Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Gündem
Gündem

Tekirdağ’da Balıkçılar Yeni Sezona “Vira Bismillah” Dedi

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle Tekirdağ’da balıkçılar, 2026-2027 su ürünleri av sezonunu düzenlenen törenle açtı. Kumbağ Limanı’ndaki programda balıkçılar yeni sezon için denize “Vira Bismillah” diyerek umutla açılmaya hazırlanırken, sürdürülebilir ve bereketli bir sezon temennisinde bulunuldu.

Yayınlama: 01.09.2026 - 13:35 Kaynak: Piha Haber Ajansı Okunma: 8
Paylaş:

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2026-2027 Balık Avı Sezonu Açılış Töreni, Süleymanpaşa’nın Kumbağ Limanı’nda gerçekleştirildi. Balıkçılık sektörünün ve Tekirdağ’ın denizle olan bağının önemine dikkat çekilen programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, protokol üyeleri, balıkçılar, aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, balıkçıları uğurlamaya gelen halka balık ekmek ikram edildi.

 

KUMBAĞ KOOPERATİF BAŞKANI BİLGE: “PALAMUT BOL, SEZONDAN UMUTLUYUZ”

Törende balıkçılar adına konuşan Kumbağ Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Özer Bilge, yeni sezondan umutlu olduklarını belirtti. Karadeniz’de palamutun bol göründüğünü ifade eden Bilge, “İnşallah arkasından lüfer de olur, hamsi, hepsini bekliyoruz. Temennimiz, halkımızın da ucuz balık yemesi. Sezonumuz vatanımıza, milletimize, herkese hayırlı olsun” dedi.

 

NALLAR: “BALIKÇILIK SABIR, EMEK VE CESARET GEREKTİRİYOR”

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar ise balıkçılığın büyük bir emek ve fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Gecenin karanlığında, zorlu hava koşullarında ailesinin rızkı için denize açılan balıkçıların mücadelesinin çok kıymetli olduğunu belirten Nallar, “Bizler Süleymanpaşa Belediyesi olarak emeğin ve alın terinin her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Çünkü Kumbağ demek deniz demek, deniz demek emek demek, bereket demek” ifadelerini kullandı.

 

CANDAN BAŞKAN: “BİZE DÜŞEN BALIKÇIMIZIN YÜKÜNÜ ALMAK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, yeni sezonu balıkçılarla birlikte karşılamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek balıkçılığın dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş olmadığını söyledi.

 

Balıkçıların gecenin bir vakti yola çıktığını, hava raporlarını takip ettiğini, mazot, ağ ve tekne bakım giderlerini düşündüğünü belirten Candan Başkan, “Bunca zahmetin sonunda bazen limana tekneleri, cepleri dolu dönemeyebiliyorlar. Balıkçı esnafı gerçekten meşakkatli bir iş yapıyor. Bize düşen onların yükünü almak” dedi.

 

Balığın insan sağlığı açısından önemine de değinen Başkan Yüceer, bir hekim olarak haftada en az iki kez balık tüketilmesini önerdiğini belirterek, balıkçının emeğinin karşılığını alması ve vatandaşların da balığa daha uygun fiyatlarla ulaşabilmesi temennisinde bulundu.

 

SU ÜRÜNLERİ TOPTANCI HALİ’NDE 940 TONLUK İŞLEM HACMİ

Tekirdağ’ın önemli bir balıkçılık ve su ürünleri kenti olduğuna dikkat çeken Candan Başkan, geçtiğimiz av sezonunda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Toptancı Hali’nde 940 ton su ürünü işlem gördüğünü açıkladı.

 

Bu miktarın 463 tonunu hamsi, 217 tonunu istavrit, 146 tonunu ise sardalyanın oluşturduğunu belirten Yüceer, farklı türlerdeki su ürünlerinin de halde satışa sunulduğunu ifade etti. 940 tonluk işlem hacminin Tekirdağ’da balıkçılığın yalnızca bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda önemli bir üretim ve ticaret alanı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

 

Tekirdağ genelinde 7’si denizlerde, 2’si iç sularda olmak üzere 9 su ürünleri kooperatifi bulunduğunu belirten Yüceer, bu kooperatiflerde toplam 184 balıkçının yer aldığını söyledi. Kumbağ Su Ürünleri Kooperatifi’nde ise 13 balıkçının bulunduğu kaydedildi.

 

BALIKÇILARA DESTEKLER ARTARAK DEVAM EDECEK

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak küçük ölçekli balıkçıların yanında olmaya devam edeceklerini belirten Başkan Yüceer, 2021 yılından bu yana sürdürülen desteklerin kapsamının yıllar içinde genişletildiğini ifade etti. 2024 yılında 155 küçük ölçekli balıkçıya 747 bin 426 lira değerinde tekne bakım malzemesi desteği sağlandığını belirten Yüceer, 2025 yılında ise 1 milyon 185 bin 879 lira değerinde tekne bakım malzemesi ile balıkçı tulumu ve çizme desteği verildiğini açıkladı.

 

CANDAN BAŞKAN’DAN BALIKÇILARA AKARYAKIT DESTEĞİ MÜJDESİ

Balıkçının yükünü hafifletecek yeni destek modelleri üzerinde çalıştıklarını da belirten Başkan Yüceer, özellikle su ürünlerinde soğuk zincirin ve akaryakıt maliyetlerinin önemine dikkat çekti. Candan Başkan, “Özellikle su ürünlerinde soğuk zincir desteğinin çok kıymetli olduğunu biliyoruz. Akaryakıt desteği konusunda da proje hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda hayata geçirerek balıkçılarımızın yanında olacağız” dedi.

 

“DENİZİMİZİ KÜSTÜRMEMEMİZ, DENİZLERİMİZİ KORUMAMIZ LAZIM”

Konuşmasında Marmara Denizi’nin korunmasına da özel bir yer ayıran Başkan Yüceer, balıkçılığın geleceğinin doğrudan denizlerin sağlığına bağlı olduğunu vurguladı. Müsilaj başta olmak üzere denizlerde yaşanan sorunların balıkçıları da doğrudan etkilediğini belirten Yüceer, “Denizimizi küstürmememiz, denizlerimizi korumamız lazım. Çünkü bunlar çocuklarımıza, evlatlarımıza bırakacağımız bir miras, bir emanet” ifadelerini kullandı.

 

Tekirdağ’ın Mavi Bayraklı plaj sayısını göreve geldiklerinde 6’dan 8’e, ardından 10’a çıkardıklarını hatırlatan Yüceer, Tekirdağ’ın bugün Marmara Denizi’nde en fazla Mavi Bayraklı plaja sahip il olmasının gururunu yaşadıklarını söyledi.

 

TULUM VE ÇİZMELER BALIKÇILARA TAKDİM EDİLDİ

Protokol konuşmalarının ardından temsili balıkçı kıyafeti dağıtımına geçildi. Yeni sezonda kullanılmak üzere balıkçılara tulum ve çizmeleri, Candan Başkan ve protokol üyeleri tarafından verildi.

 

Program kapsamında süslenen tekneye protokol üyeleri ve balıkçılar bindi. Duaların ardından havai fişek gösterileri eşliğinde tekneler limandan ayrılarak yeni av sezonu için denize açıldı.

 

Candan Başkan, denize açılan tüm teknelerin sağlıkla limana dönmesini dileyerek, “Rüzgârınız kolayına, deniziniz sakin, ağınız dolu, kazancınız bereketli olsun. Vira Bismillah diyorum” sözleriyle yeni sezonu başlattı.

 

Kumbağ Limanı’ndaki sezon açılışı, sanatçı Süheyla Solak’ın sahne aldığı konserle devam etti.

Son Haberler

Enerji Bursuna Başvurular Başladı

01.09.2026 - 13:44

Bayer Türkiye’de Üst Düzey Atama

01.09.2026 - 13:39

Hicaz Demir Yolu’nun 118. Yılı Anıldı

01.09.2026 - 12:37

Doğa Koruma İçin Kritik Adım: Önemli Doğa Alanları Envanteri Yenileniyor

01.09.2026 - 11:06

TP Türkiye, Üst Yönetimini İki Yeni Atamayla Güçlendirdi

01.09.2026 - 10:59

Kale Care Chemicals Yıllık Üretim Kapasitesini 100 Bin Tona Çıkarıyor

01.09.2026 - 10:57

Garanti BBVA Filo, Garanti BBVA Kirala’ya Dönüşüyor

01.09.2026 - 10:54

CK Enerji Dijital Müşteri Deneyimini Yeniledi

01.09.2026 - 10:31

Kesintisiz İşleyişin Anahtarı Güçlü Siber Güvenlik

01.09.2026 - 10:18

AWS, Öğrencilerin Bulut ve Yapay Zekâ Eğitimine 500 Milyon Dolardan Fazla Kaynak Ayırıyor

01.09.2026 - 10:16
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel