Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen son dakika açıklaması, belediyelerin jammer kullanma yetkisi olup olmadığı konusundaki tartışmalara son noktayı koydu. EGM, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na atıfta bulunarak, bu yetkinin sadece belirli kamu kurumlarına ait olduğunu vurguladı. Peki, belediyelerin bu tür cihazları kullanması halinde ne gibi yasal yaptırımlar uygulanacak? EGM'nin açıklaması, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde. Ayrıca, EGM'nin güvenlik görevlilerine yönelik jammer eğitimleri konusundaki açıklamaları da dikkat çekiyor.

ANKARA-BHA Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), belediyelerin frekans kesici (jammer) cihaz kullanma yetkilerinin bulunmadığını ve bu tür cihazların yetkisiz kişiler tarafından kullanmasının suç sayılacağını duyurdu. EGM, 27 Nisan 2025 tarihinde bazı basın organlarında yer alan jammer kullanımıyla ilgili haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği duydu. EGM'nin yaptığı yazılı açıklamada, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 2. Maddesi'nin 3. Fıkrasına atıfta bulunularak, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, yalnızca kamu düzeni ve milli güvenlik sağlama adına belirli görev sahalarında frekans kesici (jammer) kullanma yetkisi bulunduğu belirtildi. Açıklamada, belediye başkanları ve belediyelerin, bu yetkili kurum ve kuruluşlar arasında yer almadığı vurgulandı. Ayrıca, yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından haberleşmenin kesilmesinin Türk Ceza Kanunu'nun 124. Maddesi uyarınca suç sayıldığı ifade edildi. EGM, bunun yanı sıra, kendi birimleri tarafından güvenlik görevlilerine yönelik frekans kesicilerle ilgili herhangi bir eğitim verilmediğini belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü, belediyelerin frekans kesici (jammer) cihaz kullanma yetkisinin olmadığını kesin bir dille ifade etti. Yapılan açıklamada, bu yetkinin yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı gibi belirli kamu kurumlarına ait olduğu belirtildi. Yetkisiz kullanımın Türk Ceza Kanunu'nun 124. Maddesi uyarınca suç sayılacağı vurgulanırken, EGM'nin güvenlik görevlilerine yönelik jammer eğitimleri vermediği de kamuoyuna duyuruldu. Bu açıklama, jammer kullanımı konusundaki yetki karmaşasına son verirken, belediyelerin bu tür cihazları kullanmasının yasal sonuçları hakkında önemli bir uyarı niteliği taşıyor.