Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

İstanbul Depremi Sonrası Araçta Uyumak Öldürüyor Mu? Uzmanlardan Kritik Uyarı!

İstanbul'daki deprem sonrası araçta uyuyanlar dikkat! Motoru açık araçta uyumak karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabilir, uzmanlar uyarıyor.

Yayınlama: 25.04.2025 - 09:40 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı Okunma: 51
Paylaş:

Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından vatandaşlar, artçı sarsıntı korkusuyla araçlarında konaklamaya başladı. Ancak bu durum, ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, motoru çalışan araçta uyumanın karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabileceği konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Peki, araçta uyurken nelere dikkat etmeliyiz? Deprem çantası sadece evde mi olmalı, araçta da bulundurmalı mıyız? Yakıt deposu neden her zaman dolu olmalı? Tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası haberimizde!

 Motoru çalışan araçta uyumak, ölümcül sonuçlara yol açabilir.​​​​​​​

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok vatandaş, artçı sarsıntı korkusuyla geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Evlerine girmeye çekinen birçok kişi, araçlarında konakladı. Ancak uzmanlar, bu tercih sırasında yapılan hayati bir hataya dikkat çekiyor: Motoru çalışan araçta uyumak, ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, park halinde motoru çalışan araçta uyumanın karbonmonoksit zehirlenmesi riski taşıdığını belirtti. Arıkan, “Egzoz sistemindeki kaçaklar, aracın iç yapısı ve havalandırma sistemi aracılığıyla egzoz gazı içeri sızabilir. Bu gaz, renksiz ve kokusuz olduğundan fark edilmeden etkisini gösterir ve maalesef çoğu zaman ölümle sonuçlanabilir.” uyarısında bulundu.

Motoru çalışır haldeyken kalorifer veya klimanın açık olması, egzoz gazı üretimini artırır. Aracın park edildiği yerin yapısı, ters rüzgarlar ve çalışma süresi gibi faktörler de gazın araç içine dolmasını hızlandırabilir. Bu nedenle Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, “Lütfen motoru çalışır halde bırakılmış araçların içinde uyumayın. Hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmayın.” dedi.

Deprem Anında Hazırlıklı Olun: Araçlar da Afet Çantasına Sahip Olmalı

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, yalnızca uyku güvenliği konusunda değil, araçların da olası afetlere karşı hazır olması gerektiğini vurguladı. “Deprem çantası yalnızca evlerde değil, araçlarda da bulunmalı” diyen Arıkan, araç sahiplerine şu uyarılarda bulundu:

- Kapalı şişe su

- Paketli ve dayanıklı gıda

- İlk yardım çantası

- El feneri, radyo ve yedek pil

- Battaniye veya uyku tulumu

- Yedek telefon şarj cihazı veya powerbank

- Araç tipi yangın söndürücü

- Temel el aletleri

- Varsa evcil hayvanınız için mama mutlaka aracınızda bulunmalı.

Aracınızın Deposu Her Zaman Dolu Olsun!

Ayrıca yakıt deposunun her zaman dolu tutulmasının önemine dikkat çeken Arıkan, “Deprem anında yaşanacak elektrik kesintileri nedeniyle akaryakıt istasyonlarının pompaları çalışmayabilir. Bu da yakıt almanızı imkânsız hale getirebilir. Ayrıca istasyonlarda yaşanacak yoğunluk, size ciddi zaman kaybettirir ve hareket kabiliyetinizi sınırlayabilir. Bu nedenle deponuzu her zaman dolu tutun ve yarımın altına düşmeden mutlaka doldurun.” dedi.

Haberimizde, İstanbul depremi sonrası araçta uyumanın tehlikelerine ve alınması gereken önlemlere odaklandık. Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan'ın uyarılarıyla, motoru çalışan araçta uyumanın karbonmonoksit zehirlenmesi riskini taşıdığını ve deprem anında araçta bulunması gereken afet çantası içeriğini detaylı bir şekilde inceledik. Ayrıca, yakıt deposunun dolu tutulmasının önemine de değinerek, deprem gibi acil durumlarda hareket kabiliyetimizi korumanın yollarını aktardık. Unutmayın, bilinçli olmak hayat kurtarır!

# deprem # araçta uyumak # karbonmonoksit zehirlenmesi
Son Haberler

Erdoğan’ın Davetiyle Türkiye’ye Geliyor: Irak Başbakanı’nın Ziyaret Gündemi Geniş

27.07.2026 - 16:44

İpsala ve Pazarkule’de Kriz Bitti: Geçişler Normale Döndü

27.07.2026 - 16:25

AB Destekli Proje: Zeytin Atlası Erişime Açıldı

27.07.2026 - 16:17

Sosyal Medya ve Yapay Zekâ Reklamlarına Yeni Kurallar Geliyor

27.07.2026 - 16:11

Güreşte Zirve Yıldırım’ın: Bursa Ekibi Fırtına Gibi Esti

27.07.2026 - 15:36

Güven Endekslerinde Ayrışma: Hizmet Sektörü Yükseldi, Perakende Zayıfladı

27.07.2026 - 15:27

Kardemir Çelik halka arzı başarıyla tamamlandı

27.07.2026 - 12:57

Masfen Enerji paylarına yaklaşık 5 katı, toplamda 19,3 milyar TL tutarında talep geldi

27.07.2026 - 12:47

Mabel Matiz Harbiye’de Fırtına Gibi Esti

27.07.2026 - 11:56

Karakaya’da Turna Heyecanı: 90 Sporcu Malatya’da Buluştu

27.07.2026 - 11:00
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel