Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Fahrettin Altun'dan Kıbrıs Çıkışı: Tek Çözüm İki Egemen Devlet!

Fahrettin Altun, Kıbrıs'ta çözümün ancak eşit egemen iki devlet temelinde mümkün olduğunu vurguladı. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını yineledi.

Yayınlama: 14.06.2025 - 15:54 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 116
Paylaş:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kıbrıs meselesine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da düzenlenen panelde konuşan Altun, Türkiye'nin Kıbrıs'a bakış açısını net bir şekilde ortaya koydu. 'Kıbrıs’ta kalıcı çözüm, ancak iki egemen devlet temelinde mümkündür' diyen Altun, bu konunun Türkiye için sadece bir dış politika başlığı olmadığını, aynı zamanda milli bir dava ve kardeşlik meselesi olduğunu belirtti. Rum tarafının geçmişteki ENOSİS hedeflerine de değinen Altun, Kıbrıs Türk halkının yalnız olmadığını vurguladı.

ANKARA-BHA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da düzenlenen “Kıbrıs’ta Çözümün Anahtarı: Eşit Egemen İki Devlet” başlıklı panele video mesajla katıldı. Altun, mesajında Türkiye’nin Kıbrıs meselesine bakışını ortaya koyarak, "Kıbrıs’ta kalıcı çözüm, ancak iki egemen devlet temelinde mümkündür" ifadesini kullandı.

Altun, Kıbrıs meselesinin Türkiye açısından yalnızca bir dış politika başlığı değil, aynı zamanda “milli bir dava ve kardeşlik meselesi” olduğunu vurguladı. Rum kesiminin tarihsel ENOSİS hedefi doğrultusunda Kıbrıs Türklerine baskı ve şiddet uyguladığını belirten Altun, 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından adada barış ortamının tesis edildiğini hatırlattı.

“Annan Planı’nda barışa evet dedik, ödül Rumlara verildi”

2004 yılında gerçekleştirilen Annan Planı referandumunda Türk tarafının %65 oranında “evet”, Rum tarafının ise %76 oranında “hayır” dediğini hatırlatan Altun, Avrupa Birliği’nin buna rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tek taraflı olarak üyeliğe kabul ettiğini ve bunun barış sürecini sabote ettiğini söyledi.

Türkiye’nin, federasyon temelli tüm çözüm önerilerine yapıcı şekilde yaklaştığını ancak Rum yönetiminin bu yaklaşımları sürekli reddettiğini vurgulayan Altun, “Bugün gelinen noktada iki devletli çözüm, tek gerçekçi seçenek olarak öne çıkmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“KKTC’nin tanınması için gayret sürecek”

Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nda yaptığı “KKTC’nin tanınması” çağrısının önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti. Erdoğan’ın 3 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirdiği KKTC ziyaretinde açılışı yapılan Cumhuriyet Yerleşkesi’nin de “Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve egemenliğinin simgesi” olduğunu dile getirdi.

“Kıbrıs Türk halkı yalnız değildir”

Türkiye’nin KKTC’ye desteğinin yalnızca siyasi alanla sınırlı olmadığını ifade eden Altun, savunmadan kültüre, teknolojiden eğitime kadar pek çok alanda iş birliğinin derinleştiğini söyledi. KKTC’de düzenlenen TEKNOFEST’in bu iş birliğinin somut örneklerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, 20–21 Mayıs 2025 tarihlerinde Budapeşte’de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’nde KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olarak vurgulandığını hatırlattı.

Fahrettin Altun mesajını, “Kıbrıs Türk halkı bu coğrafyada köklü bir geçmişe, güçlü bir iradeye ve onurlu bir geleceğe sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’nin haklı davasını kendi davası olarak görmeye ve her alanda destek vermeye devam edecektir” sözleriyle tamamladı.

Fahrettin Altun, Kıbrıs'ta çözümün anahtarının eşit egemen iki devlet olduğunu yineledi. Türkiye'nin KKTC'ye verdiği desteğin siyasi, ekonomik, kültürel ve teknolojik alanlarda artarak devam edeceğini belirtti. Annan Planı'ndaki haksızlıklara dikkat çekerek, Rum tarafının çözüm odaklı yaklaşımları sürekli reddettiğini vurguladı. KKTC'nin tanınması için Türkiye'nin uluslararası arenadaki gayretlerinin süreceğini ifade etti. Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC'yi Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü ve Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının tam olduğunu belirtti.

# Fahrettin Altun # Kıbrıs # İki Devletli Çözüm
Son Haberler

Yatırım fonlarının tasfiyesine ilişkin düzenleme yasalaştı

22.10.2026 - 22:32

Mapfre Sigorta, İş Ortaklarıyla Endülüs Seyahatinde Bir Araya Geldi

22.10.2026 - 21:59

ŞA-RA Enerji’den Mısır’da 1.7 milyar TL’lik Yeni İhale Açıklaması

22.10.2026 - 21:56

Küresel Metalürji Sektörü ANKIROS 2026’da İstanbul’da Buluştu

22.10.2026 - 21:49

Erdemir, İsdemir ve Erdemir Mühendislik ANKIROS 2026’da

22.10.2026 - 21:48

Togg, COP31 Türkiye’nin Mobilite Sektör Ortağı oldu

22.10.2026 - 21:43

Hayat Kimya'dan 40 Milyon Euroluk Yatırım Finansman Anlaşması 

22.10.2026 - 21:37

Elektrikli Otomobil Markalarının Yapay Zekadaki İtibarı Araştırıldı

22.10.2026 - 21:36

WoodTech, Ağaç İşleme Makineleri Sektörünü 39. Kez Buluşturmak Üzere Kapılarını Açtı!

22.10.2026 - 21:34

Halkbank HUBrica Demo Day'de 10 Girişimi Yatırımcılarla Buluşturdu

22.10.2026 - 21:29
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel