Krema ve Kaymak Üretimi: Yeni Standartlar Resmi Gazete'de Yayınlandı!
Türkiye'de krema ve kaymak üretimi yapan işletmeler için önemli bir dönüm noktası! Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı yeni tebliğ ile üretim standartları yeniden belirlendi. Tüketiciler artık daha şeffaf ve güvenilir ürünlere ulaşabilecekler. Bu yeni düzenleme, hem üreticileri hem de tüketicileri yakından ilgilendiriyor. Detaylar haberimizde, kaçırmayın!
ANKARA-BHA
Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretiminde uygulanacak esasları yeniden belirledi. “Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünler yalnızca inek, koyun, keçi veya manda sütünden üretilecek. Fermente veya ekşi kremalarda kullanılan laktik asit bakterilerinin son tüketim tarihine kadar ürün içinde canlı ve aktif kalması zorunlu olacak.
Tebliğe göre süt yağı dışında hiçbir hayvansal veya bitkisel yağ ürünlerde bulunamayacak, süt proteini dışındaki proteinler ilave edilemeyecek. Çeşnili kremalarda, taklit veya tağşişe yol açabilecek çeşni maddeleri, kaymak ürünlerinde ise doğrudan çeşni maddesi kullanılamayacak.
Etiketleme kuralları da değişti. Farklı hayvan türlerinden elde edilen krema veya kaymaklarda, “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden veya kremalarından üretilmiştir” ifadesi kullanılacak; ancak ürün etiketinde ilgili hayvanların görsellerine yer verilmeyecek. Tek tür süt kullanıldığında ise tür adı ürün adıyla birlikte etikette yazılabilecek ve görsel kullanılmasına izin verilecek.
Çeşnili işlem görmüş kremalarda kullanılan çeşni maddeleri ve yüzde oranları, gıdanın adının yanında temel görüş alanında belirtilecek. Fermente veya ekşi kremalarda enzim kullanımı durumunda, bileşen listesinde bu enzim açıkça yazılacak.
Sürülebilir kremaların etiketinde gıdanın adı, en az 3 milimetre punto ile görülebilecek şekilde yer alacak. Tebliğin yayımlanmasından önce faaliyet gösteren işletmelerin, 31 Aralık 2025’e kadar yeni düzenlemelere uyması gerekiyor. Bu tarihten önce üretilen ürünler, raf ömrü sonuna kadar piyasada satışta kalabilecek.
Yeni tebliğe göre, krema ve kaymak üretimi sadece inek, koyun, keçi veya manda sütünden yapılabilecek. Ürünlerde süt yağı dışında hayvansal veya bitkisel yağ kullanılamayacak. Etiketleme kuralları da değişti; farklı hayvan türlerinden elde edilen ürünlerde bu durum belirtilecek. Mevcut işletmelerin 31 Aralık 2025'e kadar yeni düzenlemelere uyum sağlaması gerekiyor. Bu düzenleme ile tüketicilerin daha sağlıklı ve güvenilir ürünlere ulaşması hedefleniyor.