Türkiye, Azerbaycan-Gürcistan sınırında düşen C-130E tipi ulaştırma uçağında şehit olan 20 kahraman askerine ağlıyor. Milli Savunma Bakanlığı, şehitlerimizin naaşlarının bugün Türkiye'ye getirileceğini duyurdu. Bakanlık, ailelerin acı haberleri sosyal medyadan öğrenmemesi için hassasiyet çağrısında bulundu. Uçağın düşüş nedeni hakkında detaylı incelemeler sürerken, Azerbaycan ve Gürcistan'ın arama kurtarma çalışmalarındaki işbirliğine teşekkür edildi. Şehitlerimiz için düzenlenecek törenle son görevleri yerine getirilecek ve ebediyete uğurlanacaklar.

ANKARA-BHA

Bakanlık açıklamasında, şehitlerin kimlik bilgilerinin ailelere eş zamanlı olarak bildirildiği, sosyal medya ve resmi açıklama öncesi paylaşım yapılmaması gerektiği vurgulandı. “Hiçbir anne, baba, eş veya evlat şehit bilgisini sosyal medya ya da televizyondan öğrenmemelidir” denildi.

Uçak ve görev detayları

11 Kasım 2025’te Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 68-1609 kuyruk numaralı C-130E tipi ulaştırma uçağı, Kayseri’den Azerbaycan’ın Gence kentine personel ve malzeme taşımak için kalkış yaptı. Zafer Günü etkinlikleri kapsamında Azerbaycan’a uçan F-16’ların bakım ekibi ve malzemesini taşımak için 20 personelle tekrar havalandı.

Kalkış sonrası saat 13.50’de Tiflis Hava Trafik Kontrol merkeziyle son telsiz teması kurulan uçakla daha sonra radyo ve radar irtibatı kesildi. Saat 14.34’te Azerbaycan-Gürcistan sınırında uçak düştü.

Olayın ardından Azerbaycan ve Gürcistan yetkilileriyle koordineli arama-kurtarma çalışmaları başlatıldı. Gürcistan ekipleri 15.02’de uçağın enkazına ulaştı. Türk ekipler bölgeye intikal ederek 12 Kasım sabahı arama-kurtarma çalışmalarına katıldı.

Uçağın durumu ve incelemeler

Uçakta sadece personel ve bakım malzemesi bulunuyordu; mühimmat taşınmıyordu. Uçağın bakım geçmişi incelendi ve en son bakımlarının Eylül-Ekim 2025 tarihlerinde düzenli şekilde yapıldığı belirtildi. Kara kutular Ankara’ya getirilerek incelemeye alındı.

MSB, düşen uçağın modernizasyonu yapılmış ve düzenli bakımlarla kullanılmış bir uçak olduğunu vurguladı. Olayın kesin nedeninin, kaza kırım ekibi tarafından yapılacak detaylı incelemeler sonrasında açıklanacağı kaydedildi.

Şehitlerimiz ve tören

20 kahraman askerimizin naaşlarına ulaşıldı. Bugün Türkiye’ye getirilecek şehitler, yapılacak törenin ardından defin edilecek. Bakanlık, Gürcistan ve Azerbaycan yetkililerine arama-kurtarma çalışmalarındaki destekleri için teşekkür etti.

“Bu elim olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ve asil milletimize başsağlığı diliyoruz” ifadeleriyle açıklama sonlandırıldı.

MSB'nin açıklamasına göre, 11 Kasım 2025'te düşen C-130E uçağı, Azerbaycan'daki Zafer Günü etkinlikleri için personel ve malzeme taşıyordu. Uçakla Tiflis Hava Trafik Kontrol Merkezi ile son temasın ardından irtibat kesildi. Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 20 askerimizin naaşına ulaşıldı. Uçağın modernizasyonu yapılmış ve bakımları düzenli olarak yapılmıştı. Kaza kırım ekibi, olayın nedenini belirlemek için detaylı incelemeler yapıyor. Şehitlerimizin cenazeleri, bugün düzenlenecek törenin ardından defnedilecek.