zulme ve mazlum coğrafyalara dikkat çekerek, Türkiye’nin bu meselelerdeki duruşunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya Beşten Büyüktür” yaklaşımının gençlere ufuk kazandırdığını ifade eden Albayrak, bu vizyonu bir emanet olarak geleceğe taşıyacaklarını, adalet ve özgürlük için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Genç Diplomatlara Mesaj

Forumun üçüncü gününde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da programa teşrif ederek gençlerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosphorus Diplomasi Forumu’nda yaptığı konuşmada İsrail Başbakanı Netanyahu ve kabinesinin soykırım suçlarından dolayı derhal yargılanması gerektiğini vurguladı. İsrail’e uluslararası spor turnuvalarından men edilmesi dahil caydırıcı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu. Erdoğan, Gazze’de iki yıldır süren katliamın modern silahlarla masum sivilleri hedef aldığını, açlığın kitle imha silahı gibi kullanıldığını ve sağlık görevlileri ile gazetecilerin dahi öldürüldüğünü ifade etti. 7 Ekim’den bu yana 66 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 170 bine yakın kişinin yaralandığını belirtti. Türkiye’nin hastanelerini Filistinli yaralıların tedavisine açtığını ve her türlü desteği sürdüreceğini söyledi. Gazze’deki soykırımın küresel ölçekte bir vicdan uyanışı oluşturduğunu, Filistin’i tanıyan devletlerin sayısının 150’yi aştığını aktardı. Buna rağmen geç kalındığını, 65 bin masum ölmeden de bu adımların atılabileceğini ifade etti. İsrail’in Katar’a saldırısıyla asıl niyetinin daha net görüldüğünü, artık küresel toplumun gaflet uykusundan uyandığını belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin aldığı tedbirlerin diğer ülkelere örnek olması gerektiğini, aksi halde bu kaosun tüm dünyaya yayılacağını söyledi. Barış ve huzur için mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı

Bosphorus Diplomasi Forumu, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Genç Diplomasi Derneği tarafından düzenlendi ve gençlere benzersiz bir diplomasi deneyimi sundu. Forumda, tarihin kritik dönemleri simülasyonlarla canlandırılırken, güncel sorunlara da çözüm arandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın foruma katılımı ve gençlere verdiği mesajlar büyük önem taşıdı. Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki soykırım suçlarından dolayı yargılanması gerektiğini vurgulayarak, uluslararası topluma çağrıda bulundu. Forum, gençlerin diplomasi alanındaki potansiyelini ortaya çıkarırken, Türkiye'nin adalet ve barış için verdiği mücadeleyi de destekliyor.