Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Sağlık
Sağlık

Dubai çikolatası ile gündemde... Antep fıstığını bir süre tüketmeyin!

Yayınlama: 08.11.2024 - 12:21 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 28
Paylaş:

Antep fıstığında son dönemde bolluk ve ucuzluğun yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Sağlığınızı riske atmamak adına Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin gibi toksik maddelerin olası zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız ürünlerden uzak durun.” çağrısında bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Dubai çikolatası ile gündemde olan Antep fıstığında “küf ve aflatoksin” iddialarını değerlendirdi.

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, son günlerde Antep fıstığında yaşanan bolluk ve düşen fiyatlara dair uyarıda bulunarak, fıstığın ani şekilde piyasada fazlalaşmasının arkasında yatan sebeplerin halk sağlığını ilgilendiren riskler barındırabileceğine dikkat çekti. Özellikle yakın zamanda haberlere de konu olan aflatoksin sorununa değinen Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Aflatoksin maddesi, bazı mantar türlerinin ürettiği ve insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olan bir toksin olarak biliniyor. Kontrolsüz şekilde tüketilmesi halinde bu madde, karaciğer hasarından kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.” dedi.

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN CİDDİ BİR RİSK...

Geçtiğimiz günlerde aflatoksin tespit edilmesi nedeniyle Avrupa’ya ihraç edilen bazı Antep fıstıklarının geri gönderildiğine dair haberlerin gündeme geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Şimdi iç pazarda ucuz fiyata satılmaya başlayan fıstıkların, iade edilen bu ürünler olup olmadığı konusunda endişelerim var. Maalesef bu tür durumlarda, ‘dış piyasada satılamayan ve geri dönen ürünler iç piyasada tüketiciye sunulabilir mi’ diye korkular taşıyoruz. Bu durum, halk sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturabilir, açıkça yurtdışına aflatoksin gibi sebeplerle satılamayan ürünlere yurtiçinde ne olduğunun tüketicilerle paylaşılması şart, gıda güvenliği çok önemli bir husus” ifadelerini kullandı.

EMİN OLMADIĞINIZ ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN!

Aflatoksin riski taşıyan ürünlerin özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, vatandaşlara Antep fıstığı tüketiminde daha temkinli olmaları çağrısında bulunarak, “Sağlığınızı riske atmamak adına Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin gibi toksik maddelerin olası zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız ürünlerden uzak durun.” dedi.

AFLATOKSİNE BAĞLI OLARAK GELİŞEN KARACİĞER KANSERİ HIZLI BİR İLERLEME GÖSTEREBİLİYOR

Aflatoksinin karaciğer üzerinde oluşturduğu tahribatın geri dönüşü olmadığını belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Karaciğer kanseri, dünyada en ölümcül kanser türlerinden biri olarak kabul edilir ve maalesef bu hastalığa yakalanan kişiler için yaşam beklentisi kanserin türüne göre düşüktür. Aflatoksine bağlı olarak gelişen karaciğer kanseri genellikle hızlı bir ilerleme gösterebilir ve teşhis konulduktan sonra hastaların 6 ila 12 ay içinde hayatını kaybetmesine yol açabilir,” dedi.

FİYATIN CAZİBESİYLE SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN!

Tüketicilere önemli uyarılarını sürdüren bulunan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, sağlıklı gıda tüketiminin önemine de dikkat çekerek, “Tükettiğiniz gıdaların üretim koşullarına, saklama ve depolama süreçlerine dikkat edin. Güvenilir ve iyi koşullarda saklanmış ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Özellikle fıstık gibi riskli ürünlerde, fiyatın cazibesine kapılarak sağlığınızı riske atmayın. Gıda güvenliği konusunda bilinçli tüketici davranışları, aflatoksin gibi tehlikelerden korunmak için son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Son Haberler

İletişim Başkanı Duran’dan TDT Zirvesi’nde birlik ve dayanışma mesajı

29.10.2026 - 17:53

Ulaşımpark’tan 103. Yıla Özel Koreografi

29.10.2026 - 17:33

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden İsrail seçimleri iddialarına yalanlama

29.10.2026 - 17:31

Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nde Dayanışma Buluşması

29.10.2026 - 17:31

Sunay Akın’dan Bıçkıdere Göleti 100. Yıl Parkı’na tam not

29.10.2026 - 17:29

Nilüfer’de Cumhuriyet Bayramı’nın 103’üncü Yıl Coşkusu

29.10.2026 - 17:28

 Türkiye Kozmetik Pazarı 3,3 Milyar Dolarlık Hacmiyle Yükselişte

29.10.2026 - 17:25

Safkanlar Sezon Finalini Ankara’da Yapacak

29.10.2026 - 17:22

TriClip Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

29.10.2026 - 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mirziyoyev’in görüşmesinin ardından 5 anlaşmaya imza

29.10.2026 - 16:58
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel