Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Mandalina İhracatında Rekor Hedef: 500 Milyon Dolar Gelir Bekleniyor!

Türkiye mandalina ihracatında hedef büyüttü! Satsuma mandalinada ise ihracat hedefi 125 milyon dolar olarak belirlendi.

Yayınlama: 12.10.2025 - 11:29 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı Okunma: 72
Paylaş:

Türkiye mandalina üretiminde dünya devleri arasında yer alıyor. Ege Bölgesi'nin bereketli topraklarında yetişen satsuma mandalinalar, lezzetiyle dünya sofralarını süslemeye hazırlanıyor. İhracatçılar, 2025 yılı için iddialı bir hedef belirledi: Toplam mandalina ihracatından 500 milyon dolar gelir elde etmek. Satsuma mandalina ihracatında ise 125 milyon dolara ulaşılması hedefleniyor. Bu hedef, Türk ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak.

İnce kabuğu, yoğun aroması ve yüksek meyve suyu oranıyla öne çıkan satsuma mandalinada hasat ve ihracat heyecanı başladı.

Satsuma mandalinada hasat tarihi 14 Ekim 2025 Salı, ihracat tarihi ise 17 Ekim 2025 Cuma olarak belirlendi.

Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan “Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu”, İzmir’e bağlı ilçelerde emsal bahçelerde yaptığı incelemeler ve İzmir Laboratuvar Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen analizler sonucunda, satsuma mandalina çeşidinin 14 Ekim 2025’te kesimine ve 17 Ekim 2025’te ihracatına izin verilmesine karar verdi.

Doğal bir şifa deposu olan, sonbahar aylarında grip ve soğuk algınlıklarına karşı vücudun en büyük destekçilerinden satsuma mandalinada İzmirli üreticiler ve ihracatçılar, 133 bin 578 tonluk ürünü katma değere dönüştürmek için hummalı bir döneme girdi.

Mandalina üretiminde dünya üçüncüsüyüz

Türkiye’nin yıllık 1,9 milyon tonluk mandalina üretimiyle dünyada ilk üç üretici ülke arasında yer aldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinanın tüketiciler tarafından en çok tercih edilen mandalina türü olduğunu vurguladı.

Başkan Uçak, “Türkiye’nin mandalina rekoltesi hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek seviyede. 2024 yılında 430 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleştirdik. Bu ihracatın 104 milyon dolarlık kısmını satsuma mandalina oluşturdu. 2025 yılının Ocak–Eylül döneminde mandalina ihracatımız yüzde 12 artışla 170 milyon dolardan 190 milyon dolara yükseldi. Yıl sonunda toplam mandalina ihracatından 500 milyon dolar döviz kazancı hedefliyoruz. Satsuma mandalina ihracatında ise 125 milyon dolara ulaşmayı amaçlıyoruz. Vatandaşlarımızın da günlük 2-3 adet mandalina tüketmeleri sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı vücut dirençlerini artıracaktır. Mandalina okul çağındaki çocuklarımızın beslenme çantalarına mutlaka konulmalı” dedi.

İhracatta ilk üç ülke Rusya, Ukrayna ve Sırbistan

Satsuma mandalina ihracatında Rusya Federasyonu 68 milyon dolarla liderliğini sürdürürken, Rusya’yı 21 milyon dolarla Ukrayna ve 3,7 milyon dolarla Sırbistan izledi. Türkiye, 2024 yılında 41 farklı ülkeye satsuma mandalina ihraç ederek güçlü bir pazar çeşitliliği yakaladı.

Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'nin mandalina üretiminde dünya üçüncüsü olduğunu vurguladı. 2024 yılında 430 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleştirilirken, bunun 104 milyon doları satsuma mandalinadan elde edildi. 2025 Ocak-Eylül döneminde mandalina ihracatı %12 artışla 190 milyon dolara ulaştı. Satsuma mandalina ihracatında Rusya Federasyonu lider konumda bulunuyor. Uzmanlar, vatandaşların günlük 2-3 adet mandalina tüketerek bağışıklık sistemlerini güçlendirebileceklerini belirtiyor.

# Mandalina ihracatı # Satsuma mandalina # İhracat Hedefi
Son Haberler

Junioshow 8 Eylül’de Bursa’da Kapılarını Açıyor

06.09.2026 - 23:01

Vatansever: Türkiye’nin büyüme kalitesini teknoloji yoğunluğu belirleyecek

06.09.2026 - 22:22

Buharkent'te Saniyelerin Savaşı

06.09.2026 - 22:19

Angela Merkel’in Merakla Beklenen Kitabı Okurla Buluştu

06.09.2026 - 10:36

Ünlü Alman Piyanist LEVI.SCT, Türkiye’de İlk Kez Ela Excellence Resort Belek’te Sahne Aldı

06.09.2026 - 10:33

“Kazanan Şirket, Denemiş Olan Şirkettir” 

06.09.2026 - 10:31

Mert Demir’den Kayseri’de Müzik Dolu Gece

06.09.2026 - 10:30

Porsuk Akıyor, Eskişehir’de Festival Heyecanı Devam Ediyor

06.09.2026 - 10:28

‘Mercan Köşk’ten Tarsus’ta Görkemli Gala!

06.09.2026 - 10:27

İzmir’in Kuzeyinde Su Altyapısına 147 Milyon Liralık Yatırım

06.09.2026 - 10:24
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel