Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Kayseri'de Teknoloji Destekli Atık Yönetimi: Büyükşehir'den Örnek Proje!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, hafriyat atıklarının yönetiminde teknoloji kullanarak çevreye duyarlı bir model oluşturdu. GPS ve damper sensörleriyle donatılan kamyonlar 7/24 takip ediliyor!

Yayınlama: 11.06.2025 - 07:41 Kaynak: Piha Haber Ajansı Okunma: 34
Paylaş:

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, çevreye duyarlı yaklaşımlarıyla Türkiye'ye örnek olacak bir atık yönetimi projesine imza attı. Başkan Memduh Büyükkılıç'ın vizyonuyla hayata geçirilen projede, teknoloji ön planda tutularak hafriyat atıklarının kontrolsüzce doğaya bırakılması engelleniyor. GPS ve damper sensörleriyle donatılan hafriyat kamyonları, 7 gün 24 saat takip edilerek kaçak dökümlerin önüne geçiliyor. Bu sayede, görsel kirlilik azaltılırken çevreye zarar verebilecek uygulamaların da önüne geçilmiş oluyor. Kayseri'deki bu başarılı uygulama, diğer belediyeler için de ilham kaynağı olacak.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın çevre odaklı yönetim anlayışı doğrultusunda, şehirde hafriyat toprağı ve inşaat-yıkıntı atıklarının düzenli bertarafı için önemli çalışmalar devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı öncülüğünde geliştirilen ve il genelinde tek yetkili olan Hafriyat Yönetim Otomasyon Sistemi ile kent genelinde etkin bir atık yönetimi sağlandı.

Hafriyat Şube Müdürlüğü’nce 2021-2025 yılları arasında, 4 bin 730’u yapı ruhsatlı olmak üzere toplam 8 bin 10 adet hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atığı bertaraf işlemi gerçekleştirildi. Bu süreçte ortaya çıkan 6 milyon 896 bin 380 metreküp hafriyat toprağının, 3 milyon 882 bin 940 metreküpü dolgu çalışmalarında yeniden kullanıldı, kalan 3 milyon 13 bin 440 metreküpü ise çevreye zarar vermeyecek şekilde özel döküm sahalarında bertaraf edildi.

675 Hafriyat Kamyonuna GPS ve Damper Sensörleri

Hafriyatların doğaya gelişi güzel dökülmesini önlemek için il genelinde çalışan 675 hafriyat kamyonuna GPS ve damper sensörleri takıldı. Bu araçlar Büyükşehir Belediyesi sistemine entegre edilerek 7/24 takip altına alındı. Ayrıca, kaçak dökümleri önlemek adına araçlara “Hafriyat Taşıma İzin Belgesi” zorunluluğu getirildi.

UKOME kararıyla desteklenen web tabanlı sistem sayesinde, ilçe belediyeleri ile koordineli şekilde çalışan ekipler, atık üreticilerinden gelen başvurular doğrultusunda en yakın döküm sahasına yönlendirme sağlıyor. Kayseri genelinde belirlenen Akin, Gömeç, Mimarsinan, Beylik ve Sarıkürklü bölgelerinde kurulan beş döküm sahası, yüksek güvenlik önlemleri ile işletmeye alındı.

Vatandaşların çevresel sorunlara duyarlılığını arttırmak adına kurulan 0532 013 38 00 “Alo Hafriyat İhbar Hattı” üzerinden gelen bildirimler değerlendirilerek, kaçak döküm yapanlara yasal işlemler uygulanıyor. Bu süreçte görev alan Çevre Zabıta Ekipleri, sahada etkin denetimlerini sürdürüyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu çevreci ve sürdürülebilir yaklaşımı sayesinde, hem görsel kirlilik azaltıldı hem de çevreye zarar verebilecek uygulamaların önüne geçildi. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç liderliğinde sürdürülen bu çalışmalar, Türkiye genelinde örnek olabilecek bir hafriyat yönetim modeline dönüştü.

 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, hafriyat toprağı ve inşaat-yıkıntı atıklarının düzenli bertarafı için Hafriyat Yönetim Otomasyon Sistemi'ni hayata geçirdi. 2021-2025 yılları arasında 6 milyon 896 bin 380 metreküp hafriyat toprağı bertaraf edilirken, bunun büyük bir kısmı dolgu çalışmalarında yeniden kullanıldı. İl genelinde çalışan hafriyat kamyonlarına GPS ve damper sensörleri takılarak 7/24 takip sağlanıyor. Ayrıca, Alo Hafriyat İhbar Hattı üzerinden gelen bildirimlerle kaçak döküm yapanlara yasal işlem uygulanıyor. Bu çevreci ve sürdürülebilir yaklaşım sayesinde, Kayseri'de hem görsel kirlilik azaltıldı hem de çevreye zarar verebilecek uygulamaların önüne geçildi.

Son Haberler

Ankara-Kayseri arası YHT ile 1 saat 45 dakika olacak

18.10.2026 - 12:44

Rusya'da İHA saldırıları: Petrol terminalinde yangın

18.10.2026 - 12:40

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman'dan Hatay'da yatırım ve yeni anayasa mesajı

18.10.2026 - 12:38

Airbus: Türkiye'nin uçak ihtiyacı 1800'e ulaşacak

18.10.2026 - 12:21

ABB’den Afetlere Karşı Farkındalık Koşusu

18.10.2026 - 12:05

Kayseri’de ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’ Ziyaretçi Akınına Uğruyor

18.10.2026 - 12:03

‘700. Yıl Söyleşileri’ Bursa’nın Tarihî Yolculuğuyla Başladı

18.10.2026 - 12:01

Türkiye'de ticari araç ihracatı: 5 milyar doları aştı

18.10.2026 - 11:54

Samsung’dan Yapay Zeka Altyapı Şirketi Helix’e 1 Milyar Dolarlık Yatırım 

18.10.2026 - 11:54

Kolluk kuvvetleri işlenen 60 cinayeti daha aydınlattı

18.10.2026 - 11:50
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel