Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Yerel
Yerel

Felç Kabusu Bitiyor: Robotik Rehabilitasyonla Hastalar Yeniden Yürüyor!

Robotik rehabilitasyon, inme sonrası felç geçiren hastaların yeniden yürümesini sağlayarak umut oluyor. Uzmanlar, bu yenilikçi yöntemin beyindeki nöroplastisite yeteneğini harekete geçirdiğini belirtiyor.

Yayınlama: 04.06.2025 - 19:45 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 33
Paylaş:

Dünya genelinde yaşlanan nüfusla birlikte inme vakaları artış gösterirken, robotik rehabilitasyon tedavisi, felç geçiren hastalar için adeta bir umut ışığı oluyor. Bu yenilikçi yöntem, hastaların yeniden yürümesini ve uzuvlarını kullanmasını sağlayarak yaşam kalitelerini önemli ölçüde artırıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi'nde gerçekleştirilen bir söyleşide, uzmanlar bu tedavinin önemini vurgularken, tedaviyle sağlıklarına kavuşan hastalar da deneyimlerini paylaştı. Robotik rehabilitasyonun beyindeki nöroplastisite yeteneğini nasıl harekete geçirdiği ve hastaların iyileşme sürecinde nasıl bir rol oynadığına dair tüm detaylar haberimizde.

İSTANBUL-BHA

Dünya nüfusunun yaşlanmasıyla birlikte inme vakaları artarken, robotik rehabilitasyon tedavisi, felç geçiren hastaların yeniden yürümesini ve uzuvlarını kullanmasını sağlıyor.

Acıbadem Taksim Hastanesi’nde gerçekleştirilen söyleşide, uzmanlar bu yenilikçi yöntemin önemini vurgularken, tedaviyle sağlıklarına kavuşan hastalar deneyimlerini paylaştı.

Beyin yeniden öğreniyor

Prof. Dr. Cihan Aksoy, inme sonrası beyindeki hasarlı dokuların görevini sağlıklı bölgelerin üstlendiğini belirtti: “Beyin, yeni bağlantılar oluşturarak hasarı telafi eder. Robotik rehabilitasyon, beynin nöroplastisite yeteneğinden yararlanarak hareketleri yeniden öğretir. Ağır felçli hastalarda bile yüzde 48 oranında yürüme şansı artıyor.” Aksoy, tedavinin başarısı için erken başlama, hasta motivasyonu, uzman ekip, teknolojik destek ve yoğun bir programın kritik olduğunu vurguladı.

Robotlarla yoğun ve eğlenceli terapi

Robotik rehabilitasyonun klasik fizik tedaviye göre daha yoğun ve etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mustafa Çorum, “Robotlar, bir seansta binlerce hareket tekrarı sağlıyor. Sanal gerçeklik ekranlarında simüle edilen egzersizler, hastaların eğlenerek odaklanmasını sağlıyor. Sensörler, doğru hareketi teşvik ederek beyni yeniden eğitiyor.” dedi.

Söyleşide deneyimlerini paylaşan 47 yaşındaki Seniha Terzi ise, inme sonrası kolunu ve bacağını kullanamaz hale geldiğini belirterek, “35 seans robotik rehabilitasyonla, oyun oynar gibi tedavi gördüm. Aynı dönemde meme kanseriyle de mücadele ettim. Azmim ve çevremdeki destekle yeniden yürüyebiliyor, aktif hayatıma devam ediyorum.” dedi.

63 yaşındaki Sevim Çakmak ise beyin kanaması sonrası robotik tedaviyle iyileştiğini belirtti.

Robotik rehabilitasyon, inme sonrası hastaların umudu olmaya devam ediyor.

Robotik rehabilitasyon, inme sonrası felç geçiren hastaların yeniden hayata tutunmalarını sağlayan önemli bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Beyindeki hasarlı bölgelerin görevini sağlıklı bölgelerin üstlenmesi prensibine dayanan bu yöntem, robotlar aracılığıyla yoğun ve eğlenceli bir terapi süreci sunuyor. Hastaların motivasyonunu artırmak ve hareketleri doğru bir şekilde yeniden öğrenmelerini sağlamak için sanal gerçeklik teknolojisi de kullanılıyor. Uzmanlar, tedavinin başarısı için erken başlama, hasta motivasyonu, uzman ekip ve teknolojik desteğin kritik olduğunu vurguluyor. Robotik rehabilitasyon, inme sonrası hastaların umudu olmaya devam ediyor.

# Robotik rehabilitasyon # felç tedavisi # inme
Son Haberler

Kocaeli’de Bilime 4 Milyon 350 Bin TL Destek

17.09.2026 - 14:49

Kimya Sanayisi Kaynak Verimliliğine Odaklandı

17.09.2026 - 14:40

Hayaller Akvaryumda Hayat Bulacak

17.09.2026 - 14:17

Bosch Silecek Sistemlerinin 100 Yılı

17.09.2026 - 14:16

Borusan Contemporary’de Yeni Sezon İki Sergiyle Başlıyor

17.09.2026 - 14:14

Diş Hekimliğinde 'Vaka Çeşitliliği' ve 'Yapay Zekâ' Dönemi!

17.09.2026 - 14:12

Lenzing, Tekstilin Yolculuğunu İzlenebilir Kılıyor

17.09.2026 - 13:46

Türkiye ile Çin Arasında “Yuvaya Dönüş” Hareketi

17.09.2026 - 13:35

ING Türkiye’de Üst Düzey Atama

17.09.2026 - 13:30

Youth Awards 2026’dan Beymen Promise’e Silver Ödül

17.09.2026 - 13:10
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel