Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Son Dakika: OPET'e Rekabet Kurumu'ndan Rekor Ceza! İşte Detaylar

OPET'e bayilik anlaşmalarındaki rekabet ihlali nedeniyle Rekabet Kurumu'ndan 131 milyon TL'lik rekor ceza! Uzlaşma kararı şaşkınlık yarattı.

Yayınlama: 09.07.2025 - 21:11 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı Okunma: 87
Paylaş:

Türkiye akaryakıt devi OPET, Rekabet Kurumu'nun radarına takıldı! Bayilik sözleşmelerinde rekabeti engelleyici uygulamalar tespit edildi. Şirket, soruşturma sürecinde uzlaşma yolunu seçerek büyük bir ceza ödemeyi kabul etti. Peki, bu kararın ardında yatan sebepler neler? Rekabet Kurumu neden bu kadar yüksek bir ceza uyguladı? İşte OPET'in rekabet ihlali ve uzlaşma kararının perde arkası...

Bayilik Anlaşmalarındaki "Rekabet Etmeme" Şartı Pahalıya Patladı: Opet Soruşturmayı Uzlaşmayla Kapattı.

Türkiye'nin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketlerinden Opet Petrolcülük AŞ (OPET), Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturmayı uzlaşma yoluyla sonlandırdı. Rekabet Kurumu, OPET'in bayileriyle yaptığı dikey anlaşmalar aracılığıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve şirkete 131.308.900,95 TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Soruşturmanın Detayları: Neden Bu Kadar Yüksek Ceza?

Rekabet Kurulunun 20 Şubat 2025 tarihli kararıyla OPET hakkında başlatılan soruşturma, özellikle bayilik sözleşmelerindeki "rekabet etmeme yükümlülüğü" içeren maddelere odaklandı. Soruşturmanın temelinde, bayilik faaliyetinin yürütüldüğü arazi üzerinde OPET lehine tesis edilen kira hakkının süresinin uzatılması ve bu yolla şikâyetçi bayi ile OPET arasındaki dikey ilişkinin süresinin beş yılı aşacak şekilde kurgulandığı iddiası yatıyordu.

Rekabet Kanunu'nun 4. maddesi, teşebbüsler arası rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri yasaklar. Bu bağlamda, dikey anlaşmalar yoluyla bayilerin belirli bir markanın ürünlerini satma veya başka markalarla rekabet etmeme gibi yükümlülükler altına sokulması, rekabete aykırı bulunabiliyor. Özellikle sürenin beş yılı aşması, bu tür anlaşmaların rekabet üzerindeki etkisini artırıyor.

Soruşturma süreci devam ederken OPET, Rekabet Kuruluna uzlaşma başvurusunda bulundu. Rekabet Kurulu da, 26 Haziran 2025 tarihli kararıyla OPET'in Kanun'u ihlal ettiğini kabul ederek, belirlenen idari para cezasıyla soruşturmanın uzlaşma usulüyle sonlandırılmasına karar verdi. Uzlaşma usulü, bir rekabet ihlali tespit edildiğinde, teşebbüsün ihlali kabul etmesi ve belirli bir ceza indirimi karşılığında soruşturmanın daha hızlı sonuçlandırılmasını sağlar.

Bu karar, akaryakıt dağıtım sektöründe dikey anlaşmaların ve bayilik sözleşmelerindeki kısıtlayıcı maddelerin Rekabet Kurumu tarafından yakından takip edildiğini bir kez daha gösterdi. Şirketlerin, pazar gücünü kullanarak bayileri üzerinde aşırı kısıtlamalar getirmesi, rekabet hukuku açısından ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Rekabet Kurumu, OPET'in bayileriyle yaptığı dikey anlaşmalarla Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiğine hükmederek 131 milyon TL'lik ceza kesti. Soruşturma, bayilik sözleşmelerindeki rekabet etmeme yükümlülüğünü içeren maddelere odaklandı. OPET, soruşturma devam ederken uzlaşma başvurusunda bulundu ve ceza indirimi karşılığında ihlali kabul etti. Bu karar, akaryakıt sektöründe dikey anlaşmaların ve kısıtlayıcı maddelerin Rekabet Kurumu tarafından yakından izlendiğini gösteriyor.

# OPET # Rekabet Kurumu # Rekabet ihlali
Son Haberler

Bakan Bak: Ortak Değerlerin Zedelenmesine Müsaade Edemeyiz

24.07.2026 - 23:27

HuqqA & HuQQabaz Yeşil Yatırımlarına Devam Ediyor

24.07.2026 - 21:44

Anadolu Hayat Emeklilik ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İş Birliğini Yeniledi

24.07.2026 - 21:43

Çocuklarda Yutulan Diş Macunu İstemsiz Gluten Maruziyetine Sebep Olabilir

24.07.2026 - 17:34

Manisa Büyükşehir Alaşehir’de Yol Konforunu Artırıyor

24.07.2026 - 17:04

Siemens ve HD Hyundai Gemi İnşasında Dijital Dönüşümü Hızlandırıyor

24.07.2026 - 17:01

TEKNOFEST Şampiyonu Liseliler Projelerini Arktik'te Test Etti

24.07.2026 - 16:43

Hyundai Motor Türkiye’den İşletmelere Özel Finansman Çözüm

24.07.2026 - 16:32

Dijital Teknolojiler İklimlendirme Sistemlerinde Yeni Dönemi Başlatıyor

24.07.2026 - 15:56

Kayseri'de Başkan Büyükkılıç, UND Yönetimiyle Kayseri'nin Lojistik Geleceğini Görüştü

24.07.2026 - 15:55
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel