Trump'ın Gümrük Vergileri Sigorta Sektörünü Nasıl Vuracak? Uzmanlar Uyarıyor!
ABD Başkanı Trump'ın uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifeleri, küresel ticareti sarsarken, sigorta sektörünü de alarm durumuna geçirdi. Peki, bu durum Türkiye'deki sigorta şirketlerini ve tüketicileri nasıl etkileyecek? Uzmanlar, özellikle otomotiv ve teknoloji gibi dışa bağımlı sektörlerde risklerin artacağını ve poliçe fiyatlarının yükselebileceğini öngörüyor. KOBİ'ler için kredi sigortalarında teminat şartları da yeniden gözden geçirilecek. Bu gelişmeler, sigorta sektöründe yeni bir dönemin başlangıcı mı? Detaylar haberimizde...
ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifelerinin, küresel ticaret dengelerini olduğu kadar sigorta sektörünü de doğrudan etkileyeceğini belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi “Ticaret savaşları artık sadece ekonomik değil, sigortacılık açısından da bir ‘risk başlığı’ haline geldi." dedi.
ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifelerinin, küresel ticaret dengelerini olduğu kadar sigorta sektörünü de doğrudan etkileyeceğini belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi “Ticaret savaşları artık sadece ekonomik değil, sigortacılık açısından da bir ‘risk başlığı’ haline geldi. Türkiye’de de otomotiv ve teknoloji gibi yüksek dışa bağımlılığı olan alanlarda risk profili artacak; bu da fiyatlamayı ve poliçe kapsamlarını yeniden değerlendirmeyi zorunlu kılacaktır. Özellikle ihracat yapan KOBİ’ler için kredi sigortalarında teminat şartları yeniden şekillenebilir” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da ABD’nin diğer ülkelere karşılıklı vergi uygulayacağını açıklamış ve ülkeden ülkeye değişen gümrük vergisi oranlarını duyurmuştu. ABD, tarife artışına karşılık veren Çin’e yüzde 145 oranında gümrük vergisi uygulayacağını duyurmuş, diğer ticaret ortakları için de vergilerin 90 gün askıya alındığını açıklamıştı. Bu süre boyunca iki ülke arasında yaşanan karşılıklı restleşmenin ardından belirli konularda anlaşmaya varıldı. Anlaşma, her iki ülkenin de 14 Mayıs'a kadar bazı vergileri tamamen iptal etmesini ve diğerlerini 90 günlüğüne askıya almasını içeriyor.
ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifelerinin, küresel ticaret dengelerini olduğu kadar sigorta sektörünü de doğrudan etkilemesi bekleniyor. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Bu politikalar; makroekonomik dalgalanmaları, artan iflas risklerini ve yatırım portföylerindeki volatiliteyi beraberinde getiriyor. Sigorta ve reasürans şirketleri açısından bu; artan risk primi, azalan sigortalanabilir varlık ve stres testlerinin yeniden ele alınması anlamına geliyor. Ticaret savaşları artık sadece ekonomik değil, sigortacılık açısından da bir ‘risk başlığı’ haline geldi” dedi.
KOBİ kredilerinde teminat şartları güncellenecek
Söz konusu gümrük vergileri sonrası sigorta primlerinde beklenen etkileri değerlendiren Murat Çiftçi, “Yeni vergiler, enflasyonist baskılarla birlikte hasar maliyetlerini artırıyor. Özellikle araç, konut ve sabit kıymet sigortalarında tazminat tutarlarının ciddi şekilde yükseleceği öngörülüyor. Araç sigortalarında yalnızca ek hasar maliyeti yıllık bazda 30-60 milyar dolar arası bir artışa neden olabilir. Bu da, primlerin yeniden yapılandırılmasını ve daha yüksek fiyatlamaları beraberinde getirebilir. Öte taraftan küresel tedarik zincirinin bir parçası olan Türkiye’de sigorta sektörü de dolaylı etkilerle karşı karşıya kalacaktır. İthalat ve ihracata bağlı sektörlerdeki daralma, nakliyat ve kredi sigortaları gibi branşları etkileyebilir. Otomotiv ve teknoloji gibi yüksek dışa bağımlılığı olan alanlarda risk profili artacak; bu da fiyatlamayı ve poliçe kapsamlarını yeniden değerlendirmeyi zorunlu kılacaktır. Özellikle ihracat yapan KOBİ’ler için kredi sigortalarında teminat şartları yeniden şekillenebilir” ifadelerini kullandı.
Global erişimi olan brokerlerin avantajı öne çıkıyor
Murat Çiftçi, “Önümüzdeki süreçte sigorta sektörünün daha çevik, öngörülü ve veri temelli hale gelmek zorunda. Artan ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler; özelleşmiş reasürans korumalarına, politik risk sigortalarına ve yatırım portföylerinin çeşitlendirilmesine olan ihtiyacı artıracaktır. Bu noktada, global reasürans piyasalarına erişimi olan brokerlerin avantajı öne çıkıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda faaliyet gösteren şirketlerin, güçlü uluslararası reasürans partnerlikleriyle daha uygun koşullarda teminat sağlayabilmesi; sürdürülebilirlik ve rekabetçilik açısından belirleyici olacak” şeklinde konuştu.
‘IBS olarak özelleşmiş çözümler sunmaya devam ediyoruz’
IBS’in uluslararası reasürans ağı ile küresel ticarette önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Murat Çiftçi, “Bu kapsamda küresel ekonomik gelişmeleri sadece takip etmekle kalmıyor, aynı zamanda uluslararası reasürans ağımız sayesinde müşterilerimizi bu tür belirsizliklere karşı daha dirençli hale getiriyoruz. ABD ve Avrupa merkezli reasürans şirketleriyle kurduğumuz uzun vadeli iş birlikleri sayesinde, politik riskler, ticaret kredisi, ihracat sigortaları gibi alanlarda özelleşmiş çözümler sunabiliyoruz. Portföy yönetimimizi güncellerken; enflasyonist baskılar, olası resesyon senaryoları ve gümrük politikalarının etkilerini de göz önünde bulundurarak stres testleri uyguluyor ve müşterilerimizi bu yeni düzene hazırlıyoruz. Amacımız, sigortalılarımıza yalnızca teminat değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir güvence yapısı sunmak” dedi.
Haberimizde, Trump'ın yeni gümrük vergilerinin sigorta sektörü üzerindeki olası etkilerini ve uzman görüşlerini detaylı bir şekilde inceledik. IBS Sigorta CEO'su Murat Çiftçi, ticaret savaşlarının sigortacılık açısından bir 'risk başlığı' haline geldiğini vurgularken, özellikle KOBİ'ler için kredi sigortalarında teminat şartlarının güncellenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, global erişimi olan brokerlerin avantajının artacağını ve sigorta sektörünün daha çevik ve öngörülü hale gelmesinin önemini vurguladı. IBS'nin bu süreçte müşterilerine nasıl özelleşmiş çözümler sunduğunu da haberimizde bulabilirsiniz.