Türkiye'de trafik güvenliği alanında önemli bir adım atıldı. İçişleri Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle motosiklet sürücülerinin yanı sıra yolcuları da kask ve koruyucu gözlük takmak zorunda olacak. Bu karar, özellikle motosiklet kazalarında yaşanan yaralanmaları azaltmayı hedefliyor. Peki, yeni uygulama ne zaman yürürlüğe girecek ve uymayanlara ne gibi cezalar uygulanacak? Dijitalleşmeyle birlikte sürücü belgesi işlemlerinde de önemli değişiklikler yaşanacak. İşte trafikteki yeni döneme dair tüm merak edilenler...

ANKARA-BHA

Artık sadece sürücüler değil, motosikletin arka koltuğundaki yolcular da bu ekipmanları kullanmak zorunda olacak. Uygulama 4 Kasım 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

Trafikte yeni dönem başladı Koruyucu ekipman zorunlu hale geldi!

Güvenlik ön planda

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, trafikte can güvenliğini artırmayı hedefliyor. Yeni kural uyarınca, bisiklet, elektrikli bisiklet, motorlu bisiklet, motosiklet ve 2001 yılı sonrası üretilen T3 sınıfı traktör sürücüleri artık koruma başlığının yanı sıra koruyucu gözlük de takmak zorunda.

Dijital işlemler hızlanacak

Yönetmelikte yalnızca güvenlik değil, dijitalleşmeye yönelik düzenlemeler de dikkat çekti. Buna göre Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sürücü belgesi ve araç tescil işlemlerinde ihtiyaç duyduğu bilgileri elektronik sistemler üzerinden kamu kurumları, meslek kuruluşları ve özel şirketlerden temin edebilecek.

Sürücü sicil ve tescil verilerinin elektronik ortamda paylaşılmasıyla işlemlerin daha hızlı ve güvenli şekilde tamamlanması amaçlanıyor.

Trafikte yeni dönem başladı Koruyucu ekipman zorunlu hale geldi!

Kurala uymayana ceza geliyor

Yeni zorunluluklara uymayan sürücüler 993 lira idari para cezası ile karşı karşıya kalacak. Koruyucu gözlük, eldiven veya kask eksikliği durumunda cezai işlem uygulanacak.

Yetkililer, sürücülerin hem kendi can güvenlikleri hem de yolcularının sağlığı için bu kurallara titizlikle uymaları gerektiğini hatırlattı.

Uzmanlar, özellikle motosiklet ve bisiklet kullanıcıları arasında sıkça görülen kafa ve göz yaralanmalarının, koruyucu ekipmanların yaygınlaşmasıyla ciddi oranda azalacağını belirtiyor.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelik, motosiklet ve bisiklet kullanıcıları için koruyucu ekipman kullanımını zorunlu kılıyor. Kask ve koruyucu gözlük takmayan sürücülere 993 TL para cezası uygulanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücü sicil ve tescil verilerini elektronik ortamda temin ederek işlemleri hızlandıracak. Uzmanlar, bu düzenlemenin trafik kazalarında yaşanan kafa ve göz yaralanmalarını önemli ölçüde azaltacağını belirtiyor. Yeni kuralların 4 Kasım 2025'ten itibaren geçerli olacağını unutmayın.