NG Kütahya Seramik, çevreci ve sürdürülebilir enerjiye yaptığı yatırımlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Şirketin üretim kampüsünde hayata geçirdiği dev güneş enerjisi santrali (GES), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantıyla katıldığı törenle açıldı. Bu önemli yatırım, NG Kütahya Seramik'in enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılarken, karbon emisyonunu da ciddi oranda azaltacak. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çetiner, bu yatırımın ülkenin çevreci enerji modelini desteklediğini vurguladı. Peki, bu dev GES projesi ne kadar enerji üretecek ve çevreye ne gibi faydalar sağlayacak? İşte detaylar...

NG Kütahya Seramik, üretim kampüsü içinde yer alan fabrika binalarının çatılarındaki toplam 300 bin metrekarelik alana inşa ettiği güneş enerjisi santrallerinin açılışını, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı görkemli bir törenle gerçekleştirdi.

Dünyanın en büyük seramik üreticilerinden biri olan NG Kütahya Seramik, üretim kampüsü içinde yer alan çeşitli fabrika binalarının çatılarındaki toplam 300 bin metrekarelik alana inşa ettiği güneş enerji santrallerinin (GES) açılışını, bugünCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı, görkemlibir törenle gerçekleştirdi. 

Kütahya 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan ve tek çatı altında endüstri 4.0 teknolojisiyle üretim yapan en büyük seramik fabrikasının da bulunduğu üretim kampüsünde gerçekleştirilen bu önemli yatırımın açılış törenine; Kütahya Valisi Musa Işın, Ak Parti Kütahya Milletvekilleri’nden Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı ve Mehmet Demir’in yanı sıra Ak Parti Kütahya İl Başkanı Ceyda Çetin Erenler, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ve MHP Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç da katıldı. 

Erdoğan: “2053 net sıfır emisyon hedeflerimize ulaşmak için yenilenebilir enerji en önemli sac ayaklarımızdan biri”

Tören, NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çetiner, NG Kütahya Seramik Genel Müdürü Yüksel Kaya, NG Kütahya Seramik Teknik Genel Müdürü Ahmet Devecioğlu, Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Dr. Tanzer Polat Yılmaz ile Kütahya Porselen Teknik Genel Müdürü Sonay Doğanç’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Törene,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘2024 yılı yenilenebilir enerji yatırımları toplu açılış töreni’ kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katılarak ‘sürdürülebilir enerji’ başlığıyla yaptığı konuşma damga vurdu.

Ülkemizin enerji alanında farklı bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, “Başarılı olduğumuz alanlarımızın en başında enerji sektörü geliyor. Her alanda ciddi yatırımlar yaptık. Karadeniz ve Gabar'daki keşifler ile makus talihimizi değiştirdik. Türkiye'yi enerji koridorlarının kesiştiği merkeze dönüştürdük. Törenimizin ve resmen hizmete sunduğumuz yatırımların hayırlı olmasını diliyorum. Bu yatırımları ülkemize kazandıran firma ve kurumlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum” diye konuştu.Enerjide talebin 2035'e kadar yüzde 50 artacağını öngördüklerini kaydeden Erdoğan,“Her yıl değişmekle birlikte 60-100 milyar dolar aralığında enerji ithalat faturamız var. Hedefimiz buithalatı düşürerek ülkemizi kaynakta ve teknolojide net ihracatçı ülke yapmaktır. Bunun içinyenilenebilir kaynaklı elektrik üretiminin en üst seviyeye ulaştırılması, enerji stratejimizin temel unsurlarından birini teşkil ediyor. 2053 net sıfır emisyon hedeflerimize ulaşmak için yenilenebilir enerji en önemli sac ayaklarımızdan birini oluşturuyor. Yenilenebilir enerji kurulu gücü bakımından Avrupa'da 5’inci, dünyada 11. sırada yer alıyoruz. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, mevcut teknolojilerinin verimliliğinin artırılması ve yenilenebilirenerji kaynaklarının değerlendirilmesi için stratejilerin uygulanmasına önem veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

Çetiner: “Önlediğimiz karbon emisyon salımı, 2 milyona yakın ağaca denk”

Kampüs içerisinde 6 farklı zamanda GES tesisi inşası gerçekleştirdiklerini kaydeden NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çetiner ise, açılışta yaptığı konuşmada 61.345 adet PV panel ile 28,44 MW güçte GES kurulumu için toplam 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıkladı. Elde ettikleri elektrik enerjisinin NG Kütahya Seramik fabrikalarının yıllık tüketiminin yüzde 20’sini karşıladığını belirten Çetiner, “Tesisimizin yıllık 39 milyon kilowatt saat olan üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 17 bin hanenin enerji ihtiyacı anlamına gelirken, yatırımımızla yılda yaklaşık 35 bin ton karbon emisyon salımını önlememiz ise yaklaşık 1 milyon 725 bin adet ağaca karşılık geliyor” dedi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil büyümeyi hedefleyen İklim Kanunu’nun ülkemiz için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Çetiner, “GES yatırımlarımız sayesinde, ülkemizin çevreci ve sürdürülebilir enerji modelini destekliyoruz. Üretim kapasitemizdeki artış, yerli teknoloji yatırımlarımız ve çevreci enerji politikalarımız ile bizden sonraki nesillere daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz” diye konuştu. 

NG Kütahya Seramik'in 300 bin metrekarelik çatı GES projesi, 28,44 MW güce sahip ve yıllık 39 milyon kilowatt saat enerji üretecek. Bu üretim, yaklaşık 17 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak ve yılda 35 bin ton karbon emisyonunu engelleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmasında kritik rol oynadığını belirtti. NG Kütahya Seramik, bu yatırımıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlarken, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefine de katkıda bulunuyor.