2025 yılı şirketler için bir dönüm noktası olabilir. EY'nin EMEIA Yönetim Kurulu Öncelikleri 2025 Raporu, yönetim kurullarının önümüzdeki dönemde odaklanması gereken kritik alanlara ışık tutuyor. Jeopolitik risklerden siber güvenliğe, yetenek yönetiminden sürdürülebilirliğe kadar pek çok faktör şirketlerin başarısını doğrudan etkileyecek. Bu rapor, yönetim kurullarının stratejik kararlar almasına ve şirketlerini geleceğe hazırlamasına yardımcı olacak önemli bir rehber niteliğinde. Peki, şirketler bu zorlu ve değişken ortamda nasıl başarılı olabilir? İşte EY'nin raporundan önemli başlıklar ve analizler.

Yönetim kurulları, stratejik adımlarla risklerin ve fırsatların doğru yönetilmesine yön vererek şirketlerinin geleceğini şekillendirebilir

EY EMEIA Yönetim Kurulu Öncelikleri 2025 Raporu yayımlandı. Rapora göre; jeopolitik değişkenlikler, yönetim kurullarının en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Ayrıca yönetim kurullarının riskleri etkin bir şekilde yönetme ve fırsatları yakalama konularında şirketlerine yön vermesi daha yüksek öncelikli hale gelirken; raporda yetenek ve iş gücü, teknoloji ve dijital dönüşüm, siber güvenlik, sürdürülebilirlik entegrasyonu, uyumluluk zorlukları ve düzenleyici gereklilikler konularına odaklanmalarının faydalı olacağı vurgulanıyor. 

Uluslararası danışmanlık hizmetleri şirketi EY; yönetim kurullarının önceliklerine ve 2025 yılı boyunca şirketlerini nasıl daha ileriye taşıyabileceklerine ışık tutan EMEIA Yönetim Kurulu Öncelikleri 2025 Raporu'nu yayımladı. Raporda, bu sene yönetim kurullarının odaklanması gereken alanlar içerisinde; jeopolitik değişkenlikler, yetenek ve iş gücü, teknoloji ve dijital dönüşüm, siber güvenlik, sürdürülebilirlik entegrasyonu, uyumluluk zorlukları ve düzenleyici gerekliliklerin öne çıktığı görülüyor.

Jeopolitik değişkenliklere karşı dayanıklılık sağlanmalı

EMEIA Yönetim Kurulu Öncelikleri 2025 Raporu; Avrupa, Orta Doğu, Hindistan ve Afrika'daki (EMEIA) şirketlerin yönetim kurullarının günümüzde karşı karşıya olduğu en büyük zorluğun artan jeopolitik değişkenlik ve ekonomik belirsizlik olduğunu belirtiyor. Yeni hükümetlerin gerçekleştirdikleri politika, değişiklikleri ekonomik rekabet ve egemenlik, tedarik zinciri sorunları gibi konular gündemde yer almaya devam ediyor. Bu jeopolitik bağlam, EMEIA bölgesindeki şirketler için kritik ve tahmin edilmesi zor finansal riskler oluşturuyor. EY raporuna göre; 2024'ün son çeyreğinde enflasyon, ekonomik durgunluk ve faizler en yüksek risk öncelikleri arasında sıralanırken, anket katılımcılarının %21’i de bunları en önemli üç risk önceliği arasında gösteriyor.

Bu doğrultuda yönetim kurulları; jeopolitik belirsizlik ortamında yol alırken finansal dayanıklılığın korunabilmesi için stratejilerini yeniden şekillendirebilir. Jeopolitik faktörler nedeniyle tedarik zincirinde meydana gelebilecek kesintilere ilişkin riskleri değerlendirebilir. Bununla birlikte, mevcut jeopolitik ortamın sunduğu fırsatları ve belirli sektörlerde yerel üretime yönelik politikalardan yararlanma fırsatlarını da göz önünde bulundurabilir.

Geleceğin iş gücü bugünden şekillendirilmeli

EMEIA bölgesindeki şirketler için uzaktan ve hibrit çalışma modelleri, teknolojik gelişmeler ve deneyimli çalışan eksikliği gibi bazı önemli eğilimler istihdam ortamını dönüştürürken, çeşitli fırsatlar ve zorlukları da beraberinde getiriyor. Ayrıca, günümüzde Z kuşağının günden güne iş gücü içerisinde daha fazla yer alması gibi demografik değişimler de bu dönüşümü etkileyen faktörler arasında yer alıyor. EY raporuna göre, yetenek bulma zorlukları ve beceri eksiklikleri ile mevcut çalışanların elde tutulması ikinci en yüksek risk önceliği olarak vurgulanırken, anket katılımcılarının %19’u da bu konuyu ilk üçe koyuyor. Dolayısıyla yetenek çekme ve elde tutma konularının, 2025'te yönetim kurulları için önemli bir öncelik haline geldiği görülüyor.

Gelecekteki iş gücünü şekillendirmek için yönetim kurulları; ilk olarak göç eğilimleriyle birlikte, teknolojinin iş gücü üzerindeki etkisini ve değişen istihdam ortamını anlamaya çalışabilir. Şirketin hedefleriyle uyumlu, çevik, etkili ve geleceğe dönük bir iş gücü stratejisi oluşturabilir. Özellikle yapay zekâ ve sürdürülebilirlik gibi önemli iş alanlarındaki beceri eksikliklerini kapatabilmek için yatırım yapabilir. CEO ve diğer üst düzey yöneticiler için iş gücü hedefleri belirleyebilir, yönetici maaşları için yetenek yönetimini önemli bir performans göstergesi haline getirebilir.

AI ile dijital dönüşüm sağlanırken dijital dayanıklılığa da odaklanılmalı

Yapay zekâ (AI) ve yeni nesil teknolojiler hızla gelişirken, iş dünyası yeniden şekilleniyor ve şirketler de bu alanda daha fazla düzenleyici gerekliliklerle karşı karşıya kalıyor. Bu kapsamda yönetim kurulları için yapay zekâ uygulamalarının şirket stratejisiyle uyumu, yeni AI araçlarının mevcut stratejiyi destekleyip desteklemediği gibi konuları gözden geçirmesi önem taşıyor. Şirketlerin başarılı olmak için katma değer sağlayan yapay zekâ destekli ürünler ve hizmetler geliştirmesi gerekiyor. Aynı zamanda siber güvenlik ve veri gizliliği için de dijital dayanıklılık konusu ön plana çıkmaya devam ediyor.

Yönetim kurulları öncelikli olarak; şirketin günümüzdeki ve gelecekteki olası risk ve fırsatlara etkili bir yanıt vermesi için yapay zekâ ve dijital stratejilerini tekrar gözden geçirebilir. Büyüme odaklı deneyselliği ve kontrollü riskler almayı teşvik ederek şirket içerisinde bir inovasyon kültürü oluşturabilir. Şirketin yapay zekâ stratejisini geliştirmek, bu alandaki düzenlemelere karşı uyumunu denetlemek ve süreçleri kontrol etmek için çeşitli yapay zekâ odaklı rol ve sorumlulukları organizasyona dahil edebilir.

Sürdürülebilirlik iş modellerine entegre edilmeli

EMEIA bölgesindeki yönetim kurullarının, sürdürülebilir iş modellerine geçiş konusunda etkin bir strateji benimsemesi gerekiyor. Şirketler sürdürülebilirlik konusunda büyük hedeflere sahip olsa da EY’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği bazı analizlere göre, finans liderlerinin sadece %47'si şirketlerinde sürdürülebilirliğe öncelik verebileceğini söylüyor. Ayrıca, dünya çapındaki büyük şirketlerin ancak yarısından azının (%41) iklim değişikliğinin hafifletilmesi için bir geçiş planı yayınladığını belirtiyor. Bunun nedenleri arasında; şirketlerin hassas ticari bilgileri ifşa etme endişesi, yüksek yatırım seviyesi ve belirsiz düzenleyici ortam sıralanabilir. 

Bu doğrultuda, yönetim kurulları sürdürülebilirliği iş modellerine daha fazla entegre etmek için öncelikli olarak strateji geliştirebilir. Sürdürülebilirlik hedeflerini ücret ve performans değerlendirmelerine dahil edebilir. Sürdürülebilirlik verilerinin hem düzenleyicilerin standartlarını hem de paydaşların beklentilerini karşılaması sağlanarak yeşil aklama ve itibar kaybı risklerini azaltabilir. Sürdürülebilirlik raporlaması için gerekli olan teknolojinin ve sistemin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir.

Uyumluluk zorluklarına ve düzenleyici gerekliliklere karşı proaktif olunmalı

Yönetim kurulları hem yerel hem küresel çapta sürekli gelişen ve karmaşık olan bir ortamda bulunuyor. Bu nedenle, geniş kapsamdaki düzenleyici risklere yönelik etkili bir strateji sağlanması gerekiyor. Dünyadaki sürdürülebilirlik düzenlemelerinin farklılıkları nedeniyle, şirketlerin daha basit düzenlemelere sahip pazarlardaki rakiplerine karşı rekabet avantajı elde etmesinin zorlaştığı görülüyor. Bu durum, küresel ölçekte faaliyet gösteren kuruluşlar için eşit olmayan bir ortam yaratırken yönetim kurullarının da ele almak zorunda olduğu stratejik bir zorluk olarak öne çıkıyor.

Bu doğrultuda, yönetim kurulları EMEIA'da ve diğer bölgelerdeki düzenleyici gelişmeleri takip edip güncel kalarak, bu gelişmelerin şirket üzerindeki etkileri, olası senaryoları ve şirketin nasıl yanıt vermesi gerektiği gibi konuları değerlendirebilir. Ayrıca düzenleyici uyumluluk süreçlerini, iş gücünün yeni düzenlemeler konusunda nasıl  şekillendiğini, hangi politika ve prosedürlerin uygulandığını inceleyebilir.

Yönetim kurullarının öncelikleri önümüzdeki 5 yıl içinde nasıl şekillenecek?

EY raporuna göre yönetim kurullarının 2030 yılına kadar uyum alanında dikkat etmesi gereken öncelikler ise; seçici küreselleşme, çok kuşaklı iş gücü, yapay zekâ destekli dönüşüm, değer sağlama ve regülasyonlar olarak sıralanıyor.

EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Gökhan Gümüşlü raporla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

EY EMEIA Yönetim Kurulu Öncelikleri Raporuna göre; 2025 yılında yönetim kurulları, belirsiz jeopolitik ve ekonomik ortamda daha geniş kapsamlı düşünerek finansal dayanıklılık ve tedarik zinciri operasyonları gibi temel konuları mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Yönetim kurulları; aynı zamanda doğru soruları sorarak ve olası senaryo planlamaları geliştirerek ortaya çıkan riskleri ve fırsatları değerlendirme konusuna öncelik vermelidir. Yönetim kurullarının göz önünde bulundurması gereken diğer öncelikli konular ise istihdam ortamının, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, demografik değişimler ve çalışma modelleri gibi konularla önemli değişikliklerden geçmesidir. Bununla birlikte, yönetim kurulları sürdürülebilirliğin iş modellerine daha fazla entegre edilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesine ve hem küresel çaptaki hem yerel çaptaki düzenleyici gelişmelerin takip edilmesine öncelik vermelidir.

EY Türkiye Risk Danışmanlık Hizmetleri Lideri ve Şirket Ortağı Emre Beşli ise konuyla ilgili olarak şunları belirtti:

EY raporu bize, 2025 yılında jeopolitik ve ekonomik riskler başta olmak üzere, iş gücü, dijital dönüşüm, yapay zekâ, sürdürülebilirlik ve uyum değişiklikleri açısından şirketlerin yönetim kurullarının birçok farklı riski aynı anda ele alması gerektiğine işaret ediyor. Ayrıca içinde bulunduğumuz dijital çağda, şirketlerin rakiplerin gerisinde kalmaması ve günümüzdeki ve gelecekteki olası risk ve fırsatlara etkili yanıt vermesi için dijital dönüşüm stratejilerini tekrar gözden geçirmeleri kritik önem taşıyor. Bunun yanı sıra, siber güvenlik ve veri gizliliği için de dijital dayanıklılık konusu ön planda olmaya ediyor. Bu doğrultuda; şirketlerin yönetim kurullarının risk ve fırsat değerlendirmelerinde teknolojiye ve özellikle dönüşüm ve siber güvenlik alanlarına odaklanması gerekiyor. Aynı zamanda, yönetim kurullarının geleceğe dönük değerlendirmelerinde dünya genelinde yaşanan jeopolitik ve ekonomik gelişmeler, regülasyonlar, istihdam ortamı, uzun vadeli değer gibi kritik konulara da yer verilmesi önem arz ediyor.

EY EMEIA Yönetim Kurulu Öncelikleri 2025 Raporu, şirketlerin yönetim kurullarının 2025 yılında karşılaşacağı en önemli zorlukları ve fırsatları detaylı bir şekilde inceliyor. Raporda, jeopolitik belirsizlikler, yetenek yönetimi, teknoloji ve dijital dönüşüm, siber güvenlik, sürdürülebilirlik entegrasyonu, uyumluluk zorlukları ve düzenleyici gereklilikler gibi konuların ön plana çıktığı belirtiliyor. Yönetim kurullarının bu alanlarda proaktif adımlar atarak şirketlerini geleceğe hazırlaması gerektiği vurgulanıyor. Rapor, şirketlerin rekabet avantajı elde etmesi ve sürdürülebilir büyüme sağlaması için stratejik bir yol haritası sunuyor.