Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Son Dakika: Türkiye ve Pakistan'dan Dev Enerji Hamlesi! Petrol ve Doğal Gaz Arayacaklar

Türkiye ve Pakistan, enerji alanında tarihi bir işbirliğine imza attı. TPAO, Pakistan sularında ve karasında petrol ve doğal gaz arayacak.

Yayınlama: 02.12.2025 - 16:05 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 73
Paylaş:

Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkiler yeni bir boyuta taşınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Pakistan ziyaretinde önemli anlaşmalara imza atıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Pakistan'da petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlayacak. Bu işbirliği, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefinde önemli bir rol oynayacak. 2026'da başlayacak sondaj ve sismik çalışmalarla bölgede yeni enerji kaynaklarının keşfedilmesi hedefleniyor. Bu stratejik hamle, Türkiye'nin enerji alanındaki gücünü ve bölgedeki etkisini artıracak.

ANKARA-BHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Başbakanlık Konutu’nda bir araya geldi. Bayraktar ayrıca Pakistan Petrol Bakanı Ali Pervaiz Malik ve Pakistan Elektrikten Sorumlu Enerji Bakanı Sardar Awais Ahmad Khan Leghari ile temaslarda bulundu.

Görüşmelerin ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Pakistan’ın petrol şirketleri Mari Energies, Fatima, OGDCL, PPL, Prime ve GHPL arasında 3 deniz ve 2 kara sahasında hidrokarbon arama ve üretim anlaşmaları imzalandı.

“2026’da sondaj ve sismik çalışmalar başlıyor"

Bakan Bayraktar, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son yıllarda geliştirdiği arama–üretim kabiliyetlerini Pakistan’a taşıdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Pakistan’ın hem denizlerinde hem karalarında aramayla ilgili çalışmalarımıza başladık. Bugün ilk somut sonucu aldık. Türkiye Petrolleri, 3 deniz ve 2 kara sahasında lisans sahibi oluyor. Deniz sahalarından birinde operatör biz olacağız. Sismik araştırma gemilerimiz 2026’da bölgede olacak. Çalışmalardan ümitliyiz.”

Bayraktar, 2026 yılında hem sismik araştırmaların hem de doğrudan sondaj faaliyetlerinin başlayacağını söyledi.

Türkiye, Pakistan'da madencilik faaliyetlerine de hazırlanıyor

Enerji işbirliğinin yanı sıra madencilik alanında da önemli adımlar atılacağını açıklayan Bayraktar şöyle devam etti:

“Pakistan, maden çeşitliliği ve rezerv zenginliği açısından çok büyük potansiyele sahip bir ülke. MTAIC ve Eti Maden ile birlikte Pakistan’da aktif madencilik faaliyetlerine başlayacağız.”

Ticaret hedefi: 5 milyar dolar

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazandığını dile getirerek, enerji ve madencilik alanındaki işbirliklerinin iki ülke ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefinde kritik rol oynayacağını vurguladı.

Bayraktar, Türkiye ve Pakistan’ın iki önemli enerji ithalatçısı olduğuna dikkat çekerek, ortak satın alma mekanizmalarıyla iki ülkenin enerji maliyetlerinde sinerji oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye ve Pakistan, enerji alanında stratejik bir ortaklığa girerek dikkatleri üzerine çekti. TPAO'nun Pakistan'da deniz ve kara sahalarında petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlaması, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin somut bir adımı olarak değerlendiriliyor. Bakan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, 2026 yılında sismik araştırmalar ve sondaj faaliyetleri başlayacak. Madencilik alanında da işbirliği adımları atılacak. Bu gelişmeler, Türkiye ve Pakistan'ın enerji bağımsızlığına katkı sağlayacak ve bölgedeki enerji dengelerini değiştirebilecek potansiyele sahip.

# Türkiye Pakistan enerji işbirliği # TPAO petrol arama # Pakistan doğal gaz
Son Haberler

Erdoğan’ın Davetiyle Türkiye’ye Geliyor: Irak Başbakanı’nın Ziyaret Gündemi Geniş

27.07.2026 - 16:44

İpsala ve Pazarkule’de Kriz Bitti: Geçişler Normale Döndü

27.07.2026 - 16:25

AB Destekli Proje: Zeytin Atlası Erişime Açıldı

27.07.2026 - 16:17

Sosyal Medya ve Yapay Zekâ Reklamlarına Yeni Kurallar Geliyor

27.07.2026 - 16:11

Güreşte Zirve Yıldırım’ın: Bursa Ekibi Fırtına Gibi Esti

27.07.2026 - 15:36

Güven Endekslerinde Ayrışma: Hizmet Sektörü Yükseldi, Perakende Zayıfladı

27.07.2026 - 15:27

Kardemir Çelik halka arzı başarıyla tamamlandı

27.07.2026 - 12:57

Masfen Enerji paylarına yaklaşık 5 katı, toplamda 19,3 milyar TL tutarında talep geldi

27.07.2026 - 12:47

Mabel Matiz Harbiye’de Fırtına Gibi Esti

27.07.2026 - 11:56

Karakaya’da Turna Heyecanı: 90 Sporcu Malatya’da Buluştu

27.07.2026 - 11:00
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel