Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Yaşam
Yaşam

Mardin’de 800 Yıllık Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı El Sanatları Yeniden Canlandırılıyor

Mardinli demir ustası Vehbi Akdoğan, kaybolmaya yüz tutmuş 800 yıllık Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı kültürünü yansıtan el sanatlarını yaşatıyor. 62 yaşındaki Aydoğan, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı motiflerini bakır işlemeleriyle bilezik ve yüzüklerde hayat buluyor. Ayrıca eski el yapımı kapı kilit tokmakları ve anahtarlarını da gün yüzüne çıkarıyor.

Yayınlama: 15.07.2024 - 14:12 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 72
Paylaş:

Mardinli demir ustası Vehbi Akdoğan, kaybolmaya yüz tutmuş Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı kültürünü yansıtan el sanatlarını mükemmel bir ustalıkla yeniden hayata döndürüyor. 62 yaşındaki bu mücevher ustası, 600 yıllık tarihi çarşıda Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı motiflerini bakır işleyerek geleneksel sanatın izlerini gelecek nesillere taşıyor. Eski el yapımı kapı kilit tokmakları ve anahtarlarıyla da zamana meydan okuyan Akdoğan, unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirasımızı yaşatıyor. Bu zanaat ustası, büyük bir özveri ve tutkuyla geçmişten gelen mirası günümüze taşıyor.

Mardinli demir ustası Vehbi Akdoğan kaybolmaya yüz tutmuş 800 yıllık Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı kültürünü yansıtan el sanatlarını yeniden canlandırdı.

Şehmus EDİS / MARDİN (İGFA) -  3 İmparatorluğa ev sahipliği yapan 600 yıllık tarihi çarşıda 5 metrekarelik dükkânında Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı motiflerini bakır bilezik ve yüzüklere işleyen 62 yaşındaki Vehbi Aydoğan,  ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş eski el yapımı kapı kilit tokmakları ve anahtarlarını yeniden gün yüzüne çıkardı.

ÜÇ İMPARATORLUĞUN SİMGESİNİ BAKIRA İŞLİYOR

6 yaşında beri hem dedesinin yanında hem de babasının yanında çırak olarak bu mesleğe başladığını belirten Vehbi Aydoğan, kaybolmaya yüz tutmuş Selçuklu,Artuklu ve Osmanlı’ya ait motifleri bakıra işlediğini söyledi.

Mardin 3 imparatorluğa ev sahipliği yaptığını ifade eden Erdoğan,” Unutulmuş eski el sanatlarını yeniden canlandırmak için bu sanata geri döndüm. İlk önce hobi olarak başladım. Ortaya güzel eserler ortaya çıktı. Dedem ve babamdan kalan dükkanı yeniden açtım. 55 yıldır bu mesleği yapıyorum.

Çeşitli mesleklerde çalıştım. Emekli olduktan sonra eski Selçuklu,Artuklu ve Osmanlı motiflerini araştırdım. Bulduğum eski motiflerinden esinlenerek yeniden bakıra işledim. 3 imparatorluğun motiflerini simgeleyen bakır bileklikler ve yüzükleri işledim. Şu anda büyük ilgi görüyor. İstanbul olmak üzere birçok ilden bu motiflere ilgi var. Yabancılar büyük ilgi gösteriyor.” Dedi

30 YILDIR UNUTULAN KAPI TOKMAKLARI YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI
Mardin kültüründe yer alan kapı tokmakları ve demir anahtarları da yapmaya başladığını kaydeden Erdoğan,” Teknolojinin gelişmesi ile birlikte 30 yıldır üretilmeyen kapı tokmakları ve kapı demir anahtarları yeniden üretmek için büyük çaba sarf ettim. Şu anda eski nostalji kapı tokmaklarını evlerine takmak için vatandaşlarımız sipariş veriyor. Butik otellere kapı tokmakları yapıyorum. Unutulmuş kültürleri yeniden canlandırmaktan büyük keyif aldım. Bu sanatı gençlere öğretmek istiyorum. Ançak gençlerin aklı başka yerde. Çırak bulamıyorum. Mardin’de bu sanatı yapan bir iki usta kaldık. Biz gidersek bu sanatta ölür” şeklinde konuştu

Mardin’in tarihi dokusunu yansıtan demir ustası Vehbi Akdoğan, 55 yıllık ustalık deneyimiyle 800 yıllık Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı el sanatlarını canlandırarak adeta bir sanat harikası yaratıyor. Geleneksel motifleri modern çağa taşırken, unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeleriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda eski kapı tokmakları ve demir anahtarlarını yeniden üreterek, tarihi detayları günümüze taşıyor. Akdoğan’ın başlattığı bu kültürel hareket, gelecek nesillere ışık tutarak kültürel mirasımızın yaşatılmasını sağlıyor.

# Mardin # Vehbi Akdoğan # Selçuklu # Artuklu # Osmanlı # el sanatları # bakır işleme # kapı tokmakları # demir anahtarlar
Son Haberler

AMD ve Meta, Meta’nın Süper Zeka Altyapısına Güç Vermek İçin Stratejik Ortaklıklarını Genişletiyor

27.10.2026 - 17:55

Susamamak, Suya İhtiyaç Duymadığınız Anlamına Gelmiyor

27.10.2026 - 17:31

Türkiye'nin makine ihracatında AB ile yeni dönem

27.10.2026 - 17:27

Zeiss Türkiye, İki Ülke Arasında Güvenilir Bir Teknoloji Köprüsü

27.10.2026 - 17:09

Anadolu Hayat Emeklilik’in Aktif Büyüklüğü Yüzde 35 Artışla 508 Milyar TL’ye Ulaştı

27.10.2026 - 17:02

İstanbullular Cumhuriyet'in 103. Yılını Coşkuyla Kutlayacak

27.10.2026 - 16:48

Türkiye Kupası’nda heyecan artıyor: Kura çekimi 4 Kasım’da

27.10.2026 - 16:45

Millî Enerji 2040 vizyonuyla enerji bağımlılığının azaltılması hedefleniyor

27.10.2026 - 16:33

Aksa Doğalgaz Teknoloji, Operasyonel Mükemmellik ve Sürdürülebilirlik Odaklı Büyümeye Devam Edecek

27.10.2026 - 16:28

Türkiye’nin Temiz Sanayi Dönüşümüne Yönelik Yatırımların Önünü Açmak için Önemli Buluşma

27.10.2026 - 16:15
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel