TİM'in ECOTİM Programı 'Düşük Karbon Kahramanı' Seçildi! İhracatçılara Yeşil Işık
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), sürdürülebilirlik alanındaki öncü çalışmalarıyla bir kez daha takdir topladı. ECOTİM Programı, ihracatçı firmaların yeşil dönüşümüne katkı sağlayan ve karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı olan önemli bir inisiyatif olarak öne çıkıyor. Bu ödül, TİM'in sürdürülebilirlik stratejisinin başarısını ve ihracatçılara sağladığı değerli desteği teyit ediyor. ECOTİM Programı ile firmaların sürdürülebilirlik kapasiteleri artırılırken, Türkiye'nin ihracat potansiyeli de güçleniyor. Peki, bu ödülün ardında yatan başarı faktörleri neler ve ihracatçılar için ne gibi avantajlar sunuyor?
İhracatçı firmaların sürdürülebilirlik altyapısının hazırlanıp güçlendirilmesi için TİM'in üniversite, sanayi ve sürdürülebilirlik ekosisteminin paydaşlarıyla yürüttüğü ECOTİM Programı, “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne değer görüldü.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların sürdürülebilirlik alt yapısını güçlendirmek için yürüttüğü çalışmalarla bir ödül daha kazandı.
İhracatçı firmaların sürdürülebilirlik altyapısının hazırlanıp güçlendirilmesi için TİM'in üniversite, sanayi ve sürdürülebilirlik ekosisteminin paydaşlarıyla yürüttüğü ECOTİM Programı, “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne değer görüldü.
Türkiye toplam ihracatının yüzde 42'sini AB ülkelerine gerçekleştiriyor. TİM, bu büyük pazarda Türkiye'nin mevcut payını daha da büyütmek için Yeşil Mutabakat'a uyum konusunda ihracatçı birliklerine ve firmalara liderlik ediyor. Yeşil Mutabakat hedefleri doğrultusunda sürdürülebilirlik TİM'in stratejik öncelikleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda hazırlanan programlarla firmaların sürdürülebilirlik altyapılarını güçlendirmeye yönelik faaliyetler yürütüyor.
Hedef 500 Milyon dolarlık tasarruf
GREENTİM Platformu ile ihracatçı firmaların karbon ayak izini ücretsiz hesaplamalarına ve raporlamalarına olanak sağlanıyor. Platformun yapay zeka altyapısı Avrupa Komisyonu tarafından üç yıl boyunca fonlanmaya hak kazandı. 150 bin ihracatçının karbon ayak izi hesaplamalarını GREENTİM üzerinden yaptığında yaklaşık 500 milyon dolarlık bir tasarruf elde edilmesi öngörülüyor.
TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı ile KOBİ'lerin yeşil dönüşüm süreçlerine destek veriliyor. Firmaların TİM'den aldıkları mentörlük hizmeti bedelinin yüzde 90'ı TÜBİTAK tarafından fonlanıyor.
ECOTİM Programı ise ihracatçı firmaların sürdürülebilirlik kapasitesini artırmayı hedefleyen bütüncül bir mentörlük programı olarak kurgulandı. Firmaların aldıkları mentörlük hizmeti bedelinin yüzde 50'si TİM ve ihracatçı birlikleri tarafından karşılanıyor. İlk döneminde 10 firmanın yararlandığı ECOTİM Programı'nın ikinci dönemine 30 firmanın dahil edilmesi hedefleniyor. ECOTİM Programı'nın ikinci dönem başvuruları 9 Mayıs tarihine kadar www.tim.org.tr üzerinden devam ediyor.
Üniversite-sanayi iş birliğinin başarılı bir örneği olan ECOTİM Programı, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından düzenlenen 10. İstanbul Karbon Zirvesi'nde “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne değer görüldü. Geçen yıl düzenlenen zirvede de TİM'in GREENTİM Platformu aynı ödülü almaya hak kazanmıştı.
TİM'in ECOTİM Programı, sürdürülebilir üretim ve tüketim alanındaki başarılı çalışmaları nedeniyle "Düşük Karbon Kahramanı" ödülünü kazandı. Program, ihracatçı firmaların sürdürülebilirlik altyapısını güçlendirmeyi ve karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. GREENTİM Platformu ve TİM-TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı gibi diğer inisiyatiflerle birlikte, TİM, ihracatçıların yeşil dönüşümüne kapsamlı destek sağlıyor. ECOTİM Programı'nın ikinci dönem başvuruları devam ederken, ihracatçı firmaların bu fırsattan yararlanarak sürdürülebilirlik alanındaki rekabet güçlerini artırmaları bekleniyor.