Ordu'nun sembol yapılarından Altınordu Rıhtımı, yıllar sonra yeniden canlanıyor! Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in vizyoner projeleriyle hayata geçirilen uzatma çalışmaları, şehri kruvaziyer turizminin gözde merkezlerinden biri haline getirecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen projede, rıhtım 140 metre uzatılarak uluslararası standartlarda modern bir yolcu kabul merkezi inşa edilecek. Bu sayede Ordu, haftada 1-2 kruvaziyer gemisini ağırlayarak binlerce turiste ev sahipliği yapacak. Şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu önemli yatırım, Ordu'nun turizm potansiyelini zirveye taşıyacak. Rıhtımın yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte Ordu, Karadeniz'in incisi olma yolunda emin adımlarla ilerleyecek.

Altınordu’da uzun yıllar boyunca şehrin ticaretine, yolcu taşımacılığına ve şehir turizmine hizmet eden, ekonomik ömrünü doldurması sebebiyle 2017 yılında kapatılan Rıhtım, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişimleriyle 140 metre uzatılacak.

 

Yapımına 1952’de başlanan, 1957’de tamamlanarak faaliyete geçen, 2017’de ticari ve turizm faaliyetlerine kapatılan Rıhtım, Başkan Güler’in ‘Ordu yeniden denizle kucaklaşacak’ hedefi doğrultusunda kruvaziyer turizmine uygun hale getirilmesi için kapsamlı bir dönüşüme alındı.

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalarda rıhtım uzunluğu 140 metre daha uzatılarak 410 metreye çıkarılacak.

 

Proje kapsamında 3 bin 900 metrekare rıhtım alanı, 2 adet yat ve yolcu teknesi iskelesi, uluslararası standartlarda modern yolcu kabul merkezi inşa edilecek.

 

Proje tamamlandığında Altınordu ilçesine haftada 1–2 kruvaziyer geminin yanaşması öngörülüyor. Bu da aylık yaklaşık 10 bin turistin şehre gelmesi anlamına geliyor.

 

SU İÇİ BETON UYGULAMASI TAMAMLANDI

 

Başkan Güler’in yakından takip ettiği projede iskelenin ilk 20 metrelik kısmında su içi mesnet betonu dökülerek önemli bir aşama geride bırakıldı. Bu bölümde eski beton yapılar söküldü, dip taraması yapılarak proje kotuna uygun kazı gerçekleştirildi ve ihtiyaç duyulan taş dolgu sonrası su içi beton çalışmaları tamamlandı.

 

KAZIK İMALATINDA İLK ADIM ATILDI

 

Projenin en önemli etaplarından biri olan kazıklı sistem için 90 cm çapındaki çelik borular sahaya getirildi. 13 Kasım 2025 itibarıyla yeni iskelenin ilk kazık imalatına başlandı. Toplamda 30–40 metre derinliğe uygulanacak 133 adet kazık ile rıhtımın hem mevcut hem yeni bölümü güçlendirilmiş olacak. Mevcut kazıklar da taşıma kapasitesini artıracak şekilde yenileniyor.

 

GÜMRÜK BİNASINDA TEMEL ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Uluslararası yolcu gemilerinin Ordu’ya güvenli ve hızlı şekilde giriş-çıkış yapabilmesi için tasarlanan gümrük binasında projelendirme süreci de tamamlanarak temel kazısına geçildi. Bu yapı, Altınordu’nun kruvaziyer turizmine açılan kapısı olacak.

Altınordu Rıhtımı uzatma çalışmaları kapsamında su içi beton uygulaması tamamlanırken, kazık imalatında da ilk adım atıldı. Gümrük binasının temel çalışmaları da başladı. Rıhtım, 410 metre uzunluğa ulaşacak ve modern bir yolcu kabul merkezine sahip olacak. Proje tamamlandığında, Ordu'ya haftada 1-2 kruvaziyer gemisi yanaşması ve aylık yaklaşık 10 bin turistin şehri ziyaret etmesi bekleniyor. Bu, Ordu'nun turizm gelirlerini önemli ölçüde artıracak ve şehrin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacak.