Kaçkar Dağları'nda Dev Koşu Şöleni: 1800 Sporcu Zirveye Tırmanacak!
Türkiye, ultra maraton dünyasında adını duyurmaya hazırlanıyor! Rize'nin Kaçkar Dağları, 26-28 Eylül tarihlerinde nefes kesen bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. 1.800 sporcu, dünyanın dört bir yanından gelerek bu zorlu parkurda mücadele edecek. Kaçkar by UTMB®, sadece bir yarış olmanın ötesinde, bölgenin doğal ve kültürel zenginliklerini de dünyaya tanıtacak. Hazırlıklar tamamlandı, heyecan dorukta! Bu etkinlik, Rize için spor turizmi açısından tarihi bir adım olacak ve bölgeyi dünya çapında bir ultra trail buluşma noktası haline getirecek.
26-28 Eylül tarihlerinde Rize’nin Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirilecek Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı ilk uluslararası Kaçkar by UTMB®’nin ayrıntıları, 26 Eylül Cuma günü saat 09.00’da Ramada Rize Otel’de düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. Toplantıya Rize Valisi Sayın İhsan Selim Baydaş ev sahipliği yaptı.
Dünyanın en prestijli ultra trail maraton serisi olan Kaçkar by UTMB®, yalnızca bir yarış olmanın ötesinde; Karadeniz’in zirvesinde kültür, doğa ve sporu buluşturan özel bir organizasyon olacak. Dünyanın dört bir yanından gelecek 1.800 sporcuyu Rize’de bir araya getirecek etkinlik, Türkiye’nin küresel ultra trail sahnesindeki yerini güçlendirmeyi ve bölgenin spor turizmine kalıcı bir değer kazandırmayı hedefliyor.
Kaçkar by UTMB®, Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde; Rize Valiliği koordinasyonunda ve Rize Belediyesi, Çamlıhemşin Kaymakamlığı, Çamlıhemşin Belediyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Kaçkar Dağları Milli Parkı, Türkiye Atletizm Federasyonu ve Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun destekleriyle düzenleniyor. Organizasyon; Hoka, Dacia, Suunto ve Turkcell sponsorluğunda, “Wild is the Trail” mottosuyla hayata geçiriliyor.
Yarışlar Ayder Yaylası’ndan başlayacak ve 50K ile 20K kategorilerinde koşulacak. Organizasyon komitesi, güvenliği her zaman öncelikli ilke kabul ederek, yüksek rakımlarda etkili olan yoğun kar yağışı ve devam eden çığ tehlikesi nedeniyle bu yıl Kaçkar 100K parkurunun gerçekleştirilemeyeceğini açıkladı. Katılımcılar, 50K ve 20K parkurlarında Kaçkar Dağları’nın tarihi yaylaları ve eşsiz doğal güzellikleri arasında hem dayanıklılıklarını sınayacak hem de sporun coşkusunu yaşayacak.
Zorlu parkurları ve eşsiz doğasıyla Kaçkar by UTMB®, sporculara unutulmaz bir deneyim sunarken, Karadeniz’in zirvesini dünya çapında bir ultra trail buluşma noktası haline getirmeyi amaçlıyor. Basın toplantısında Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci, Çamlıhemşin Kaymakamı Serkan Böyük, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Ömer Altun, CEO UTMB Group Frédéric Lénart ve Kaçkar by UTMB Yarış Direktörü Johan Essl organizasyonun Rize’ye kazandıracağı değerleri, bölge turizmine katkısını ve Türkiye’nin spor vizyonuna olan desteğini vurguladı.
Kaçkar by UTMB Basın Toplantısında Rize’nin Spor ve Turizm Vizyonu Vurgulandı
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş “Rize, bir tarım ve özellikle de çay şehri. Türkiye’deki toplam çay üretiminin yüzde 70’ini karşılayan bir şehir olarak spor turizmine yönelme fikri, ortak aklın ürünü oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteğiyle, değerli genel müdürümüzün emeği ve Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla bir Spor Turizmi Çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştayda Kaçkar Dağları’nda doğa sporlarının geliştirilmesi en önemli gündemlerden biriydi. Ultra trail ve ultra maratonlar da bu başlıklar arasında yer aldı ve UTMB organizasyonu bu şekilde gündemimize geldi.
Yaklaşık sekiz aylık bir hazırlık sürecinin ardından UTMB’nin Türkiye’de düzenlenmesine karar verildi. Ayder merkezli çalışmalarla bu organizasyonu şehrimize kazandırdık. 2025–2030 yılları arasında Rize, Çamlıhemşin ve Ayder özelinde UTMB World Series etaplarına ev sahipliği yapacağız. Bu yıl ilkini gerçekleştiriyoruz.
Hazırlıklar sadece parkur düzenlemeleriyle sınırlı kalmadı; güvenlikten iletişime, ulaşım ve konaklamadan sporcuların ihtiyaçlarına kadar bir yıllık kapsamlı bir süreç yürütüldü. Geçtiğimiz hafta yaşanan yoğun yağış ve sel felaketinde çok şükür can kaybı olmadı. Fiziki tahribatı hızla telafi ederek organizasyon kabiliyetimizi gösterdik ve yarışın startını verecek noktaya geldik.
Kaçkar by UTMB® yalnızca bir spor organizasyonu değil, aynı zamanda şehrimizin turizm geleceği için bir köşe taşıdır. Bu yarış, Kaçkar Dağları ve yaylalarımızın spor turizmi açısından değerlendirilmesi adına tarihi bir adımdır. İnanıyorum ki misafirlerimiz güzel hatıralarla ayrılacak ve Rize’nin eşsiz doğasını dünyaya tanıtma fırsatı bulacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, organizasyonun başarıyla geçmesini temenni ediyorum.”
CEO UTMB Group Frédéric Lénart, “Kaçkar by UTMB®’nin ilk edisyonunda burada olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Burası, doğası ve kültürel zenginlikleriyle UTMB World Series için çok özel bir lokasyon. Türkiye, benzersiz doğası ve hızla gelişen spor kültürüyle bu serinin önemli bir parçası olacak. UTMB olarak yeni bir destinasyon seçerken üç temel kriter arıyoruz: bölgenin doğasıyla destansı bir yarışa ev sahipliği yapabilmesi, sporculara unutulmaz bir deneyim sunabilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek vaat etmesi. Kaçkar Dağları bu özelliklerin tamamını taşıyor.
Trail koşusu dünyada her yıl yaklaşık %12 büyürken Türkiye’de bu oran %40 seviyesinde. Türkiye’de güçlü ve hızlı büyüyen bir koşu topluluğu var. Biz de bu potansiyeli görerek Kaçkar’ı seçtik. Amacımız sadece bir yarış düzenlemek değil, aynı zamanda bölgede kalıcı bir spor ekosistemi oluşturmak. Geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketinden etkilenen bölge halkına destek olmak üzere UTMB Cares fonu kapsamında 10.000 Euro katkı sağlıyoruz. Güvenlik önlemleri ve yerel iş birliği sayesinde bu organizasyonu hayata geçirebildik.
1.800’den fazla sporcunun yer aldığı bu özel organizasyonda katılımcıların üçte ikisi Türk, üçte biri yabancı atletlerden oluşuyor. Ayrıca %32 kadın katılımı var ki bu bizim için gurur verici bir oran. Tüm sporcuların unutulmaz bir deneyim yaşayacağına inanıyoruz. Kaçkar by UTMB®, hem Türkiye hem de dünya spor turizmi açısından önemli bir dönüm noktası olacak.”
Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci, “Sayın Valimiz konuşmasında, bu yolculuğun belgesi niteliğinde olan hikâyenin nasıl başladığını çok güzel bir şekilde aktardı. Ben de bu süreci yalnızca bir yarış ya da bir etkinlik olarak değil; bölgesel ve küresel ölçekte kendimizi tanıtabilmemiz, kendi hikâyemizi paylaşabilmemiz adına çok önemli bir imkân olarak görüyorum.
Kaçkar by UTMB® organizasyonu, aslında bir spor etkinliğinin ötesinde, bölgenin doğal ve kültürel zenginliklerini dünyaya anlatmamıza olanak sağlayan güçlü bir iletişim faaliyetidir. Rize’nin doğası, misafirperverliği ve eşsiz coğrafyası, bu organizasyon sayesinde yalnızca ülkemizde değil, uluslararası alanda da daha görünür hâle gelecektir. Bu noktada, yerel yönetimlerin ve tüm paydaşların katkılarının altını özellikle çizmek isterim. Sizlerin desteği olmasaydı bu sürecin hayata geçmesi mümkün olmazdı. Sporun evrensel dili aracılığıyla hem bölgemizi tanıtıyor hem de farklı ülkelerden gelen sporculara unutulmaz bir deneyim yaşatıyoruz. Hep birlikte attığımız bu adımın, Rize’nin spor turizmi alanında gelecekte çok daha güçlü bir konuma ulaşmasının başlangıcı olacağına yürekten inanıyorum.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Bu tür uluslararası organizasyonları hem şehrimizin tanıtımı hem de kültürel ve sosyal değerlerimizin uluslararası arenada görünür kılınması açısından çok kıymetli buluyoruz. Tarihi ve doğal güzelliklerimizin, kültürel mirasımızın ve Rize’nin sosyal yapısının dünyaya tanıtılmasına katkı sağlayacak her adım bizler için büyük önem taşıyor. Rize’mizin, Çamlıhemşin’imizin ve Kaçkarlar’ın UTMB kapsamında seçilmiş olması ve bu koşunun burada gerçekleştirilecek olması bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Doğanın zaman zaman tehdit olarak görülebilecek unsurları; dağlar ya da yoğun yağışlar, böylesi etkinliklerle aslında bir fırsata dönüşmekte ve insanlara eşsiz güzellikleri keşfetme imkânı sunmaktadır. Kaçkar by UTMB® de bu anlamda Rize için önemli bir fırsattır.”
Spor turizmiyle birlikte şehrimizin gastronomi kültürünü de önemsiyoruz. 11 Ekim’de düzenlenecek Gastronomi Rize etkinliği ile mutfağımızı hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Kitap fuarları ve benzeri kültürel etkinliklerle de yaşayan bir şehir olarak Rize’mizin değerlerini anlatmayı sürdürüyoruz. Bu tür organizasyonlar hem şehrimizin turizm potansiyeline katkı sağlamakta hem de yeni fırsatlar doğurmaktadır. Bu vesileyle başta Sayın Valimize, Çamlıhemşin Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza ve organizasyonun gerçekleşmesine katkı sunan Gençlik ve Spor Bakanlığımızın değerli Genel Müdürü Ahmet Bey’e teşekkür ediyorum.Şehrin belediye başkanı olarak, önümüzdeki iki günün hepimiz için macera dolu, keyifli ve unutulmaz geçmesini diliyorum. İnşallah biz de Sayın Valimiz ve Bakanımızla birlikte 20 kilometrelik parkurda yer alacağız.”
Çamlıhemşin Kaymakamı Serkan Böyük, “Kaçkar by UTMB®, sadece bir yarış değil; kültürleri buluşturan, kardeşlik bağlarını güçlendiren ve bölgemizin hikâyesini dünyaya anlatan çok değerli bir organizasyondur. 55 ülkeden 2.000’e yakın sporcu ve binlerce ziyaretçinin Kaçkar Dağları’nda buluşması, sporun evrensel dilinin en güçlü örneklerinden biridir. Bu sayede Rize’miz, Kaçkarlarımız ve bölgemiz uluslararası bir vitrine taşınmaktadır.
Türkiye son 20–30 yılda sayısız uluslararası spor organizasyonuna ev sahipliği yaparak bu alandaki kapasitesini kanıtlamış, spor turizminde önemli bir merkez haline gelmiştir. Biz spor turizmini kalkınma planlarımızda stratejik bir sektör olarak konumlandırıyoruz. Kaçkar by UTMB® de bu vizyonun en özel adımlarından biridir. Bu organizasyon, ülkemizin tanıtımına katkı sağlamanın yanı sıra, sporun evrensel gücüyle farklı kültürleri bir araya getirerek ortak bir ruh oluşturacaktır. Kaçkar by UTMB®’nin ülkemizin spor turizmi vizyonuna güçlü bir katkı sağlayacağına ve gelecekte çok daha büyük başarıların önünü açacağına inanıyoruz.”
Çamlıhemşin Belediye Başkanı Ömer Altun, “Çamlıhemşin olarak 55 farklı ülkeden gelen sporculara ve binlerce misafire ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Kaçkar by UTMB®, yalnızca bir yarış değil; farklı kültürleri buluşturan, dostlukları güçlendiren ve bölgemizin doğal güzelliklerini dünyaya tanıtan çok özel bir organizasyondur. Bu süreçte yaşanan zorluklara rağmen vazgeçmedik; doğanın tüm zenginliklerini ve misafirperverliğimizi ortaya koyarak hazırlıklarımızı tamamladık. Kaçkar Dağları, eşsiz doğası ve kültürel mirasıyla spor turizmine açılan bir kapı olacak. Biz de Çamlıhemşin Belediyesi olarak, bu yolculuğun en güçlü destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz. İnanıyorum ki Kaçkar by UTMB®, önümüzdeki yıllarda bölgenin ve ülkemizin spor turizmi geleceği açısından bir dönüm noktası olacak. Sporcularımız ve misafirlerimiz buradan unutulmaz anılarla ayrılacak, Kaçkarlar da uluslararası sporun en önemli merkezlerinden biri haline gelecektir.”
Kaçkar by UTMB Yarış Direktörü Johan Essl, “Geçtiğimiz hafta yaşanan zorlu koşullara rağmen tüm yerel yönetimlerin ve paydaşların desteğiyle bugün buradayız. Açık yüreklilikle söylemek isterim ki sizler bu organizasyonu adeta kurtardınız. Gösterdiğiniz özveri ve hızlı müdahaleler olmasaydı, bu yarışın gerçekleşmesi mümkün olmayabilirdi.
Kaçkar Dağları’nın eşsiz doğası ve zenginlikleriyle hazırlanan parkur, UTMB World Series ruhunu en iyi şekilde yansıtıyor. Sporcularımızdan aldığımız geri bildirimler, parkurun hem zorluğu hem de güzelliğiyle onlara unutulmaz bir deneyim yaşattığını gösteriyor.
İnanıyoruz ki Kaçkar by UTMB®, sadece bu yıl değil, önümüzdeki yıllarda da sporcuların heyecanla beklediği, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların keyifle koştuğu bir destinasyon olacak. Bu başarıda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı
Kaçkar by UTMB®, Rize Valiliği koordinasyonunda, çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle hayata geçiriliyor. Yarışlar Ayder Yaylası'ndan başlayacak ve 50K ile 20K kategorilerinde koşulacak. Yoğun kar yağışı nedeniyle 100K parkuru bu yıl gerçekleştirilemeyecek. Etkinlik, bölge turizmine katkı sağlamayı ve Türkiye'nin spor vizyonunu desteklemeyi amaçlıyor. Organizasyon yetkilileri, güvenliğin ön planda tutulduğunu ve sporculara unutulmaz bir deneyim yaşatmak için tüm hazırlıkların yapıldığını vurguladı.