Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Yerel
Yerel

Kadına Şiddete Karşı Savaşta Yeni Dönem: Devlet Politikası Güçleniyor!

AK Parti, kadına şiddetle mücadelede kararlılığını vurgulayarak, yeni Ulusal Eylem Planı ile dijital şiddet ve erken uyarı sistemlerine odaklanacağını duyurdu.

Yayınlama: 26.11.2025 - 11:48 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 67
Paylaş:

AK Parti'den kadına yönelik şiddete karşı tarihi adım! Söylemez'in açıklamalarıyla, Türkiye'de kadına şiddetle mücadelenin 23 yıldır süregelen kararlılıkla yürütülen bir devlet politikası olduğu vurgulandı. 6284 sayılı kanunun önemine dikkat çekilirken, KADES uygulamasının başarısı ve yeni Ulusal Eylem Planı ile birlikte dijital şiddet gibi yeni mücadele alanlarına odaklanılacağı belirtildi. Peki, bu yeni dönemde kadınları neler bekliyor? Şiddete karşı hangi yeni önlemler alınacak? İşte tüm detaylar!

ADANA - BHA

Söylemez, Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelenin, AK Parti iktidarlarının 23 yıldır kararlılıkla yürüttüğü köklü bir devlet politikası olduğunu vurguladı. Açıklamasında, kadına yönelik şiddetin kimden gelirse gelsin, hangi gerekçeyle ortaya çıkarsa çıksın asla kabul edilemeyecek bir insanlık suçu olduğunu belirten Söylemez, AK Parti’nin bu alandaki reformcu çizgisine dikkat çekti.

“6284 sayılı kanun tarihi bir dönüm noktasıdır”

Söylemez, kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki altyapının AK Parti döneminde güçlendirildiğini hatırlatarak, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun kadınların korunmasında büyük bir milat olduğunu ifade etti.

Avrupa’da koruma kararlarının haftalarca beklendiğini hatırlatan Söylemez, Türkiye’de bu süreçlerin çok daha hızlı işletildiğini, elektronik kelepçe, uzaklaştırma, barınma ve psikososyal destek gibi mekanizmaların anında devreye alınabildiğini söyledi.

“Bu mücadele kâğıt üzerinde değil, sahada veriliyor”

AK Parti’nin kadına yönelik şiddetle mücadelede sadece mevzuat üretmediğini, sahada etkili ve sonuç odaklı bir çalışma yürüttüğünü belirten Söylemez, KADES uygulamasının bunun en başarılı örneklerinden biri olduğunu kaydetti. Bugüne kadar 8 milyon 990 bin kadının KADES’i indirdiğini, kolluk güçlerinin ihbarlara ortalama 6 dakikada ulaştığını ifade etti.

ŞÖNİM’ler, kadın konukevleri, ASDEP ziyaretleri ve ALO 183 üzerinden sağlanan hızlı desteklerle Türkiye’nin bu alanda kapsamlı bir model oluşturduğunu belirtti.

2026–2030 Ulusal Eylem Planı bugün açıklanıyor

Söylemez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanacak 5. Ulusal Eylem Planı ile birlikte, dijital şiddet, erken uyarı sistemleri, risk analizi ve izlenebilir politikaların merkeze alındığı yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

“Kadınların güçlenmesi şiddetle mücadelenin temelidir”

Kadınların eğitime, istihdama ve karar alma mekanizmalarına katılımının sürekli arttığını vurgulayan Söylemez, Türkiye’de:

• Kadınların iş gücüne katılım oranının %36,6’ya,

• Üst ve orta düzey yönetici kadın oranının %20’nin üzerine,

• Parlamentodaki kadın temsili oranının %20’lere,

• Kadın girişimcilerin oranının %18’e

yükseldiğini ifade etti.

Bu kazanımların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyoner liderliğinin sonucu olduğunu dile getirdi.

“Gazze’den Doğu Türkistan’a kadar kadınlara yönelik her türlü saldırıyı lanetliyoruz”

Dünyanın pek çok coğrafyasında kadın ve çocukların hedef alındığını vurgulayan Söylemez, özellikle Gazze, Doğu Türkistan ve Ukrayna başta olmak üzere tüm savaş ve çatışma bölgelerinde kadınlara yönelik şiddeti lanetlediğini söyledi.

“Bu mücadele bir zihniyet mücadelesidir; erkeklere de çağrımız var”

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin sadece hukuk ve kurumlarla değil, toplumsal bilinçle kazanılacağını söyleyen Söylemez, erkeklere şu çağrıda bulundu:

“Evde, iş yerinde, sokakta, sosyal medyada… kadınlara yönelik sözlü, psikolojik, ekonomik, dijital ve fiziksel şiddete karşı ses çıkarın. Bu mücadelede en büyük pay sizindir.”

“Hiçbir kadın kendisini çaresiz hissetmeyene kadar buradayız”

Açıklamasının sonunda Söylemez, AK Parti Kadın Kolları’nın 81 il ve 922 ilçede sahada aktif şekilde çalışmaya devam edeceğini belirterek, tüm kadınlara “yalnız değilsiniz” mesajı verdi

Söylemez'in açıklamaları, AK Parti'nin kadına yönelik şiddetle mücadelede sadece yasal düzenlemelerle yetinmeyip, sahada da aktif bir şekilde çalıştığını gösteriyor. KADES uygulaması, ŞÖNİM'ler, kadın konukevleri ve ALO 183 gibi hizmetlerle Türkiye'nin kapsamlı bir model oluşturduğu vurgulanırken, yeni Ulusal Eylem Planı ile dijital şiddet ve erken uyarı sistemleri gibi yeni alanlara odaklanılacak. Ayrıca, kadınların iş gücüne katılımı, üst düzey yönetici pozisyonlarındaki temsil oranları ve girişimcilikteki artış gibi olumlu gelişmeler de dikkat çekiyor. Söylemez, erkeklere de bu mücadeleye destek verme çağrısında bulunarak, toplumsal bilinçlenmenin önemine vurgu yaptı.

# kadına şiddet # devlet politikası # Ulusal Eylem Planı
Son Haberler

Junioshow 8 Eylül’de Bursa’da Kapılarını Açıyor

06.09.2026 - 23:01

Vatansever: Türkiye’nin büyüme kalitesini teknoloji yoğunluğu belirleyecek

06.09.2026 - 22:22

Buharkent'te Saniyelerin Savaşı

06.09.2026 - 22:19

Angela Merkel’in Merakla Beklenen Kitabı Okurla Buluştu

06.09.2026 - 10:36

Ünlü Alman Piyanist LEVI.SCT, Türkiye’de İlk Kez Ela Excellence Resort Belek’te Sahne Aldı

06.09.2026 - 10:33

“Kazanan Şirket, Denemiş Olan Şirkettir” 

06.09.2026 - 10:31

Mert Demir’den Kayseri’de Müzik Dolu Gece

06.09.2026 - 10:30

Porsuk Akıyor, Eskişehir’de Festival Heyecanı Devam Ediyor

06.09.2026 - 10:28

‘Mercan Köşk’ten Tarsus’ta Görkemli Gala!

06.09.2026 - 10:27

İzmir’in Kuzeyinde Su Altyapısına 147 Milyon Liralık Yatırım

06.09.2026 - 10:24
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel