Leman Dergisi Karikatürüne Soruşturma: 4 Çalışan Tutuklandı!
Leman dergisinde yayınlanan ve tartışmalara yol açan bir karikatür, dergi çalışanlarının tutuklanmasına neden oldu. Hz. Muhammed ve Hz. Musa'nın tasvir edildiği karikatür, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturmaya konu oldu. Gözaltına alınan dört dergi çalışanı, savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, dört şüphelinin de tutuklanmasına karar verdi. Bu karar, ifade özgürlüğü ve sanatın sınırları konusunda yeni tartışmaları beraberinde getirecek gibi görünüyor.
İSTANBUL-BHA
Leman dergisinde 26 Haziran'da yayımlanan bir karikatür üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan dört dergi çalışanı tutuklandı. Karikatürde Hz. Muhammed ve Hz. Musa tasvir edilmişti.
Gözaltına alınan derginin yazı işleri müdürü Zafer Aknar, grafiker Cebrail Okçu, karikatürist Doğan Pehlevan ve müessese müdürü Ali Yavuz, sabah saatlerinde Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
Soruşturmayı yürüten savcılık, karikatürist Doğan Pehlevan hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ile “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla; diğer üç şüpheli hakkında ise yalnızca “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamasıyla tutuklama talebinde bulundu.
İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği’nde ifadeleri alınan dört şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Leman dergisi çalışanları Zafer Aknar, Cebrail Okçu, Doğan Pehlevan ve Ali Yavuz, dergide yayımlanan bir karikatür nedeniyle tutuklandı. Karikatürde Hz. Muhammed ve Hz. Musa'nın tasvir edilmesi, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasına neden oldu. Karikatürist Doğan Pehlevan ayrıca 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla da yargılanacak. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki ifadelerinin ardından tutuklanan şüpheliler cezaevine gönderildi. Olay, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve dini değerlerin korunması arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme taşıdı.