Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

Son Dakika: Oruç Reis Somali Görevini Tamamladı! İşte Türkiye'ye Dönüş Tarihi

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali'deki görevini tamamlayarak Türkiye'ye dönüyor! Dönüş yolculuğu ve gemiye eşlik eden donanma unsurları hakkında tüm detaylar haberimizde.

Yayınlama: 16.06.2025 - 18:22 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı Okunma: 80
Paylaş:

Türkiye'nin milli gururu Oruç Reis, Somali'deki tarihi görevini başarıyla tamamlayarak yurda dönüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından uğurlanan gemi, Somali açıklarında önemli sismik veriler topladı. Görevin tamamlanmasıyla birlikte geminin Türkiye'ye dönüş yolculuğu başladı. Donanma gemilerinin eşlik ettiği Oruç Reis'in Temmuz başında Türkiye'ye ulaşması bekleniyor. Bu önemli gelişme, Türkiye'nin denizlerdeki gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali'de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini tamamlamasının ardından Türkiye'ye dönmek üzere yola çıktı. 

5 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dolmabahçe’den Somali’ye uğurlanan Oruç Reis, 3 ayrı deniz blokunda 4 bin 464 kilometrekarelik alanda 3 boyutlu sismik veri topladı. Oruç Reis’in 234 gün süren görevi, 6 Haziran’da sona erdi.

Törenle Veda Etti

Görevini başarıyla yerine getiren Oruç Reis, Mogadişu Limanı’nda düzenlenen uğurlama töreninin ardından yurda dönmek üzere harekete geçti. Uğurlama törenine Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, Mogadişu Büyükelçisi Alper Aktaş ve Somali-Türk Görev Kuvveti (TÜRKSOM) Komutanı Tuğgeneral Sebahattin Kalkan katıldı.

Donanma Gemileri Yanında

Oruç Reis’in dönüş yolculuğuna Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi’nin yanı sıra donanmadan TCG Giresun ve TCG Göksu fırkateynleri ile Askeri Lojistik Destek Gemisi TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi eşlik ediyor.

Temmuz Başında Türkiye’de

Hava ve deniz koşullarının elverişli olması halinde Oruç Reis ve beraberindeki filonun, Süveyş Kanalı rotasını izleyerek 18-20 günlük bir yolculuğun ardından Temmuz başında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. İstanbul Boğazı’ndan geçecek olan Oruç Reis, daha sonra Filyos Limanı’na demirleyecek. Gemi, burada bakım ve onarım çalışmaları ile yeni görevine hazırlanacak.

Veriler Ankara’da Analiz Edilecek

Oruç Reis tarafından toplanan tüm veriler, Ankara’da analiz edilecek. Yapılacak analizlerin sonuçlarına bağlı olarak Somali açık denizinde belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak.

Özel Olarak Tasarlandı

Oruç Reis, 2017 yılında Türk mühendislerin emeği ile yerli ve milli imkanlar kullanılarak inşa edildi. Gemi, doğal kaynakların aranmasının yanı sıra kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında kullanılabiliyor. Oruç Reis, deniz altında petrol ve doğal gaz aramacılığı faaliyetlerinde hem iki hem de üç boyutlu sismik araştırma yapabiliyor. Bu amaçla özel olarak tasarlanan gemi, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali'de 3 ayrı deniz blokunda 4 bin 464 kilometrekarelik alanda 3 boyutlu sismik veri toplayarak görevini tamamladı. Mogadişu Limanı'nda düzenlenen törenle uğurlanan gemiye, Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Destek Gemisi, Ataman Takip Gemisi, TCG Giresun, TCG Göksu fırkateynleri ve TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi eşlik ediyor. Toplanan veriler Ankara'da analiz edildikten sonra Somali açık denizinde sondaj çalışmaları başlayacak. Yerli imkanlarla geliştirilen Oruç Reis, petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde önemli rol oynuyor.

# Oruç Reis # Somali # Sismik Araştırma Gemisi
Son Haberler

Çorum Gastronomisi Dünya Sahnesine Çıkıyor

08.09.2026 - 17:51

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Şampiyon Voleybolculara Tebrik

08.09.2026 - 17:41

Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı

08.09.2026 - 17:22

ASELSAN, Polonya’da Yeni İhracat Fırsatlarına Odaklandı

08.09.2026 - 17:03

Mehmet Şimşek Açıkladı: Türkiye PISA’da Üç Alanda da Yükseldi

08.09.2026 - 16:57

Arabica Coffee, Dünya Motokros Şampiyonası Heyecanını Afyonkarahisar’da Yaşattı

08.09.2026 - 16:45

TAV, Kuzey Makedonya Ohrid Havalimanı’nı Yeniledi

08.09.2026 - 16:32

Bodrum’da Deniz Börülcesi Hasadı Sofraya Taşındı

08.09.2026 - 16:22

Nilüferli Miniklere Kırtasiye Desteği

08.09.2026 - 16:18

Çerkezköy Ulaşımına Candan İmza

08.09.2026 - 16:11
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel