Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Dünya
Dünya

Gazze'de Abluka Felaketi: Çocuklar Ölümcül Hastalıklara Sürükleniyor!

İsrail'in Gazze ablukası çocukları açlığa ve ölümcül hastalıklara mahkum ediyor. Her gün onlarca çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hastanelere kaldırılıyor.

Yayınlama: 01.07.2025 - 16:23 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 327
Paylaş:

Gazze'de yaşanan insanlık dramı her geçen gün derinleşiyor. İsrail'in uyguladığı acımasız abluka, masum çocukları hayattan koparıyor. Gıda, ilaç ve tıbbi malzemelere erişimin engellenmesiyle birlikte, Gazze'li çocuklar yetersiz beslenme ve bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu ölümcül hastalıklara yakalanıyor. Hastaneler dolup taşarken, doktorlar ve anneler çaresizlik içinde yardım çağrısında bulunuyor. Uluslararası toplumun bu feryada kulak vermesi ve Gazze'ye yönelik ablukanın derhal sona erdirilmesi gerekiyor. Bu zulme daha ne kadar sessiz kalınacak?

ANKARA - BHA

İsrail'in 2 Mart 2024’ten bu yana Gazze Şeridi’nde uyguladığı sıkı abluka, özellikle çocuklar üzerinde yıkıcı etkiler bırakıyor. Gıda, ilaç ve sağlık hizmetlerine erişimin neredeyse imkânsız hale geldiği bölgede, çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle zayıf düşüyor ve bağışıklıkları çöken minikler ölümcül hastalıklarla boğuşuyor.

Her gün çok sayıda çocuk, beslenme yetersizliğine bağlı hastalıklar nedeniyle Gazze'nin dört bir yanındaki, sınırlı imkânlarla hizmet veren hastanelere ulaştırılıyor. Bu çocukların büyük bölümünün ciddi oranda kilo kaybı yaşadığı ve sağlık durumlarının hayati risk taşıdığı belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un 27 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, 2024 başından bu yana Gazze'de her gün ortalama 112 çocuk akut yetersiz beslenme nedeniyle hastanelik oldu. Öte yandan, Gazze’deki hükümete bağlı Medya Ofisi 28 Haziran'da yaptığı açıklamada, bu nedenle yaşamını yitiren çocuk sayısının 66’ya ulaştığını bildirdi.

Hastaneler dolup taşıyor

Gazze'nin orta bölgesindeki Deyr Belah kentinde yer alan Aksa Şehitleri Hastanesi ile güneydeki Han Yunus’ta bulunan Nasır Hastanesi, hasta çocuklarla dolup taşıyor. Aksa Şehitleri Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı Dr. İyad Ebu Muaylak, son haftalarda çocuk servisinde büyük bir yoğunluk yaşandığını belirtti.

Muaylak, çocuklarda en çok zatürre, solunum yolu enfeksiyonları ve bağırsak hastalıkları görüldüğünü söyledi. Bu hastalıkların çoğunun viral kaynaklı olduğunu belirten Muaylak, esas sebebin ise “yetersiz beslenmeye bağlı olarak bağışıklık sisteminin çökmesi” olduğunu vurguladı.

Günlük hasta kabulünün 40 ila 60 arasında değiştiğini söyleyen Muaylak, bu çocukların doğrudan yetersiz beslenme nedeniyle değil, beslenme kaynaklı bağışıklık eksikliği nedeniyle hastaneye geldiğini dile getirdi. Uluslararası topluma seslenen Muaylak, “Bu çocuklara acıyın. Serum, ilaç, mama ve antibiyotik konusunda ciddi ihtiyaç içindeyiz” dedi.

Annelerin feryadı

Hastanede tedavi gören 3 aylık Muhammed el-Levh ve Rezan Ebu Zahir’in anneleri de çocuklarının hastalanmasının en büyük nedeninin yeterli gıda ve mama bulamamaları olduğunu dile getirdi.

Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nde tedavi gören küçük Emel El-Beyyuk’un babası ise kızının sağlıklı bir çocukken Refah’a göç ettikten sonra ciddi şekilde hastalandığını anlattı. Buğday alerjisi olan Emel’in özel bir beslenme düzenine ihtiyacı olduğunu söyleyen baba, sıkı abluka nedeniyle bu diyeti uygulayamadıklarını belirtti.

“Et, sebze ve meyve yemesi gerekiyor ama artık bunları bulamıyoruz” diyen baba, kızının bir zamanlar 20 kilo olduğunu, şimdi ise 12 kiloya düştüğünü ifade etti. Kan tahlili yapılması gerektiğini ancak kızının vücudunda yeterli kan kalmadığı için kan alınamadığını da ekledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Yetersiz beslenme ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hastaneler dolup taşıyor. Çocuklarda zatürre, solunum yolu enfeksiyonları ve bağırsak hastalıkları yaygınlaşıyor. Doktorlar, uluslararası topluma serum, ilaç, mama ve antibiyotik konusunda acil yardım çağrısında bulunuyor. Anneler, çocuklarına yeterli gıda sağlayamadıkları için çaresiz kalıyor. Gazze'deki bu insanlık krizine son vermek için uluslararası toplumun harekete geçmesi ve ablukanın kaldırılması şart.

# Gazze ablukası # Çocuk Hastalıkları # Yetersiz Beslenme
Son Haberler

Bursa Büyükşehir'den Yavuzselim'e Altyapı Hamlesi

14.08.2026 - 21:52

İstanbul, L’Étape Türkiye By Tour De France İçin Hazır

14.08.2026 - 20:18

adidas, VNL Şampiyonu Filenin Sultanları’nı Akasya’da Voleybolseverlerle Buluşturacak

14.08.2026 - 17:56

BURULAŞ, Bursaspor Maç Günlerine Hazır

14.08.2026 - 17:34

Hyundai Türkiye’de IONIQ 3’ün Seri Üretimine Başladı

14.08.2026 - 17:23

Chint Power Türkiye’den Emcekare ile İş Birliği

14.08.2026 - 17:16

DESKİ’den Altındere Mahallesi’ne 22.7 Milyon TL’lik Yatırım

14.08.2026 - 17:09

adidas, VNL Şampiyonu Filenin Sultanları’nı Akasya’da Voleybolseverlerle Buluşturacak

14.08.2026 - 17:05

E-ihracat Desteklerinin Yol Haritası Paylaşıldı

14.08.2026 - 17:03

Tekirdağ Büyükşehir'den Kışlık Sebze Üretimine Candan Destek

14.08.2026 - 16:09
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel