Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: Siyasi anlaşmazlıklar küresel ekonomiyi felç etmemeli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yaptığı konuşmada, küresel ticaret ve enerji güzergâhlarının siyasi anlaşmazlıklardan korunması gerektiğini belirtti. Fidan, Türkiye'nin Orta Koridor ve Kalkınma Yolu gibi projelerle uluslararası bağlantısallığı güçlendirmeyi ve bölgesel iş birliğini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Yayınlama: 07.11.2026 - 13:10 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 45
Paylaş:

İSTANBUL - BHA

Küresel ticaret, enerji güvenliği ve ulaşım koridorlarının uluslararası istikrar açısından önemine değinen Fidan, bölgesel çatışmaların dünya ekonomisini etkileyen tedarik zincirleri üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.

Fidan, İsrail'in bölgedeki politikalarını eleştirerek çatışmaların temel nedenlerinin ele alınması gerektiğini söyledi.

"Bir gemi rotası savaş rotası haline gelemez"

Küresel ekonominin temel ticaret güzergâhlarının risk altında olduğunu belirten Fidan, enerji ve taşımacılık rotalarında yaşanan daralmaların ülkeleri daha kırılgan hale getirdiğini ifade etti.

Karadeniz'deki gelişmelere dikkati çeken Fidan, "Bir gemi rotası savaş rotası haline gelemez. Bir enerji hattı politik baskı aracı olarak kullanılmamalı. Tek bir darboğaz tedarik zincirlerini bozabilir ve binlerce kilometre ötedeki ekonomileri etkileyebilir." dedi.

Ülkelerin temel ticaret yollarına, pazarlara ve enerji kaynaklarına erişimlerini korumak istediğini belirten Fidan, bu süreçte güvensizlik ve rekabetin artmasının önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Orta Koridor ve Kalkınma Yolu vurgusu

Küresel bağlantısallığın daha dirençli ve kapsayıcı hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Fidan, mevcut ulaşım güzergâhlarının güçlendirilmesi ve alternatif koridorların geliştirilmesinin önemine değindi.

Fidan, "Koridorları çeşitlendirerek erişimi artırmalı ve global tedarik zincirlerini güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin coğrafi konumunu yalnızca kıtalar arasında bir köprü olarak değerlendirmediğini belirten Fidan, ülkenin bölgesel ulaşım ve enerji ağlarının geliştirilmesinde stratejik sorumluluk üstlendiğini söyledi.

Orta Koridor'un bu yaklaşımın temel unsurlarından biri olduğunu ifade eden Fidan, Güney Kafkasya üzerinden Türkiye'ye uzanan güzergâhın ticaret ve taşımacılık açısından önem taşıdığını kaydetti.

Fidan, Irak ve Türkiye üzerinden Körfez'i Avrupa'ya bağlamayı hedefleyen Kalkınma Yolu Projesi'ne de değinerek enerji ve ulaştırma güzergâhlarının çeşitlendirilmesinin stratejik bir gereklilik haline geldiğini belirtti.

"Siyasi anlaşmazlıklar küresel ekonomiyi sürdüren sistemleri felç etmemeli"

Ulaşım ve enerji altyapısının tek başına güvenli bağlantısallık sağlayamayacağını vurgulayan Fidan, diplomatik girişimlerin ve bölgesel iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Fidan, "Rotalar korunmalıdır. Çatışmalar kısıtlanmalıdır. Politik anlaşmazlıklar global ekonomileri sürdüren sistemleri paralize etmemelidir." dedi.

Türkiye'nin sürdürülebilir diplomasi ve bölgesel sahiplenme anlayışıyla hareket ettiğini ifade eden Fidan, Karadeniz'de yürütülen diplomatik girişimlerin temel gıda ürünlerinin sevkiyatının korunmasına katkı sağladığını belirtti.

Fidan, "En zor koşullarda bile diplomatik etkileşim ve yüksek seviyeli diyaloglarla yüksek değerli çözümler üretebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Küresel liderlikte ortak sorumluluk çağrısı

Konuşmasında küresel liderliğin tek bir merkezde toplanmak zorunda olmadığını belirten Fidan, ülkelerin ortak sorumluluk üstlenerek uluslararası sorunlara çözüm geliştirebileceğini söyledi.

Türkiye'nin uluslararası bağlantısallığı güçlendirecek küresel bir girişime öncülük edebileceğini ifade eden Fidan, böyle bir girişimin farklı bölgelerdeki ülkeleri ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirebileceğini kaydetti.

Fidan, Türkiye'nin bu yaklaşımı paylaşan bütün ülkelerle iş birliğine hazır olduğunu belirterek hedefin kolektif güvenliği, ortak refahı ve kalıcı barışı destekleyen bir uluslararası yapı oluşturmak olduğunu söyledi.

Son Haberler

39 ilde yasa dışı bahis operasyonu: 121 tutuklama

07.11.2026 - 15:34

Bakan Kacır: Türkçe yapay zekâ modeli BİLGE yakında kullanıma sunulacak

07.11.2026 - 15:33

Dışişleri Bakanı Fidan: Siyasi anlaşmazlıklar küresel ekonomiyi felç etmemeli

07.11.2026 - 13:10

Özbekistan'ın kırmızı bültenle aradığı zanlı Mersin'de yakalandı

07.11.2026 - 12:51

Mudanya’da Fotoğraf Günleri Başladı

07.11.2026 - 10:15

Kocaeli’den Dünyaya Akıllı Ulaşım Vizyonu

07.11.2026 - 10:14

Nilüfer Belediyesi’nden Çocukların Güvenle Yetişmelerine Tam Destek

07.11.2026 - 10:12

Millî Reasürans, SIRC 2026’da Küresel Reasürans Sektörünün Önde Gelen Temsilcileriyle Buluştu

07.11.2026 - 10:10

Şişecam, COP31’de Dünya Liderlerini Markalarıyla Ağırlayacak

07.11.2026 - 10:08

Hitit’in Satış Gelirleri Yüzde 14 Artarak 35,5 Milyon Dolara Ulaştı

07.11.2026 - 10:04
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel