Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl'ın açıklamalarına göre okyanuslar alarm veriyor! Ocak ayında tüm okyanusların 21,1 santigrat dereceyle ağustos rekorunu egale etmesi, 2024 yazında rekorlarla karşılaşabileceğimizi gösteriyor.

Tağıl, artan iklim değişikliğinin etkilerinin günlük hayatta daha fazla hissedilmeye başladığını ve deniz suyu sıcaklığının yaz aylarından beri ortalamanın altına düşmediğini belirtiyor.

2024 Yazında Rekor Sıcaklıklar mı Bekliyor?

Deniz yüzeyi sıcaklıklarının sınır değerine ulaşmak üzere olduğunu vurgulayan Tağıl, "Böyle giderse yazın hem deniz yüzeyi sıcaklıkları hem de kara sıcaklıkları Paris Anlaşması'yla öngörülen 1,5 santigrat derece sıcaklık değerini aşma ihtimali yüksek gözüküyor." diyor.

Sıcaklık Artışının Etkileri:

Ocak ayı sıcaklığının da yükselmesi, kara yüzeylerini de etkileyerek derin okyanus ve deniz sularının da ısınmasına neden oluyor. Bu durum deniz ekosistemleri üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor.

Türkiye'de de kış mevsiminde ortalamaların üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor. 2020 yılına kadar 2,9 derece olan ocak ayı ortalama sıcaklığının 2024 yılında 5 derecelere kadar yükselmesi, bitkilerin soğuklama dönemini kesintiye uğratıyor. Bu durum meyve ağaçlarının çiçek açmasına neden oluyor. Mart ayında soğuk hava ile karşılaşılmazsa bir sorun olmayabilir, ancak soğuk hava gelirse meyve üretiminin düşmesi söz konusu olabilir.

Kar Kuraklığı Tehlikesi:

Türkiye'de 2 yıldır "kar kuraklığı" yaşanıyor. Bu durum barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden olacak.