Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Ekonomi
Ekonomi

Son Dakika: Türkiye'nin Kısa Vadeli Dış Borcu Mart'ta Ne Kadar Oldu? İşte Rakamlar!

TCMB'nin açıkladığı son verilere göre, Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku Mart ayında 172,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Detaylar haberimizde!

Yayınlama: 20.05.2025 - 11:58 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 122
Paylaş:

Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip kısa vadeli dış borç verileri açıklandı. Merkez Bankası'nın Mart ayına ilişkin raporu, borç stokunda yaşanan değişimleri gözler önüne seriyor. Bankacılık sektöründeki gelişmeler, Merkez Bankası'nın pozisyonu ve diğer sektörlerin borçlanma eğilimleri yakından takip ediliyor. Dolar, Euro ve TL'nin borç kompozisyonundaki payları, gelecekteki ekonomik politikalar için önemli ipuçları sunuyor. Bu veriler ışığında, Türkiye ekonomisinin kısa vadeli riskleri ve fırsatları neler? Tüm detaylar haberimizde.

ANKARA-BHA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 Mart ayına ait kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıkladı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, Mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 oranında azalarak 172,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Vadesine 1 yıl veya daha az kalan borçları gösteren kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise 224,8 milyar dolar olarak kaydedildi. Bankalar kaynaklı borç artışı Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku, önceki aya göre yüzde 0,5 artarak 77,8 milyar dolara yükseldi. Özellikle, bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli kredilerde, bir düşüş gözlendi. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise yüzde 1,1 oranında artarak 18,5 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası ve diğer sektörlerin durumu Merkez Bankası kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku ise yüzde 4,2 oranında azalarak 30,2 milyar dolara indi. Diğer sektörler kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku ise önceki aya göre yüzde 1 artarak 64,8 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari krediler, yüzde 1,5 artışla 60,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Nakit krediler kaynaklı yükümlülükler ise yüzde 6,9 azalarak 4,1 milyar dolara geriledi. Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonuna bakıldığında, borçların yüzde 35'inin dolar, yüzde 26'sının avro, yüzde 24'ünün TL ve yüzde 15'inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü. Mart ayı itibarıyla, Merkez Bankası ve genel hükümetin yükümlülükleri bir önceki aya göre azalma gösterirken, bankalar ve diğer sektörlerin yükümlülüklerinde artış kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nin açıkladığı verilere göre, Mart 2025 itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku 172,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bankalar kaynaklı borçlar artarken, Merkez Bankası'nın borçlarında azalma görüldü. Borç kompozisyonunda dolar, avro ve TL'nin ağırlıklı olduğu belirlendi. Genel hükümetin yükümlülüklerinde azalma, diğer sektörlerde ise artış gözlemlendi. Bu veriler, Türkiye ekonomisinin dış finansman yapısı ve riskleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

# kısa vadeli dış borç # TCMB # dış borç stoku
Son Haberler

TEB’e “Türkiye’nin En İyi KOBİ Bankası” Ödülü

02.11.2026 - 15:42

Lilly Türkiye, İstanbul Maratonu'nda Sağlıklı Bir Gelecek İçin Koştu

02.11.2026 - 15:19

Kariyer.net CEO'su Fatih Uysal: “Yapay Zekâ Çağında En Büyük Risk, Yeteneğin Körleşmesi”

02.11.2026 - 15:15

Lila Kağıt’ın Erzurum Üretim Tesisine Yeni Atama

02.11.2026 - 15:13

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Serkan Uğraş Kaygalak Oldu

02.11.2026 - 15:08

Beşiktaş 2 farklı üstünlüğü koruyamadı! Kasımpaşa’dan muhteşem geri dönüş!

02.11.2026 - 14:22

Enerji Sektörünün 20. Buluşması EIF 2026 İçin Geri Sayım Başladı

02.11.2026 - 14:20

Trabzonspor evinde kazandı! Gaziantep FK’ye 2-0’lık tarife!

02.11.2026 - 14:20

A Milli Takım’ın Fransa Deplasmanı İçin Misafir Tribün Biletleri Satışta

02.11.2026 - 14:05

12. Malatya Kitap Fuarı 300 Bin Ziyaretçiyle Tamamlandı

02.11.2026 - 13:50
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel