Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nden müjdeli haber! Sektör, 2025'in ilk yarısında ihracat rekoru kırdı. Yüksek enerji maliyetlerine rağmen sektörün performansı göz dolduruyor. Hangi ülkeler en çok ihracat yapılan pazarlar oldu? İhracattaki bu yükselişin ekonomiye katkıları neler? İşte detaylar ve sektör temsilcilerinin açıklamaları...

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2025’in ilk altı ayında demir-çelik sektörünün 950 milyon dolarlık ihracatla birliğin lokomotifi olduğunu belirtti.

Türkiye genelinde demir ve demirdışı metaller ihracatı yüzde 6,5 artarak 6,45 milyar dolara, çelik ihracatı ise yüzde 4,6 yükselerek 8,27 milyar dolara ulaştı. Ege Bölgesi, Türkiye ortalamasını geride bırakarak “Profil, Filmaşin” ve “Kütük Demir” gibi ürünlerde yüksek artışlar yakaladı. Bakır ürünleri ihracatı ise yüzde 13 artarak 184,8 milyon dolara yükseldi. Ertan, yüksek enerji ve girdi maliyetleri ile sabit kur politikalarının ihracatı zorladığını, buna rağmen sektörün rekabet gücünü koruduğunu vurguladı. “ABD-Çin ticaret savaşları küresel belirsizlik yaratsa da sektörümüz ihracatı artırarak ekonomiye güç katıyor. Kapasite kullanım oranının yüzde 62’den yüzde 70’e çıkmasını bekliyoruz” dedi.

FAS ZİRVEYE, ALMANYA VE İTALYA TAKİPTE

Birlik, 2025’in ilk yarısında 170 ülkeye ihracat yaptı. Fas, yüzde 300’lük artışla 141 milyon dolar ihracatla zirveye yerleşti. Almanya 125,8 milyon dolarla ikinci, İtalya 83 milyon dolarla üçüncü oldu. ABD’ye 70,9 milyon dolar, İngiltere’ye 57 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2025'in ilk yarısında 950 milyon dolarlık ihracatla lokomotif sektör oldu. Türkiye genelinde demir ve demirdışı metaller ihracatı %6,5 artarak 6,45 milyar dolara ulaştı. Ege Bölgesi'nde özellikle profil, filmaşin ve kütük demir ihracatında önemli artışlar yaşandı. Fas, %300'lük artışla en çok ihracat yapılan ülke olurken, Almanya ve İtalya onu takip etti. Sektör temsilcileri, küresel belirsizliklere rağmen ihracattaki artışın devam edeceğini ve kapasite kullanım oranının artacağını öngörüyor.