Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Kimya Sektörü İhracat Rekoruna Damga Vurdu! İşte Detaylar

Kimya sektörü, Mayıs ayında Türkiye ihracatına 2,7 milyar dolarlık katkı sağlayarak rekor kırdı. Sektörün beş aylık ihracatı ise 13 milyar doları aştı!

Yayınlama: 02.06.2025 - 15:37 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı Okunma: 38
Paylaş:

Türkiye ihracatı Mayıs ayında tarihi bir zirveye ulaşırken, kimya sektörü bu başarıda başrolü oynadı. İKMİB Başkanı Adil Pelister, sektörün performansını değerlendirerek ihracatçıları tebrik etti ve Yeni Yatırım Teşvik Sistemi'nin önemine vurgu yaptı. Kimya sektörünün ülke ekonomisi için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Pelister, yeni teşviklerin sektöre güç katacağına inandığını ifade etti. Petrokimya, ilaç hammaddesi, plastik ve boya üretimi gibi alanlarda yapılacak yatırımların teşviklerle hız kazanması bekleniyor. İKMİB, düzenlediği faaliyetlerle sektörün gelişimine katkıda bulunmaya devam edecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı mayıs ayında aylık rekor kırarak yüzde 2,7 artışla 24,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kimya sektörü ise mayıs ayındaki rekor ihracata 2,7 milyar dolar ile en çok katkı sağlayan ikinci sektör oldu. Sektörün beş aylık ihracatı 13 milyar doları geçti.

Kimya sektörünün mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Mayıs ayında kimya sektörümüz 2,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl Ocak- Mayıs olarak beş aylık ihracatımız ise 13 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olarak, tarife savaşlarının yaşandığı ve küresel belirsizliklerin olduğu, öngörülebilir bir ortamdan uzak, oldukça değişkenlik gösteren bu süreçte ihracatçılarımızı göstermiş oldukları üstün gayretlerden dolayı kutluyorum.

Ülkemizin büyümesi ve kalkınması için ihracatı destekleyici adımlar atılması önemli. Bu yönüyle 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Yatırım Teşvik Sistemi’ni, ülkemizin kalkınmasında kritik öneme sahip kimya sektörümüz açısından stratejik bir dönüm noktası olarak görüyor ve sektörümüze güç kazandıracağına inanıyoruz. Kimya sektörü, sunduğu yüksek katma değer ve 27 farklı sektöre sağladığı hammadde, yarı mamul veya mamul girdileriyle Türkiye ekonomisinin lokomotif alanları arasında yer alıyor. Yeni teşvik sistemi kapsamında verilen nakdi destekler, kurumlar vergisi indirimleri, sigorta primi desteği ve yer tahsisi imkanları, sektörde büyük ölçekli yatırımların hızlanmasına katkı sağlayacaktır.

Özellikle petrokimya, ilaç hammaddesi, plastik ve boya üretimi gibi kritik alanlarda bu desteklerin yatırımı ciddi ölçüde teşvik edeceğine inanıyoruz. Biz de İKMİB olarak düzenlediğimiz faaliyetlerle sektörümüzü desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı Mayıs ayında %2,7 artarak 24,8 milyar dolara ulaştı. Kimya sektörü, 2,7 milyar dolarlık ihracatla bu rekora en büyük katkıyı sağlayan ikinci sektör oldu. İKMİB Başkanı Adil Pelister, sektörün bu başarısını değerlendirirken, Yeni Yatırım Teşvik Sistemi'nin sektöre sağlayacağı avantajlara dikkat çekti. Teşvik sisteminin, özellikle petrokimya ve ilaç hammaddesi gibi kritik alanlarda yatırımları teşvik edeceğine inanılıyor. İKMİB, sektörün gelişimini desteklemeye devam edecek ve Türkiye ekonomisine katkı sunmayı sürdürecektir.

# Kimya İhracatı # İKMİB # Yeni Yatırım Teşvik Sistemi
Son Haberler

Junioshow 8 Eylül’de Bursa’da Kapılarını Açıyor

06.09.2026 - 23:01

Vatansever: Türkiye’nin büyüme kalitesini teknoloji yoğunluğu belirleyecek

06.09.2026 - 22:22

Buharkent'te Saniyelerin Savaşı

06.09.2026 - 22:19

Angela Merkel’in Merakla Beklenen Kitabı Okurla Buluştu

06.09.2026 - 10:36

Ünlü Alman Piyanist LEVI.SCT, Türkiye’de İlk Kez Ela Excellence Resort Belek’te Sahne Aldı

06.09.2026 - 10:33

“Kazanan Şirket, Denemiş Olan Şirkettir” 

06.09.2026 - 10:31

Mert Demir’den Kayseri’de Müzik Dolu Gece

06.09.2026 - 10:30

Porsuk Akıyor, Eskişehir’de Festival Heyecanı Devam Ediyor

06.09.2026 - 10:28

‘Mercan Köşk’ten Tarsus’ta Görkemli Gala!

06.09.2026 - 10:27

İzmir’in Kuzeyinde Su Altyapısına 147 Milyon Liralık Yatırım

06.09.2026 - 10:24
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel