Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Teknoloji
Teknoloji

Huawei’den NetworkX 2026’da LIGHTS Tamamen Optik Ağ Vizyonu

Huawei, NetworkX 2026 etkinliği kapsamında düzenlenen Optik Taşıma İnovasyon Zirvesi’nde, “LIGHTS” Tamamen Optik Ağ teknolojisine yönelik vizyonunu paylaştı. Zirvede, tamamen optik ağ altyapısının geliştirilmesine ilişkin yaklaşım ve inovasyon hedefleri ele alındı.

Yayınlama: 16.10.2026 - 09:06 Kaynak: Piha Haber Ajansı Okunma: 26
Paylaş:

Huawei, operatörler için yapay zeka destekli fırsatların üç dalgasını özetledi ve Huawei'nin Yeni Nesil OTN çözümüyle desteklenen, AIDC merkezli tamamen optik bir ağın, operatörlerin iş büyümesini nasıl hızlandırabileceğini açıkladı.

Yapay zekanın hızlı gelişimi, operatörler için üç farklı fırsat dalgası yaratıyor: hiper ölçekli şirketler için DC bağlantısı, kurumsal bilgi işlem gücü için özel hatlar ve entegre bilgi işlem ve ağ hizmetleri. Bu, optik veri aktarımını yeniden şekillendiriyor: tüketicilere ve ev kullanıcılarına (ToC ve ToH) hizmet veren temel bir ağdan, işletmelere (ToB) ve yapay zekaya hizmet veren bir iş ağına; idari bölgelere dayalı planlamadan, AIDC odaklı planlamaya doğru.

YENİ NESİL OTN ÇÖZÜMÜ, AIDC ODAKLI TAMAMEN OPTİK AĞI GÜÇLENDİRİYOR

Bu fırsatlardan yararlanmak için operatörlerin, AIDC odaklı, tamamen optik bir ağa ihtiyacı vardır. Huawei, yapay zeka çağında operatörler için temel bir öncelik olarak LIGHTS hedef ağını öneriyor; bu ağ, altı temel özelliğe sahiptir: Düşük Gecikme Süresi, Akıllı İşletim, Çevre Dostu Altyapı, Yüksek Güvenilirlik, Tbps Seviyesinde Kapasite ve Güvenlik Güvencesi.

Huawei'nin Optik İletim Ağı Bölümü Başkanı Gavin Gu, hem DCI hem de DCA senaryolarını kapsayarak LIGHTS hedef ağının oluşturulması ihtiyacına yanıt veren Huawei'nin Yeni Nesil OTN çözümünü tanıttı.

DCI için Yeni Nesil OTN, 800G ila 2T arasında ultra yüksek hızlı kapasite ve çok yönlü kapasite dağıtımını asgari kaynak kullanımıyla gerçekleştiren bir OTN kapasite havuzu sunar. Operatörlerin pazara giriş süresini (TTM) kısaltmasına, fiber kapasitesini en üst düzeye çıkarmasına ve DCI trafiğinin Tbps düzeyindeki bant genişliği ile hızlı iletim gereksinimlerini karşılamasına yardımcı olur.

DCA için Huawei, ağ yapılı, tek adımlı doğrudan mimari için uçtan uca (E2E) OXC, garantili yüksek kullanılabilirlik için milisaniye düzeyinde WSON, 10 Mbps'den 1 Gbps'ye kadar esnek bant genişliği sunan fgOTN ve kuantum şifreleme için entegre bir QKD çözümü sunmaktadır. Buna ek olarak, Yeni Nesil OTN, uçtan uca bir "kesintisiz ağ" sunmak üzere hem donanım hem de yazılım açısından geliştirilmiştir.

LIGHTS TAMAMEN OPTİK AĞI, İŞLETME BÜYÜMESİNİ DESTEKLİYOR

LIGHTS tamamen optik ağ teknolojisiyle desteklenen operatörler, yalnızca bant genişliği odaklı bir satış modelinden, temel yetenekler ve katma değerli hizmetler sunmaya doğru evrim geçiriyor. Bilgi işlem gücü temelli özel hatlar, tek bir bant genişliği boyutundan, bant genişliği, gecikme süresi, güvenilirlik ve güvenliği kapsayan çok boyutlu bir yapıya doğru ilerlemektedir. Bu durum, operatörlerin farklı sektörlere yönelik farklılaştırılmış hizmetler sunmasını ve fiyatlandırma gücünü artırmasını sağlar. Bu arada, bilgi işlem ve ağ hizmetlerinin birbirine yaklaşması da hız kazanıyor. Örneğin Çin'in Hubei eyaletinde, operatörler ağ ve bilgi işlem alanlarındaki avantajları birleştirerek eğitim, sağlık ve finans gibi çeşitli sektörlerde entegre hizmetler sunuyorlar.

Yapay zekâ çağı için geliştirilen tamamen optik LIGHTS ağı, operatörlerin yapay zekâ odaklı fırsatlardan yararlanmalarına, ağdan gelir elde etmelerine ve işlerinde büyüme kaydetmesine yardımcı oluyor. Huawei, teknolojik yenilikleri ve iş büyümesini ilerletmek amacıyla sektör ortaklarıyla işbirliği yapacak ve optik aktarım sektörünün yapay zeka çağına geçişini hızlandıracaktır.

Son Haberler

Süper Lig’de heyecan dolu hafta: Gözler Trabzonspor-Beşiktaş maçında

16.10.2026 - 14:36

Bakan Şimşek: Amacımız şeffaf ve güvenilir bir sermaye piyasası oluşturmaktır

16.10.2026 - 13:27

22 ilde DEAŞ operasyonu: 59 şüpheli yakalandı

16.10.2026 - 13:20

Türkiye ile Rusya Arasında Uçuşların Artırılması Görüşüldü

16.10.2026 - 13:08

Ankara’da Çiftlere Yönelik “Evlilik Rehberim” Seminerleri Sürüyor

16.10.2026 - 12:53

Bakan Gürlek: 61 Dosyada 68 Cinayet Aydınlatıldı

16.10.2026 - 12:35

Emine Yavuz Gözgeç: 2026’da 440 Bin Kadın Çiftçiye Destek Sağlandı

16.10.2026 - 12:20

İnşaat Üretimi Ağustos Ayında Yüzde 2,3 Arttı

16.10.2026 - 11:52

Bakan Gürlek: 61 dosyada 68 cinayeti faili meçhul olmaktan çıkardık!

16.10.2026 - 11:48

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2027 bütçesini açıkladı

16.10.2026 - 11:42
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel