Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Yaşam
Yaşam

Nilüfer'de Lavanta Bereketi! Rekor Hasat ve Ekonomiye Katkı

Nilüfer Belediyesi'nin lavanta tarlalarında hasat başladı! 4 ton lavanta bekleniyor, ürünler işlenerek ekonomiye kazandırılacak.

Yayınlama: 27.06.2025 - 18:50 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı Okunma: 127
Paylaş:

Nilüfer'de lavanta üretimi, bölge çiftçisi için yeni bir umut kapısı aralıyor. Verimsiz toprakları değerlendirme ve su tasarrufu sağlama potansiyeliyle dikkat çeken lavanta, sadece tarımsal gelir sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda arıcılık ve kırsal turizme de canlılık katıyor. Nilüfer Belediyesi'nin bu vizyoner projesi, çiftçilerin refahını artırmayı ve bölge ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor. Başkan Şadi Özdemir'in çiftçilere yaptığı lavanta üretme çağrısı, Nilüfer'in tarımsal potansiyelini yeniden keşfetme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Peki, bu lavanta bereketi Nilüfer'in geleceğini nasıl şekillendirecek?

Nilüfer Belediyesi’nin 40 dönümlük alanda ürettiği lavantalarda bu yıl 4 bin kilograma yakın hasat alındı. Ürünler, Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi’nde işlenip katma değerli ürünlere dönüştürülerek, ekonomiye katkı sağlayacak.

Nilüfer Belediyesi'nin kırsal kalkınmayı desteklemek ve tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak hedefiyle hayata geçirdiği lavanta üretim projesinde bu yılın hasadı başladı. 2024 yılında Fadıllı ve Karacaoba mahallelerinde toplam 40 dönümlük alanda toprakla buluşturulan lavanta fideleri, bir yıllık emeğin ardından mor çiçeklerini açtı. Kimyasal ilaç kullanılmadan ve minimum su ile tamamen doğa dostu yöntemlerle yetiştirilen lavantalar özenle toplanıyor. Hasat dönemi ile birlikte bu tarlalardan yaklaşık 4 bin kilogram ürün elde edilmesi bekleniyor.

Hasat edilen lavantalar, Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi’nde işlenerek uçucu yağ ve hidrosol gibi değerli ham maddelere dönüştürülecek. Bu ürünler sabun, kolonya ve lavanta yağı gibi katma değerli ürünler haline getirilerek halkla buluşturulacak.

Fadıllı Mahallesi’ndeki lavanta hasadına katılarak işçilerle birlikte lavanta toplayan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, bu üretimi yapmaktaki amaçlarının çiftçinin refahını artırmak ve ilçede tarımı yeniden canlandırmak olduğunu vurguladı. Nilüfer’in çiftçisini yeniden Nilüfer’in efendisi yapmak için çalıştıklarını belirten Başkan Şadi Özdemir, tüm çiftçilere lavanta üretme çağrısında bulundu.

Lavantanın ekonomik potansiyeline dikkat çeken Başkan Şadi Özdemir, “Bu değerli bitkiden lavanta yağı, sabun, kolonya gibi katma değeri yüksek ürünler elde edeceğiz. Lavantanın en önemli özelliği, verimli topraklara ihtiyaç duymaması ve çok az suyla, kıraç arazilerde dahi yetişebilmesidir. Böylece üretim dışında kalmış topraklarımızı ekonomiye kazandırarak, çiftçimizin cebine daha fazla para girmesini ve üretim gücünün artmasını sağlayacağız” dedi. Başkan Şadi Özdemir, lavantanın tarımsal gelirin yanı sıra arıcılık ve kırsal turizme de önemli katkılar sağladığını sözlerine ekledi.

Hasadın ardından Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi’ni de ziyaret eden Başkan Şadi Özdemir, lavantanın distilasyon süreci ve elde edilen ham maddelerden üretilen ürünler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Nilüfer Belediyesi, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla başlattığı lavanta üretim projesiyle önemli bir başarıya imza atıyor. 40 dönümlük alanda yetiştirilen lavantaların hasadı başladı ve yaklaşık 4 ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Kimyasal ilaç kullanılmadan ve az suyla yetiştirilen lavantalar, Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi'nde işlenerek sabun, kolonya, lavanta yağı gibi katma değerli ürünlere dönüştürülecek. Başkan Şadi Özdemir, lavantanın ekonomik potansiyeline dikkat çekerek, bu üretimin çiftçilerin gelirini artıracağını ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı. Proje, tarımsal gelirin yanı sıra arıcılık ve kırsal turizme de önemli katkılar sunuyor.

# Nilüfer lavanta hasadı # Kırsal Kalkınma # tıbbi ve aromatik bitkiler
Son Haberler

Aydem Yenilenebilir Enerji Uşak RES Yatırımıyla Gücünü Artırdı

31.07.2026 - 11:35

Elektrikli Araç Kaskosunda Yeni Dönem

31.07.2026 - 11:28

İETT’den Çatalca Film Festivali’ne Ulaşım ve Tanıtım Desteği

31.07.2026 - 11:15

Dijitalpark Teknokent'te Akıllı Kampüs Dönüşümü Enerji Yönetimiyle Başladı

31.07.2026 - 10:58

Beyaz Eşya Sektöründe Daralma Sürüyor

31.07.2026 - 10:55

Martaş Otomotiv’den Dijital Dönüşüm Hamlesi

31.07.2026 - 10:51

Kooperatifler Gıda Sanayisinin Tedarik Gücünü Artırabilir

31.07.2026 - 10:42

So CHIC, Lab Diamond ile Büyüme Stratejisini Güçlendiriyor

31.07.2026 - 10:12

Baran Süzer’den Hırvatistan Futbol Devine Güçlü Destek

31.07.2026 - 10:10

Kimya Sanayisinde Küresel Rekabetin Rotası İstanbul

31.07.2026 - 09:54
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel