Türkiye ekonomisi için tarihi bir dönüm noktası! Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Temmuz ayında kırılan ihracat rekorunu gururla duyurdu. Bu başarı, Türk ihracatçısının azmi ve hükümetin destekleyici politikalarının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. İhracatın artmasıyla dış ticaret açığında da önemli bir düşüş yaşandı. Peki, bu rekorun Türkiye ekonomisine uzun vadeli etkileri neler olacak? Bakan Bolat'ın açıklamalarının detayları ve uzman yorumları haberimizde!

ANKARA-BHA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı temmuz ayı dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin ihracat performansının rekor düzeye ulaştığını duyurdu.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Bolat, temmuz ayında ihracatın 24,9 milyar dolara çıktığını belirterek, “Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değeri olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda yıllıklandırılmış ihracatımız da 269,4 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı” dedi.

Bolat, bu yılın ilk 7 ayının 6’sında aylık bazda ihracat artışı yaşandığını hatırlatarak, “İhracattaki bu güçlü artış ve ithalat artış hızındaki yavaşlama sayesinde dış ticaret açığı temmuz ayında 6,4 milyar dolara gerileyerek son 9 ayın en düşük seviyesini gördü. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 79,5’e yükseldi” ifadelerini kullandı.

"Temmuzda cari fazla bekleniyor"

Artan mal ve hizmet ihracatının cari dengeye olumlu yansıyacağını vurgulayan Bakan Bolat, “Temmuz ayında cari işlemler hesabında fazla verilmesi beklenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Ocak-temmuz döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 156,3 milyar dolara yükseldiğini belirten Bolat, aynı dönemde ithalatın ise yüzde 6,9 artışla 212,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Temmuz ayında ithalatın yüzde 5,4 artışla 31,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Bolat, yıllıklandırılmış ithalatın ise geçen yılın aynı ayına kıyasla 14 milyar dolar artarak 357,7 milyar dolara yükseldiğini aktardı.

Dış ticaret açığı azaldı ancak yıllık bazda artış var

Bolat, dış ticaret açığının temmuzda yıllık bazda yüzde 11,8 azalarak 6,4 milyar dolar olduğunu ifade etti. Ancak ocak-temmuz döneminde dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artarak 55,9 milyar dolara çıktığını belirtti.

Yıllıklandırılmış dış ticaret açığının da geçen yılın aynı ayına göre 6 milyar dolar artarak 88,3 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.

Zorlu koşullara rağmen ihracat artıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde talep daralması, yakın coğrafyadaki jeopolitik gerilimler ve küresel ticaretteki belirsizliklere rağmen Türkiye'nin ihracatının artmaya devam ettiğini vurgulayan Bolat, şunları söyledi:

“AB 27’nin ithalatı yatay seyrediyor. Zayıf dış talep, bölgesel çatışmalar ve tarifelere ilişkin belirsizlikler gibi pek çok zorlu koşula rağmen ihracatçılarımız büyük başarılar elde ediyor. Ticaret Bakanlığı olarak sağladığımız destekler ve yürüttüğümüz ticari diplomasi faaliyetleriyle ihracatımızın üretim ve istihdam üzerindeki olumlu etkileri güçlenerek devam ediyor.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamalarına göre, Temmuz ayında Türkiye ihracatı 24,9 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değeri olarak kayıtlara geçti. Yıllıklandırılmış ihracat ise 269,4 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. İhracattaki artış, dış ticaret açığının azalmasına ve cari dengenin iyileşmesine katkı sağladı. Ancak, ocak-temmuz döneminde dış ticaret açığı yıllık bazda artış gösterdi. Avrupa Birliği'ndeki talep daralması ve küresel belirsizliklere rağmen Türkiye ihracatının artmaya devam etmesi dikkat çekiyor. Bakan Bolat, ihracatçıların başarısını ve Ticaret Bakanlığı'nın desteklerini vurguladı.