Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

Milli Güvenlik Kurulu'nda 'Kırmızı Kitap' güncellendi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen yeni yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ile birlikte 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Türkiye'nin Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB) güncellendi. Yeni MGSB-2025'in yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye'nin iç ve dış tehditlere karşı alacağı önlemler ve stratejiler yeniden belirlendi.

Yayınlama: 22.01.2025 - 21:26 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 37
Paylaş:

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararla 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Türkiye'nin Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB) güncellendi. Yeni MGSB-2025'in yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin iç ve dış tehditlere karşı izleyeceği stratejiler güncellendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen yeni yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ile birlikte 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Türkiye'nin Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB) güncellendi.

ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararla, Türkiye'nin Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB) güncellendi. Yeni MGSB-2025'in yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye'nin iç ve dış tehditlere karşı alacağı önlemler ve stratejiler yeniden belirlendi.

Millî Güvenlik Kurulu, yılın ilk toplantısına ilişkin aldığı kararları kamuoyuyla paylaştı.

İşte MGK'daki toplantı kararları:

"1. Düzenli olarak beş yılda bir, ihtiyaç hâlinde ivedilikle güncellenen Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB); Türkiye’de, bölgede ve dünyada meydana gelen ve gelmesi muhtemel gelişmelerin değerlendirilmesiyle yenilenmiş ve kurulca uygun bulunmuştur. MGSB-2020’nin yürürlükten kaldırılarak MGSB-2025’in yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştır.

2. 2024 yılında vuku bulan ve millî güvenliğimiz bakımından önem arz eden siyasi, askerî, iktisadi ve içtimai gelişmeler değerlendirilmiş; 2025 yılında karşı karşıya kalınabilecek meseleler ile bu çerçevede yürütülecek faaliyetler ve alınacak tedbirler müzakere edilmiştir.

3. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla sürdürülen operasyonlar ile son dönemdeki uluslararası gelişmeler hakkında kurula bilgi sunulmuştur.

4. Suriye’deki yeni yönetimin; devletin egemenliğinin, üniter yapısının, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin sağlanması ile ülkedeki tüm etnik, dinî ve mezhebî grupların temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması hususundaki iradesine, Suriye’nin yeniden inşasına, Suriye halkının huzur ve refaha kavuşmasına tam destek verileceği bir kez daha teyit edilmiştir.

5. PKK/KCK-PYD/YPG’nin Suriye’deki mevcut durumu ve muhtemel gelişmeleri herhangi bir şekilde istismar etmesine izin verilmeyeceği hatırlatılmış; bölgemizdeki dost ve kardeş halkların düşmanı olan tüm terör örgütlerinin her hâlükârda tasfiye edileceği vurgulanmıştır.

6. Gazze’de sağlanan ateşkesin kalıcı olması ve Filistin meselesinin adil bir şekilde çözümü için başlangıç teşkil etmesi gerektiğinin altı çizilmiş; insani yardımların Gazze halkına engelsiz, kesintisiz ve hızla ulaştırılmasının önemine dikkat çekilmiştir. Bununla birlikte, İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayan mütecaviz eylemlerini Suriye topraklarına da sirayet ettirmesinin, bölgede istikrarın sağlanmasına yönelik gayretlerin önünde engel oluşturduğu ifade edilmiştir.

7. Türkiye’nin; Afrika, Orta Doğu ve Balkanlar başta olmak üzere dünyanın muhtelif bölgelerindeki ihtilafların çatışmaya dönüşmeden çözümünün sağlanması, süregelen çatışmaların ise sulh ile neticelenmesi istikametindeki faaliyetlerini yoğunlaştırarak küresel barış ve istikrarın tesisine azami katkıyı sunmaya devam edeceği belirtilmiştir.   

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

Milli Güvenlik Kurulu'nun aldığı kararlara göre, Türkiye'nin iç ve dış tehditlere karşı izleyeceği stratejiler güncellendi. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerine karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek ve uluslararası dostluklar güçlendirilecek. Toplantıda, bölgesel ve uluslararası meselelere ilişkin kararlar da alındı.

# Milli Güvenlik Kurulu # Kırmızı Kitap # MGSB
Son Haberler

HAVELSAN Savunma Sanayisindeki İhracat Başarısına Bir Yenisini Ekledi

03.08.2026 - 10:39

Temmuz 2026 Enflasyonu Açıklandı: Kira Artış Oranı Belli Oldu

03.08.2026 - 10:24

Matlı’nın Üretim Ölçeği İSO Listelerine Üç Şirketle Yansıdı

03.08.2026 - 10:03

MAN, IAA Transportation 2026’da Yeni Nesil Elektrikli ve Dijital Ulaşım Ekosistemini Tanıtacak

03.08.2026 - 09:54

Büyükçekmece Belediyesi Hizmet Filosunu 8 Yeni Araçla Güçlendirdi

03.08.2026 - 09:13

Castrol Ford Team Türkiye'den Bir Başarı Daha

03.08.2026 - 09:09

Uluslararası Güreş Turnuvası’na Türk sporcular damga vurdu

03.08.2026 - 00:07

Türkiye’nin ilk "Engelsiz Pazarı" Mersin Yenişehir’de kuruluyor

02.08.2026 - 23:07

Ankara'da Sanat Duvarda

02.08.2026 - 23:02

Kadıköy'de Sportif Heyecan

02.08.2026 - 22:59
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel