Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Ekonomi
Ekonomi

Otomotiv Satış Sonrası Pazarı Durgun Seyirde Devam Etti

2024 yılının ikinci çeyreğinde otomotiv satış sonrası pazarı, yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 2,67'lik gerileme yaşayarak temkinli bir seyir izledi. Üretici üyelerin yatırım planlarında maliyet artışları ön planda yer alırken nakit akışında yaşanan problemler sektörün öncelikli sorunları arasında belirginleşti.

Yayınlama: 22.07.2024 - 09:32 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 42
Paylaş:

Otomotiv sektöründe 2024 yılının ikinci çeyreğinde yaşanan durgunluk, satış ve ihracat rakamlarının gerilemesine neden olurken üretici üyelerin yatırım kararları da maliyet artışlarıyla şekilleniyor. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete'nin açıklamaları sektördeki gelişmeleri değerlendirirken dikkat çekici.

Otomotiv satış sonrası pazarı, temkinli başladığı 2024 yılında, durgun seyrini ikinci çeyrekte de sürdürdü. 2024 yılının ikinci çeyreğinde satış ve ihracatı düşen sektör, istihdamını korudu.

İSTANBUL (İGFA) -Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2024 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; yılın ikinci çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine göre yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 2,67’lik gerileme yaşandı.

Üretici üyelerin yüzde 13’ü önümüzdeki üç ayda yatırım planlarken, 2024’ün ikinci çeyreğinde de gözlemlenen problemlerin başında “maliyetlerdeki aşırı artış” yer aldı.

Ankete göre, “nakit akışında yaşanan problemler” öncelikli sorunlar arasında öne çıktı.

OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, düzenli olarak her çeyrek dönemde gerçekleştirdikleri anket sonuçlarına göre tüketici taleplerinde daralmanın beklentinin de üstünde çıktığını kaydetti. Her ne kadar geçen yılın aynı çeyreğine  göre bu durum bekleniyor olsa da, beklentinin de üzerinde çıkması sektör paydaşlarını tedirgin ettiğini ifade eden Özçete, "Özellikle nakit akışında yaşanan daralmanın tahsilat problemlerine yansıdığını ikinci çeyrek anket sonuçlarında daha net bir şekilde görmekteyiz. Kapasite kullanım oranlarındaki düşüş beklentinin üzerinde olup geleceğe yönelik  kaygıları artırmaktadır. Bununla birlikte maliyet artışları ve nakit akışı sorunlarına rağmen, istihdamımızı koruyarak önemli bir başarıya imza attığımızı söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Otomotiv satış sonrası pazarında yaşanan durağanlık, 2024 yılının ikinci çeyreğinde sektör paydaşlarını tedirgin ederken üretici üyelerin önümüzdeki dönemdeki yatırım planlarını etkilemeye devam ediyor. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete'nin açıklamaları, nakit akışındaki problemlerin sektörün geleceği üzerindeki riskleri vurgularken istihdamın korunması ise sektörün önemli bir başarısı olarak öne çıkıyor.

# Otomotiv satış sonrası pazarı # 2024 Yılı İkinci Çeyrek # OSS Derneği Başkanı Ali Özçete
Son Haberler

Yatırım fonlarının tasfiyesine ilişkin düzenleme yasalaştı

22.10.2026 - 22:32

Mapfre Sigorta, İş Ortaklarıyla Endülüs Seyahatinde Bir Araya Geldi

22.10.2026 - 21:59

ŞA-RA Enerji’den Mısır’da 1.7 milyar TL’lik Yeni İhale Açıklaması

22.10.2026 - 21:56

Küresel Metalürji Sektörü ANKIROS 2026’da İstanbul’da Buluştu

22.10.2026 - 21:49

Erdemir, İsdemir ve Erdemir Mühendislik ANKIROS 2026’da

22.10.2026 - 21:48

Togg, COP31 Türkiye’nin Mobilite Sektör Ortağı oldu

22.10.2026 - 21:43

Hayat Kimya'dan 40 Milyon Euroluk Yatırım Finansman Anlaşması 

22.10.2026 - 21:37

Elektrikli Otomobil Markalarının Yapay Zekadaki İtibarı Araştırıldı

22.10.2026 - 21:36

WoodTech, Ağaç İşleme Makineleri Sektörünü 39. Kez Buluşturmak Üzere Kapılarını Açtı!

22.10.2026 - 21:34

Halkbank HUBrica Demo Day'de 10 Girişimi Yatırımcılarla Buluşturdu

22.10.2026 - 21:29
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel