Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Yaşam
Yaşam

Doğan Nadi Gürelman'ın Cumhuriyet ve Atatürk Temalı Özel Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

Yayınlama: 18.10.2026 - 11:14 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı Okunma: 33
Paylaş:

Bursa’da Cumhuriyet ve Atatürk temalı özel bir sergi sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Yarım asırdır büyük bir tutkuyla koleksiyon oluşturan Doğan Nadi Gürelman’ın koleksiyonundan eserlerin yer alacağı sergi, 23 Ekim’de Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde açılacak.

Bursa, Cumhuriyet ve Atatürk temalı anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapacak. Kültür ve sanata adanmış bir yaşamın ürünü olan “Cumhuriyet ve Atatürk – Doğan Nadi Gürelman Koleksiyonu” sergisi, 23 Ekim Cuma günü saat 14.00’te Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde kapılarını açacak.

Cumhuriyetin kurucu değerlerini ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sanat eserleri üzerinden ele alan sergi, tarih ve kültür meraklılarına özel bir buluşma imkânı sunacak. Koleksiyoner Doğan Nadi Gürelman’ın yıllar içerisinde oluşturduğu birikimden yola çıkan sergi, Cumhuriyet ve Atatürk temalı eserleri ziyaretçilerle buluşturacak.

Serginin, Cumhuriyetin tarihsel mirasına ve Atatürk’ün Türk toplumundaki yerine sanat ve koleksiyon kültürü üzerinden dikkat çekmesi amaçlanıyor. Farklı eserlerin bir araya geldiği sergi, geçmişin kültürel izlerini günümüzle buluştururken gelecek kuşaklara aktarılacak ortak hafızanın önemini de hatırlatacak.

17 yaşında başlayan koleksiyonerlik tutkusu

1958 yılında Yalova’da dünyaya gelen Doğan Nadi Gürelman, yaşamını bilgiye, üretime, kültüre ve sanata duyduğu ilgiyle şekillendirdi. İlk ve orta öğrenimini Yalova’da tamamlayan Gürelman, lise eğitimini Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde aldı.

Meslek hayatına Orhangazi Asil Çelik’te başlayan Gürelman, girdiği sınavı kazanarak üretim planlama mühendisi olarak görev yaptı. Asil Çelik’te 25 yıl çalışan Gürelman, daha sonra 10 yıl boyunca Çemtaş’ta görev aldı.

2010 yılında Kütahya Kümaş Manyezit AŞ bünyesinde Türkiye’nin ilk manyezit saflaştırma tesisinin kurulması, teknoloji transferi ve üretim süreçlerinde öncü bir rol üstlenen Gürelman, 2017 yılına kadar devam eden bu çalışmalarıyla sanayi alanındaki deneyimini pekiştirdi.

Koleksiyonunu toplumla paylaşmayı görev bildi

Henüz 17 yaşındayken koleksiyon oluşturmaya başlayan Doğan Nadi Gürelman, yaklaşık yarım asrı bulan koleksiyonculuk yolculuğunda farklı dönemlere ve kültürlere ait eserleri bir araya getirdi.

Osmanlı dönemi eserleri, klasik Avrupa objeleri, Uzak Doğu porselenleri, mobilyalar ve kâğıt ürünleri başta olmak üzere geniş bir ilgi alanına sahip olan Gürelman, koleksiyonculuğu yalnızca eser biriktirmek olarak görmedi. Kültürel değerlerin korunmasını ve toplumla paylaşılmasını da önemli bir sorumluluk kabul etti.

Bu anlayışla çok sayıda eseri farklı müze ve kurumlara bağışlayan Gürelman, kültürel mirasın daha geniş kitlelere ulaşmasına katkıda bulundu.

Gürelman’ın eser bağışında bulunduğu kurumlar arasında Yalova Kent Müzesi, İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, Aşiyan Tevfik Fikret Müzesi, Darende Somuncu Baba Müzesi, Türkiye İş Bankası Müzesi, Yaylacık Kurtuluş Müzesi ve Fethiye Kitap Müzesi bulunuyor.

Hedefi kalıcı bir müze oluşturmak

Yıllar boyunca büyük bir özveriyle topladığı, koruduğu ve restore ettiği eserleri gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan Gürelman, özel koleksiyonunu bir müzeye dönüştürmek için çalışmalarını da sürdürüyor.

Kültürel mirasın yalnızca korunmasının yeterli olmadığına, aynı zamanda toplumla paylaşılması gerektiğine inanan Gürelman’ın koleksiyonerlik anlayışı, kişisel bir merakın ötesinde toplumsal faydayı esas alıyor.

Nurten Gürelman ile evli olan Doğan Nadi Gürelman’ın Yasemin Merdüm Çokünlü ve Yalçın Gürelman adında iki çocuğu bulunuyor.

30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek

Cumhuriyet ve Atatürk temalı eserlerin yer aldığı “Doğan Nadi Gürelman Koleksiyonu” sergisi, 23 Ekim Cuma günü saat 14.00’te Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde açılacak. Sergi, 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Kültür ve sanatseverleri bir araya getirecek sergi, Doğan Nadi Gürelman’ın yıllar içinde oluşturduğu koleksiyonerlik birikimini Cumhuriyet ve Atatürk temasıyla buluşturarak Bursa’nın kültür ve sanat yaşamına katkı sunacak.

Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı

Son Haberler

Ankara-Kayseri arası YHT ile 1 saat 45 dakika olacak

18.10.2026 - 12:44

Rusya'da İHA saldırıları: Petrol terminalinde yangın

18.10.2026 - 12:40

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman'dan Hatay'da yatırım ve yeni anayasa mesajı

18.10.2026 - 12:38

Airbus: Türkiye'nin uçak ihtiyacı 1800'e ulaşacak

18.10.2026 - 12:21

ABB’den Afetlere Karşı Farkındalık Koşusu

18.10.2026 - 12:05

Kayseri’de ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’ Ziyaretçi Akınına Uğruyor

18.10.2026 - 12:03

‘700. Yıl Söyleşileri’ Bursa’nın Tarihî Yolculuğuyla Başladı

18.10.2026 - 12:01

Türkiye'de ticari araç ihracatı: 5 milyar doları aştı

18.10.2026 - 11:54

Samsung’dan Yapay Zeka Altyapı Şirketi Helix’e 1 Milyar Dolarlık Yatırım 

18.10.2026 - 11:54

Kolluk kuvvetleri işlenen 60 cinayeti daha aydınlattı

18.10.2026 - 11:50
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel