Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

Dünya Doktorları, BM Uyuşturucu Madde Komisyonu Etkinliğine Ev Sahipliği Yaptı

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından düzenlenen Narkotik İlaçlar Komisyonu'nun (CND) 67. Oturumu, Dünya Doktorları Derneği'nin ev sahipliği yaptığı ‘İnsani Kriz Ortamlarında Madde Kullanım Bozukluğunun Ele Alınması’ çevrimiçi etkinliğinde, dünya genelinden uzmanlar önemli bilgiler paylaştı.

Yayınlama: 23.03.2024 - 12:26 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 37
Paylaş:

Dünya Doktorları, BM Uyuşturucu Madde Komisyonu etkinliğine ev sahipliği yaparak, insani kriz durumlarında madde kullanım bozukluğunu ele aldı. Uzmanlar, madde bağımlılığı konusunda iş birliği ve acil müdahale gerekliliğine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından düzenlenen Narkotik İlaçlar Komisyonu'nun (CND) 67. Oturumu Birleşmiş Milletler ’in Viyana’daki genel merkezinde gerçekleştirildi. Dünya Doktorları Derneği’nin 22 Mart’ta ev sahipliği yaptığı ‘İnsani Kriz Ortamlarında Madde Kullanım Bozukluğunun Ele Alınması’ başlıklı çevrimiçi etkinlikte, insani kriz durumlarında madde kullanımı bozukluğuyla mücadele konusunda değerli bilgiler verildi.

İSTANBUL (İGFA) - Birleşmiş Milletler ’in Viyana’daki genel merkezinde dünyanın dört bir yanından çeşitli STK'ları temsil eden uzmanların katılımıyla 18-22 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen Narkotik İlaçlar Komisyonu'nun (CND) 67. oturumu gerçekleşti. Dünya Doktorları Derneği, 22 Mart Cuma günü ‘İnsani Kriz Ortamlarında Madde Kullanım Bozukluğunun Ele Alınması’ başlıklı çevrimiçi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Etkinliğe UNODC Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Yeşilay, The Eurasian Harm Reduction Association (Avrasya Zarar Azaltma Derneği) ve The Slum Child Foundation (Gecekondu Çocukları Vakfı) temsilcileri katıldı.

Dünya Doktorları Türkiye Saha Koordinatörü Aslı Göknur Soysal, insani yardım kuruluşlarının kriz ortamında madde kullanımı bozukluğuyla mücadelede kritik rolünü vurgularken, insani yardım temsilcileri ile madde bağımlılığı üzerinde çalışan ana aktörler arasında daha fazla iş birliği yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Soysal, “Sahada kriz durumundaki insanlarla doğrudan iletişime geçebildiğimiz için bu tür vakaları doğru tespit etme ve gerektiğinde ilgili kurumlara yönlendirme imkanına sahip oluyoruz. Konuşmacıların görüşleri, kriz ortamlarında madde kullanım bozukluğunu ele alma konusundaki zorluklar ve yaklaşımlar hakkında kapsamlı bir anlayış sağladı’’ dedi.

BM'nin kriz ortamlarında madde kullanımının önlenmesine yönelik çabalarını paylaşan UNODC Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Anja Busse, “Acil müdahalelere madde kullanım bozukluğu olan kişileri dahil etmenin öneminin farkındayız. Madde kullanım bozukluğuna yönelik müdahalelerin, yerinden edilmiş nüfusa yönelik genel sağlık ve sosyal hizmetlerin temel bileşenleri olarak değerlendirilmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.

Yeşilay’dan Klinik Psikolog İrem Adsever, 6 Şubat'ta Türkiye'yi vuran büyük deprem sonrasında madde bağımlılığıyla mücadele çalışmalarını paylaşırken, Avrasya Zararı Azaltma Derneği'nden Yevhenia Kononchuk ise, Ukrayna'da savaş bağlamında madde kullanım bozukluğuna yönelik zarar azaltma müdahalesini anlattı.

Etkinlikte; krizlerin küresel düzeyde madde kullanımını artırdığına değinen konuşmacılar bu alandaki ihtiyaçların karşılanmasında büyük bir fon açığının bulunmasına dikkat çekerken, önleyici tedbir olarak temel sağlık, koruma ve psikolojik destek hizmetlerinin sağlanmasının önemini de vurguladı.

Dünya Doktorları Türkiye Saha Koordinatörü Aslı Göknur Soysal, kriz ortamında madde kullanımı bozukluğuyla ilgili insanı yardım kuruluşlarının önemine dikkat çekti. UNODC Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Anja Busse, müdahalelerde yerinden edilmiş nüfusa yönelik hizmetlerin kritik olduğunu belirtti. Madde kullanım bozukluğuna karşı mücadelede, küresel alandaki fon eksikliğine ve temel sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yapıldı.

# Dünya Doktorları # UNODC # Madde Kullanım Bozukluğu
Son Haberler

Bakan Bak: Ortak Değerlerin Zedelenmesine Müsaade Edemeyiz

24.07.2026 - 23:27

HuqqA & HuQQabaz Yeşil Yatırımlarına Devam Ediyor

24.07.2026 - 21:44

Anadolu Hayat Emeklilik ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İş Birliğini Yeniledi

24.07.2026 - 21:43

Çocuklarda Yutulan Diş Macunu İstemsiz Gluten Maruziyetine Sebep Olabilir

24.07.2026 - 17:34

Manisa Büyükşehir Alaşehir’de Yol Konforunu Artırıyor

24.07.2026 - 17:04

Siemens ve HD Hyundai Gemi İnşasında Dijital Dönüşümü Hızlandırıyor

24.07.2026 - 17:01

TEKNOFEST Şampiyonu Liseliler Projelerini Arktik'te Test Etti

24.07.2026 - 16:43

Hyundai Motor Türkiye’den İşletmelere Özel Finansman Çözüm

24.07.2026 - 16:32

Dijital Teknolojiler İklimlendirme Sistemlerinde Yeni Dönemi Başlatıyor

24.07.2026 - 15:56

Kayseri'de Başkan Büyükkılıç, UND Yönetimiyle Kayseri'nin Lojistik Geleceğini Görüştü

24.07.2026 - 15:55
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel