Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Teknoloji
Teknoloji

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'ni 24 saat gözetim altında tutuyor

Ölme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Marmara Denizi’ni korumak için çalışmalar yapan Kocaeli Büyükşehir, aynı zamanda körfezin temizliğini de elden bırakmıyor. Müsilaj tehdidi altındaki Marmara Denizi için alınan önlemler artırılıyor ve dip çamuru temizliği projesi devam ediyor.

Yayınlama: 17.01.2025 - 11:00 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 62
Paylaş:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'ni koruma ve temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehdidine karşı alınan tedbirler ve denizin korunması için yapılan çalışmalar geniş kapsamlı devam ediyor. Dip çamuru temizliği projesiyle büyük bir çevresel felaketi önlemeye yönelik adımlar atılıyor.

Ölme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Marmara Denizi’ni korumak için çalışmalar yapan Kocaeli Büyükşehir, aynı zamanda körfezin temizliğini de elden bırakmıyor. Büyükşehir, İzmit Körfezi’ni hem koruyor, hem temizliyor.

KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, müsilaj tehdidi altındaki Marmara Denizi’ni korumak için var gücüyle çalışıyor. Ortaya konulan çalışmalarla İzmit Körfez’i hem korunuyor hem de temizleniyor.

Marmara Denizi’nde yeniden gündeme gelen müsilaj tehdidi, Marmara’nın korunmasına yönelik çağrıların ne kadar hayati olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, “Marmara ölüyor” sözleriyle altını çizdiği tehlikeye karşı Marmara’daki tüm belediyeleri görevlerini yapmaya davet etmişti. Konunun ideolojik tartışmaların çok uzağında olduğunu belirten Büyükakın, “Tedbir alınmaz, gereken yapılmazsa yine çok büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalacağız” demişti.

ARITMA TESİSLERİ İLE ATIKSU BIRAKILMIYOR

Peki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Marmara’nın korunmasına yönelik hangi önlemleri alıyor? Büyükşehir’in bu konuda iki önemli ana faaliyetinin yanında çok sayıda yan çalışması da bulunuyor. Ana faaliyetlerinden ilkini Marmara Denizi’nin kirletilmemesini hedefleyen arıtma tesisleri oluşturuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 23 arıtma tesisi ile İzmit Körfezi’ne bir damla atık suyun gitmesine izin vermiyor. Yılda 700 milyon TL enerji maliyetine yol açsa da Büyükşehir, arıtma tesislerini çalıştırmaktan vazgeçmiyor.

İkinci ana faaliyet ise İzmit Körfezi’nde “Dip Çamuru Temizliği”. Sanayinin gelişimiyle birlikte, derelerden taşınan atıklarla İzmit Körfezi’nin doğu baseni adeta bir çamur deryasına dönüştü ve ekolojik dengede bozulmalar meydana geldi. Büyükşehir dip çamuru projesiyle yılların biriktirdiği bu kirliliği ortadan kaldırmak için çalışıyor. İlk etabı tamamlanan projenin ikinci etabı başlamak üzere. Proje kapsamında 8.500.000 ton dip çamuru denizden çıkarılarak bertaraf edilecek.

ATIK VE ÇÖPLER DENİZE ULAŞMADAN BERTARAF EDİLİYOR

Diğer yandan Büyükşehir, 4 adet deniz yüzey temizleme teknesi ile İzmit Körfezi’nde yüzer halde bulunan atıkları topluyor. Deniz süpürgelerinin yanaşamayacağı kıyı bölgelerde 2015 yılından bu yana 3 adet amfibi temizleme aracı hizmet veriyor. Atıkların dereler vasıtası ile denize ulaşmasını önlemek için kurulan Kumla ve Kiraz Dereleri bariyer sistemiyle 2.500 metreküp atık toplandı. Kıyılarda oluşan kirliliklerin temizlenmesi ve geri dönüştürülebilir atıkların toplanması amacıyla oluşturulan Mavi Takım ekibi de şimdiye kadar yaklaşık 66 ton atık temizledi. Öte yandan İzmit Körfezi’ndeki iskele altlarında, kıyı kesimlerde bulunan durgun sularda birikim yapan yüzer haldeki atıkları toplamak amacıyla 10 adet çöp kovası yerleştirilerek, bu alanlarda biriken yüzer haldeki atıklar temizleniyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Marmara Denizi'nin korunmasına yönelik mücadelesini sürdürüyor. Arıtma tesisleri ile atık suların denize karışmasını engellerken, İzmit Körfezi'nde dip çamuru temizliği projeleriyle de ekolojik dengeyi korumaya odaklanıyor. Deniz yüzey temizleme tekneleri ve diğer temizlik ekipleri ile çevre dostu uygulamalar gerçekleştiren Büyükşehir, körfezin temizliğinde önemli bir rol oynuyor.

# Kocaeli Büyükşehir Belediyesi # İzmit Körfezi # Müsilaj tehdidi
Son Haberler

TEB’e “Türkiye’nin En İyi KOBİ Bankası” Ödülü

02.11.2026 - 15:42

Lilly Türkiye, İstanbul Maratonu'nda Sağlıklı Bir Gelecek İçin Koştu

02.11.2026 - 15:19

Kariyer.net CEO'su Fatih Uysal: “Yapay Zekâ Çağında En Büyük Risk, Yeteneğin Körleşmesi”

02.11.2026 - 15:15

Lila Kağıt’ın Erzurum Üretim Tesisine Yeni Atama

02.11.2026 - 15:13

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Serkan Uğraş Kaygalak Oldu

02.11.2026 - 15:08

Beşiktaş 2 farklı üstünlüğü koruyamadı! Kasımpaşa’dan muhteşem geri dönüş!

02.11.2026 - 14:22

Enerji Sektörünün 20. Buluşması EIF 2026 İçin Geri Sayım Başladı

02.11.2026 - 14:20

Trabzonspor evinde kazandı! Gaziantep FK’ye 2-0’lık tarife!

02.11.2026 - 14:20

A Milli Takım’ın Fransa Deplasmanı İçin Misafir Tribün Biletleri Satışta

02.11.2026 - 14:05

12. Malatya Kitap Fuarı 300 Bin Ziyaretçiyle Tamamlandı

02.11.2026 - 13:50
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel