Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

Erdoğan'dan Suriye'ye Destek Çağrısı: "Yeniden Ayağa Kalkması Önceliğimiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin ekonomik olarak kalkınmasının Türkiye için öncelikli olduğunu vurgulayarak, İSEDAK çatısı altında Suriye'ye özel bir destek programı başlatıldığını duyurdu.

Yayınlama: 03.11.2025 - 13:15 Kaynak: Piha Haber Ajansı Okunma: 48
Paylaş:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İSEDAK 41. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Suriye'nin yeniden ayağa kalkmasının Türkiye için hayati önem taşıdığını belirtti. Yaptırımların kalkmasıyla özel sektörün de Suriye'ye yatırım yapması gerektiğini savunan Erdoğan, bu doğrultuda Suriye'ye özel bir destek programı başlatıldığını açıkladı. Eğitimden uzman değişimine kadar birçok alanda destek sağlanacağını belirten Cumhurbaşkanı, Gazze'deki saldırılara da değinerek İsrail'in ateşkesi ihlal ettiğini ve masum sivilleri hedef aldığını ifade etti. Erdoğan'ın bu açıklamaları, Türkiye'nin Suriye politikası ve bölgedeki barış çabaları açısından önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 41.Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de ekonomik kalkınmanın önündeki engellerin kaldırılması için önemli adımlar atıldığını belirterek, “Suriye’de ekonomik kalkınmanın önünde ciddi engel oluşturan yaptırımlar, bizim de gayretlerimizle hamdolsun peyderpey kalkıyor. Gelinen aşamada artık özel sektörün de yatırımlarını Suriye sahasına yönlendirmesini teşvik ediyoruz. Komşumuz Suriye’nin yeniden ayağa kalkması, bir an önce eski günlerine kavuşması temel önceliğimizdir.” dedi.

“SURİYE’YE ÖZEL DESTEK PROGRAMI BAŞLATIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu doğrultuda İSEDAK çatısı altında Suriye’ye özel bir destek programının başlatıldığını duyurdu. Beşerî ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine katkı yapacak bu programla; eğitim, uzman değişimi, ihtiyaç analizi ve fizibilite çalışmaları gibi alanlarda Suriye’ye proje destekleri sunacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki saldırılara da dikkat çekerek, İsrail’in ateşkes anlaşmasına uymadığını ve masum sivilleri hedef almaya devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “HAMAS’ın anlaşmaya riayet noktasında oldukça kararlı olduğu görülüyor. Ancak İsrail’in bu konudaki sicilinin çok kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Çeşitli bahanelerin arkasına gizlenerek ateşkes anlaşmasından bu yana 200’ün üzerinde masumu katleden, Batı Şeria’da işgal ve saldırılarına ara vermeyen bir yönetimle karşı karşıyayız.” diye konuştu.

Bu saldırıların sadece sivilleri değil, barış sürecini de hedef aldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yalnızca sivilleri değil, barışa giden yolu da hedef alan bu saldırılar, İsrail-Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulma arayışının önüne asla geçemeyecektir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan’ın El Feşir bölgesinde yaşanan sivil katliamlara da değinerek, İslam dünyasının daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Son günlerde El Feşir’de sivil halka yönelik katliamları, göğsünde taş değil kalp taşıyan hiç kimse kabul edemez, buna sessiz kalamaz. Sudan’da akan kanın bir an önce durdurulmasında en büyük sorumluluk hiç şüphesiz İslam Âlemine düşüyor. Müslümanlar olarak, başkalarından medet ummak yerine sorunlarımızı kendimiz çözebilmeliyiz. Sudan’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını korumalıyız. Bu zor günlerinde Sudan halkının yanında olmamız, insanî yardımlarımızı ve kalkınma desteklerimizi sürdürmemiz ehemmiyet arz ediyor" diye konuştu.

 

 

“İSEDAK PROJE DESTEĞİ 180’E ULAŞTI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İSEDAK’ın bugüne kadar İslam ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmede önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

Bugüne kadar İSEDAK Proje Destek Programları aracılığıyla 180 projeye destek verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 56 ülkenin gerek proje sahibi gerek yararlanıcı sıfatıyla bu faaliyetlerde yer almış olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyled. Erdoğan, bu yıl 23 yeni projenin hayata geçirileceğini, ayrıca Kudüs Programı çerçevesinde yürütülen 20 projeye 8 yeni projenin daha ekleneceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda, İSEDAK’ın İslam ülkeleri arasında ekonomik dayanışma ve ortak kalkınma vizyonunun simgesi olduğunu belirterek, “Birlikte hareket ettiğimizde, İslam dünyasının potansiyelini gerçeğe dönüştürecek güce sahibiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İSEDAK toplantısında Suriye'ye yönelik destek programının yanı sıra Gazze'deki gelişmelere ve Sudan'daki sivil katliamlara da dikkat çekti. İsrail'in ateşkes ihlallerine karşı uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Sudan'daki akan kanın durdurulması için İslam dünyasının sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, İSEDAK'ın İslam ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmedeki rolüne değinen Erdoğan, bugüne kadar 180 projeye destek verildiğini ve bu yıl 23 yeni projenin hayata geçirileceğini belirtti. Erdoğan'ın açıklamaları, Türkiye'nin bölgesel sorunlara duyarlılığını ve İslam dünyası ile dayanışma içinde olma kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.

Son Haberler

Taba Amcham’den Ticaret ve Yatırım Ağını Güçlendirecek Temaslar

05.08.2026 - 00:06

Faturaları Azaltan Akıllı Çözüm

04.08.2026 - 23:55

IC Enterra'dan Depolamalı Rüzgâr Enerjisinde Kritik Eşik: 430 MW'lık Portföyün ÇED Süreci Tamamlandı

04.08.2026 - 23:46

Korugöl’de Oltaya Takılan Küçük Batağan Kurtarıldı

04.08.2026 - 23:32

Kahramanmaraş'ta 45 Milyon Liralık Yol Yatırımına Devam

04.08.2026 - 23:25

ASELSAN’dan Rekor Sipariş Hacmi: Kasadaki İş 23,2 Milyar Dolara Ulaştı

04.08.2026 - 23:16

Singapur Hava Trafiğinde Yeni Dönem: Yılda 1 Milyon Uçuş Yapay Zekâyla Yönetilecek

04.08.2026 - 21:51

İkinci El Otomobilde Sezgisel Fiyatlama Tarihe Karışıyor

04.08.2026 - 17:27

Sony, Fotoğraf Tutkunları için Geliştirdiği Yeni Teknolojisini Tanıttı

04.08.2026 - 17:15

Vodafone Busıness ve Migros, 5G ile LoT Tabanlı Destek Uygulamaları Hayata Geçirdi

04.08.2026 - 16:40
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel