Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) alınan tarihi bir kararla, Türkiye ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) arasında İstanbul'da bir merkez kurulmasını öngören kanun teklifi yasalaştı. Bu önemli adım, Türkiye'nin uluslararası arenadaki etkinliğini artırma potansiyeli taşıyor ve küresel ekonomideki konumunu güçlendirme yolunda kritik bir viraj olarak değerlendiriliyor. Ancak Genel Kurul'daki görüşmeler, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu, genç istihdamı, gıda enflasyonu ve gelir dağılımı gibi kritik başlıklarda hararetli tartışmalara sahne oldu. Milletvekilleri, OECD verileri ışığında Türkiye'nin sosyo-ekonomik göstergelerini masaya yatırırken, geleceğe yönelik hedefler ve mevcut zorluklar üzerinde durdu. Bu karar, Türkiye'nin OECD ile iş birliğini derinleştirirken, aynı zamanda ülkenin ekonomik ve sosyal yapısındaki mevcut dinamikleri yeniden değerlendirme fırsatı sunuyor. Bu yeni dönemde Türkiye'yi ekonomik ve sosyal anlamda neler bekliyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Türkiye ile İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) arasında OECD İstanbul Merkezi’nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptının yenilenmesini içeren protokolün onaylanmasına dair kanun teklifi kabul edildi.

Teklifin maddeleri üzerinde söz alan milletvekilleri, hem OECD verileri hem de Türkiye’nin ekonomik ve sosyal göstergeleri üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, OECD istatistiklerine atıfta bulunarak Türkiye’nin genç istihdamı ve gıda enflasyonu konusunda olumsuz bir tablo sergilediğini savundu. Kaya, gelir dağılımında adaletsizlikler bulunduğunu ifade etti.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın ise OECD ile işbirliğinin önemine dikkat çekerek, veriler ışığında geleceğe yönelik hedeflerin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin üniversite mezuniyet oranının OECD ortalamasının üzerinde olduğunu aktaran Akalın, bunun nitelik artışı anlamına gelmediğini dile getirdi. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, OECD ülkelerinde çalışanların eğitim ve sağlık harcamalarını vergiden düşebildiğini belirterek, Türkiye’de benzer uygulamaların bulunmadığını ifade etti.

TBMM'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Namık Tan, Türkiye’nin uluslararası kuruluşlarda güçlü olmasını istediklerini belirterek, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda teklife destek verdiklerini hatırlattı. Tan, Filistin konusundaki hassasiyetlerini de vurguladı.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Hocalı Katliamı’nın üzerinden 34 yıl geçtiğini anımsatarak, yaşananların unutulmayacağını söyledi. MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak ise İstanbul’un ev sahipliği yapacağı OECD merkezinin Türkiye’nin etkinliğini artıracağını ifade etti. Koçak, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik politikalarının bölgesel gerilimi artırabileceğini belirterek, işbirliğini merkeze alan politikaların önemine işaret etti.

Genel Kurul’daki görüşmelerin ardından yapılan oylamada, OECD İstanbul Merkezi’ne ilişkin protokolün onaylanmasını öngören kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen ve yasalaşan Türkiye-OECD İş Birliği Kanunu, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) İstanbul Merkezi'nin kurulmasına dair mutabakat zaptının yenilenmesini öngörüyor. Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, farklı siyasi partilerden milletvekilleri Türkiye'nin ekonomik ve sosyal göstergeleri hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, OECD istatistiklerine atıfta bulunarak Türkiye'nin genç istihdamı ve gıda enflasyonu konusunda olumsuz bir tablo sergilediğini savundu. İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, OECD ile iş birliğinin önemine dikkat çekerek, veriler ışığında geleceğe yönelik hedeflerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise OECD ülkelerindeki vergi indirimleri ile Türkiye'deki durumu kıyasladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarda güçlü olmasını istediklerini belirterek teklife destek verdiklerini aktardı. MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Hocalı Katliamı'nı anımsatırken, MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak ise İstanbul'daki OECD merkezinin Türkiye'nin etkinliğini artıracağını vurguladı. Uzun süren görüşmelerin ardından yapılan oylamada, OECD İstanbul Merkezi'ne ilişkin protokolün onaylanması teklifi oy çokluğuyla kabul edilerek, Türkiye'nin uluslararası ekonomik iş birliğinde önemli bir adım atıldı.